Κοσμος

Ο πλουσιότερος Ουκρανός μηνύει τη Ρωσία για ζημιές στο Αζόφσταλ

«Η Μαριούπολη θα ανήκει πάντα στην Ουκρανία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αζοφστάλ: Ο πλουσιότερος Ουκρανός μηνύει τη Ρωσία για ζημιές έως και 20 δισ. δολαρίων
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας - Εργοστάσιο Αζοφσταλ © ΕPA Pool

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας, Ρινάτ Αχμέτοφ, σκοπεύει να καταβάλει αγωγή κατά της Ρωσίας για ζημιές στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ουκρανίας και ιδιοκτήτης της Σάχταρ Ντόνετσκ λέει ότι σκοπεύει να καταθέσει αγωγή στη Ρωσία για ζημιές 17 έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς της σε εργοστάσια χάλυβα που κατέχει στην κατεστραμμένη πόλη της Μαριούπολης.

Η χαλυβουργία Αζοφστάλ υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμού, αφού το τεράστιο αυτό εργοστασιακό συγκρότημα έγινε το τελευταίο προπύργιο άμυνας στη νότια πόλη-λιμάνι.

Το Illich Steel and Iron Works, που ανήκει επίσης στον Αχμέτοφ, υπέστη επίσης μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια του ρωσικού βομβαρδισμού της Μαριούπολης.

«Σίγουρα θα μηνύσουμε τη Ρωσία και θα απαιτήσουμε την κατάλληλη αποζημίωση για όλες τις απώλειες και τις χαμένες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ρινάτ Αχμέτοφ , ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ουκρανικής χαλυβουργίας Metinvest, σε συνέντευξή του στην ουκρανική πύλη ειδήσεων mrpl.city.

Ερωτηθείς πόσα χρήματα είχε χάσει η Metinvest λόγω της ζημιάς στο Αζοφστάλ και στο Illich, είπε:

«Το κόστος λόγω της ρωσικής επιθετικότητας είναι από 17 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τελικό ποσό θα καθοριστεί σε αγωγή κατά της Ρωσίας.» Ο δισεκατομμυριούχος Αχμέτοφ είχε ήδη δει την επιχειρηματική του αυτοκρατορία να καταρρέει πριν από τον πόλεμο από οκτώ χρόνια μαχών στην ανατολική Ουκρανία, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν περιοχές εκεί.

Από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, η Metinvest ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να παραδώσει τις συμβάσεις προμηθειών της, ενώ ο χρηματοοικονομικός και βιομηχανικός όμιλος SCM του Αχμέτοφ εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, η ιδιωτική του εταιρεία παραγωγής ενέργειας DTEK έχει αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιο χρέους της, πρόσθεσε.

Ο επιχειρηματίας είπε ότι παρέμεινε στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Ρωσία, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε στη χώρα μας και πιστεύουμε στη νίκη μας».

Ο Ρινάτ Αχμέτοφ, δεσμεύτηκε να ανοικοδομήσει τη μαρτυρική πόλη, η οποία, όπως δήλωσε: «Θα ανήκει πάντα στην Ουκρανία».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είπε ότι η περιοχή δοκιμάζεται από το 2014, όταν χάθηκε η Κριμαία. «Χάσαμε όλα τα κεφάλαιά μας στην Κριμαία και στο Ντονμπάς. Χάσαμε τις επιχειρήσεις μας, αλλά αυτό μας έκανε πιο δυνατούς και πιο σκληρούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ