Κοσμος

Το 82% των Ουκρανών λέει «όχι» στην παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

Η νέα δημοσκόπηση για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανός στρατιώτης στα χαρακώματα του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία
Ουκρανός στρατιώτης στα χαρακώματα του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία © Photo by Alex Chan Tsz Yuk/SOPA Images/LightRocket via Getty Images/Ideal Image

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και το 82% των Ουκρανών ζητά να μη γίνει καμία παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας.

Το 82% των Ουκρανών πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραχωρήσει κανένα από τα εδάφη της στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου με εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα της Ρωσίας να επιχειρήσει γενική επίθεση στο Κίεβο και έχοντας ισοπεδώσει γειτονικές πόλεις και χωριά, οι μάχες επικεντρώθηκαν στην Ανατολική Ουκρανία και τα νότια της χώρας. Πλέον, σφοδρές μάχες διεξάγονται στο Ντονμπάς, όπου βρίσκονται οι περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, τις οποίες η Ρωσία έχει αναγνωρίσει.

«Κλειδί» θεωρείται η μάχη της Σεβεροντονιέτσκ -πόλης στο Λουχάνσκ που ελέγχεται ακόμα από τον ουκρανικό στρατό. Ήδη, οι Ρώσοι βομβάρδισαν κομβική γέφυρα που ενώνει την πόλη με τη γύρω περιοχή, καθώς προετοιμάζουν πυρετωδώς πολιορκία ανάλογη με αυτήν στη Μαριούπολη.

Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου μεταξύ 13 και 18 Μαΐου και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 82% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν στηρίζει εδαφικές παραχωρήσεις, ακόμη και αν η αυτή η θέση παρατείνει τον πόλεμο και αυξήσει την απειλή για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Αδιάκοπο το ρωσικό σφυροκόπημα στην ανατολική Ουκρανία | 22/5/22 | ΕΡΤ

Οι Ουκρανοί δεν σταματούν να αντιστέκονται στη Ρωσία

Το 10% των 2.000 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα έκριναν αποδεκτό για την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη για να επιτευχθεί ειρήνη, ενώ το 8% δήλωσε αναποφάσιστο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 77% των Ουκρανών που ζουν σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε παραχώρηση γης.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και έχει πει ότι αυτήν τη στιγμή δεν επιδιώκει κατάπαυση του πυρός παρά τις εκκλήσεις από Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Ο χάρτης του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία | 24.05.2022
Ο χάρτης του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία | 24.05.2022 @DefenceHQ/Twitter

Σε συνέντευξή του στο Reuters το Σάββατο, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ τόνισε ότι επί του παρόντος οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός απλώς θα καθυστερούσε τη συνέχιση των μαχών. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε προσαρτήσει παράνομα την Κριμαία το καλοκαίρι του 2014.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ