Κοσμος

Ουκρανία - ΟΗΕ: Πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα

Η χειρότερη προσφυγική κρίση μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία - ΟΗΕ: 6 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα
Ουκρανία - ΟΗΕ: 6 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα © EPA/Darek Delmanowicz

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια οι Ουκρανοί που έφυγαν από τη χώρα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια, στη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η εισβολή της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έχει προκαλέσει μαζικό εκτοπισμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 8 εκατομμυρίων Ουκρανών εντός της χώρας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 6,03 εκατομμύρια είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέχρι χθες, Τετάρτη.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω συνοριακών σημείων στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, όπου εθελοντές και κυβερνήσεις προσπαθούν να τους βοηθήσουν να βρουν καταλύματα και να παράσχουν υποστήριξη.

Πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει τα σύνορα προς την Πολωνία. Η πολωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου οι μισοί θα μπορούσαν να μείνουν στη χώρα μακροπρόθεσμα, γεγονός που φέρνει προκλήσεις στην αγορά ακινήτων, στα σχολεία και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ουκρανία: Δύσκολες συνομιλίες για την απομάκρυνση 38 τραυματισμένων από το Αζοφστάλ

Την ίδια ώρα, το Κίεβο διεξάγει «δύσκολες συνομιλίες» με τη Ρωσία για την απομάκρυνση 38 Ουκρανών στρατιωτών, σοβαρά τραυματισμένων, οι οποίοι βρίσκονται στο υπόγειο καταφύγιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Σήμερα οι συνομιλίες αφορούν μόνο τους 38 σοβαρά τραυματισμένους στρατιώτες. Εργαζόμαστε βήμα προς βήμα», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ στο Telegram. Η Βερεσούκ διέψευσε ότι η εκκένωση αφορά 500-600 άτομα, όπως ανέφεραν νωρίτερα ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

«Διεξάγουμε πολύ δύσκολες συνομιλίες για την απομάκρυνση των σοβαρά τραυματισμένων μαχητών του Αζοφστάλ, με αντάλλαγμα (την απελευθέρωση) Ρώσων αιχμαλώτων», πρόσθεσε.

Την Τρίτη η Βερεσούκ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «περισσότεροι από χίλιοι» Ουκρανοί στρατιώτες, «εκατοντάδες» εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί, βρίσκονται ακόμη στο αχανές βιομηχανικό συγκρότημα, μετά την απομάκρυνση όλων των αμάχων, την περασμένη εβδομάδα, με τη βοήθεια του ΟΗΕ. «Υπάρχουν σοβαρά τραυματίες που χρειάζεται να απομακρυνθούν κατεπειγόντως», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά» στη Μαριούπολη.

Μετά την αποχώρηση των αμάχων από το Αζοφστάλ, οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν τώρα να απομακρύνουν τους τραυματισμένους μαχητές, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους στρατιωτικούς ιερείς και ελπίζουν ότι θα λάβουν βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς και από την Τουρκία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ