Κοσμος

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ: Ναι σε έρευνα για τις θηριωδίες του ρωσικού στρατού

H Μόσχα - ως γνωστόν - αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενέκρινε τη διεξαγωγή έρευνας για φερόμενες θηριωδίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία
ΟΗΕ - Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων © ΕPA Pool

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε διεξαγωγή έρευνας για καταγγελίες που αφορούν παραβιάσεις από ρωσικά στρατεύματα σε περιοχές της Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα μέσω ψηφοφορίας, με 33 μέλη να ψηφίζουν υπέρ και 2 κατά (Κίνα, Ερυθραία). Δώδεκα μέλη δήλωσαν αποχή.

Το ψήφισμα καλεί τη Διεθνή Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία να διενεργήσει «έρευνα» για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ, του Χαρκόβου και του Σούμι από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τον Μάρτιο του 2022, με σκοπό «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να αφοπλίσει τη χώρα και εξαλείψει αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί αντιρωσικό εθνικισμό που υποκινείται από τη Δύση. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο 47μελές Συμβούλιο ανεστάλη τον περασμένο μήνα λόγω καταγγελιών για παραβιάσεις στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα λέει ότι αποχώρησε. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπός της έχει το δικαίωμα να λάβει τον λόγο στη σημερινή συνεδρίαση αλλά η θέση της είναι κενή.

Στην ίδια σύνοδο, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ είπε πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στη χώρα μετά την ρωσική εισβολή, λέγοντας πως 1.000 πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα στην περιοχή του Κιέβου,

«Η κλίμακα των παράνομων φόνων, περιλαμβανομένων ενδείξεων για συνοπτικές εκτελέσεις σε περιοχές βόρεια του Κιέβου, είναι συγκλονιστική», είπε η Μισέλ Μπατσελέτ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ