Κοσμος

Ουκρανία: Κατηγορίες ότι η Ρωσία μετέφερε στην επικράτειά της παιδιά

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητέρα κρατάει στην αγκαλιά της ένα μωρό
Ουκρανία: Κατηγορίες ότι η Ρωσία μετέφερε στην επικράτειά της παιδιά © EPA

Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι μετέφερε με τη βία στην επικράτειά της 210.000 παιδιά.

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει μεταφέρει με τη βία στο έδαφός της τουλάχιστον 210.000 παιδιά αφότου ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να τα κάνει Ρώσους πολίτες.

Η Συνήγορος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λιουντμίλα Ντενίσοβα, δήλωσε πως τα παιδιά περιλαμβάνονται στους 1,2 εκατ. Ουκρανούς που το Κίεβο λέει ότι έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους.

Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τον αριθμό που έδωσε η Ντενίσοβα ή τους ισχυρισμούς της, για τους οποίους δεν έδωσε στοιχεία που να τους υποστηρίζουν.

Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις της Ντενίσοβα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά απελάσεις μεγάλου αριθμού παιδιών και άλλων Ουκρανών πολιτών στη Ρωσία.

Η Μόσχα αρνείται ότι θέτει σκόπιμα στο στόχαστρο αμάχους αφότου ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και λέει ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία.

«Όταν βγάζουν τα παιδιά μας από τη χώρα, καταστρέφουν την εθνική ταυτότητα, στερούν τη χώρα μας από τη μέλλον», δήλωσε η Ντενίσοβα στην εθνική τηλεόραση.

«Διδάσκουν τα παιδιά μας εκεί, στα ρωσικά, την ιστορία που ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν λέει σε όλους».

Η Ρωσία αναφέρθηκε σε «πρόσφυγες» που έρχονται στη Ρωσία για να γλιτώσουν από τις μάχες, ιδιαίτερα από τη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, η οποία έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας και βομβαρδισμών.

Οι Συνθήκες της Γενεύης του 1949, που ορίζουν τα διεθνή νομικά πρότυπα για ανθρωπιστική μεταχείριση στις συγκρούσεις, απαγορεύουν τις μαζικές αναγκαστικές μεταφορές αμάχων στη διάρκεια μιας σύγκρουσης στην επικράτεια της κατοχικής δύναμης, κατατάσσοντας τες στα εγκλήματα πολέμου.

Ουκρανία - ΟΗΕ: Πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια, στη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η εισβολή της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έχει προκαλέσει μαζικό εκτοπισμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 8 εκατομμυρίων Ουκρανών εντός της χώρας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 6,03 εκατομμύρια είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέχρι χθες, Τετάρτη.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω συνοριακών σημείων στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, όπου εθελοντές και κυβερνήσεις προσπαθούν να τους βοηθήσουν να βρουν καταλύματα και να παράσχουν υποστήριξη.

Πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει τα σύνορα προς την Πολωνία. Η πολωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου οι μισοί θα μπορούσαν να μείνουν στη χώρα μακροπρόθεσμα, γεγονός που φέρνει προκλήσεις στην αγορά ακινήτων, στα σχολεία και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ