Κοσμος

Βρετανία: Γιατί είναι «κλειδί» η μάχη της Σεβεροντονιέτσκ - Φόβοι για «νέα» Μαριούπολη

«Απεγνωσμένη για μια νίκη» η Ρωσία λένε αναλυτές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Η μάχη του Σεβερεντονιέτσκ εξελίσσεται σε «κλειδί» για τον πόλεμο, καθώς είναι μια από τις λίγες πόλεις στο ανατολικό Λουχάνσκ που ακόμα ελέγχεται από το Κίεβο.

Τις τελευταίες εννιά ημέρες έλαβε χώρα μια από τις πιο ρευστές περιόδους μέχρι σήμερα στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι πιο σημαντικές εξελίξεις ήταν η παράδοση των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη και η ρωσική πρόοδος γύρω από την Ποπάσνα.

Η Ρωσία έχει αυξήσει την ένταση των επιχειρήσεών της στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να περικυκλώσει τις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λισιχάνσκ και Ρουμπίζνε, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

 

 

Το Σεβεροντονιέτσκ είναι μια πόλη στην περιοχή του Λουγκάνσκ, με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Είναι ένα από τα λίγα ουκρανικά οχυρά που στέκονται εμπόδιο στη Ρωσία να καταλάβει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς.

Οι αναλυτές προβλέπουν εδώ και εβδομάδες ότι τα στρατεύματα της Μόσχας προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη και να την υποβάλουν σε παρόμοιες τακτικές πολιορκίας που χρησιμοποίησαν στη Μαριούπολη. Οι αξιωματούχοι σε αυτή την πόλη-κλειδί προετοιμάζονται για μια μεγάλη και σκληρή μάχη.  

«Το Σεβεροντονιέτσκ  κρατά την άμυνα - η πόλη βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών. Οι Ρώσοι συγκέντρωσαν σχεδόν όλες τις δυνάμεις τους, δηλαδή 25 τακτικές ομάδες τάγματος για να καταλάβουν την πόλη. Ο αριθμός των βομβαρδισμών αυξήθηκε πολλές φορές. Μάχες γίνονται στα γύρω χωριά. Είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν οι άνθρωποι», αναφέρει ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι σην πρωινή του αναφορά, την Τρίτη, για την πόλη που έχει αποτελέσει το επίκεντρο των ρωσικών επιχειρήσεων και η οποία βρίσκεται περίπου 110 χιλιόμετρα από την πόλη Λουγκάνσκ. 

Η Μόσχα είχε κάποιες επιτυχίες στην περιοχή, αλλά οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απέτυχαν να καταλάβουν το Κίεβο και αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, «χρειάζονται μία νίκη», αναφέρει ο Μάθιου Σμιντ, αναπληρωτής καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του New Haven στο Κονέκτικατ στην Washington Post.

Όπως εκτιμά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, αν πέσει η Σεβεροντονιέτσκ, τότε ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. Αν πάλι το μέτωπο του Ντονμπάς μετακινηθεί πιο δυτικά, τότε η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα μειονέκτημα, καθώς θα είναι δύσκολο να επαναπρομηθεύει τα στρατεύματά της.

Σύμφωνα δε με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, οι Ρώσοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να περικυκλώσουν το Σεβεροντονιέτσκ και το Λισικάνσκ τουλάχιστον από τα νότια, πιθανώς εστιάζοντας στην αποκοπή του τελευταίου αυτοκινητόδρομου που συνδέει τις δύο περιοχές με την υπόλοιπη Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ