Κοσμος

Γιατί η εποχή των μεγάλων ελλείψεων κοστίζει (αρχικά) 1,6 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ

Πανδημία, lockdown στην Κίνα και κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H εποχή των μεγάλων ελλείψεων είναι εδώ. Και σε πρώτη φάση κοστίζει 1,6 τρισ. δολάρια
Λιμάνι στη Βρετανία © ΕPA Pool

Η εποχή των μεγάλων ελλείψεων έφτασε όπως διαμηνύουν οι ειδικοί του Bloomberg Economics βλέποντας υποβάθμιση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,6 τρισ. δολάρια.

Το 2022 είναι μια χρονιά την οποία τη χαρακτηρίζουν μια σειρά από εκρηκτικές εξελίξεις: η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο αποκλεισμός της από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας της εισβολής αυτής. Η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση του πληθωρισμού που έχει επιφέρει. Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες τα οποία επιμένουν να υφίστανται όσο επιμένει και η πανδημία.

Τις προηγούμενες δεκαετίες η είσοδος περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο εργαζομένων από την Κίνα και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην παγκόσμια αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των εμπορικών εμποδίων και τη συνεχή βελτίωση της αποδοτικότητας των logistics είχαν "γεννήσει" την εποχή της αφθονίας. 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο, η εικόνα αυτή άρχισε να ξεθωριάζει με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς. Οι δασμοί πολλαπλασιάστηκαν με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας. Ακολούθησε η πανδημία της Covid-19 με τα σκληρά lockdown. Και τώρα έρχονται οι κυρώσεις και οι περιορισμοί στις εξαγωγές ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η εποχή των μεγάλων ελλείψεων έφτασε λοιπόν και ο αντίκτυπός της γίνεται ήδη αισθητός, διαμηνύουν οι ειδικοί του Bloomberg Economics και περιγράφουν ένα σοκ που τους αναγκάζει να υποβαθμίσουν την πρόβλεψή τους για την εφετινή ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,6 τρισ. δολάρια. 

Το Bloomberg υπολογίζει ότι με τα τωρινά δεδομένα, το παγκόσμιο εμπόριο θα βυθιστεί κατά 20%, κατρακυλώντας στα επίπεδα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πριν η Κίνα ενταχθεί στον ΠΟΕ. 

Όπως προειδοποιεί το αμερικανικό πρακτορείο, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο χαμηλότερης ανάπτυξης, υψηλότερων τιμών και έντονης αστάθειας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «ο πόλεμος και η πανδημία δεν μπορούν να κρατήσουν για πάντα. Ωστόσο οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο διχασμός της παγκόσμιας κοινότητας δεν θα ξεπεραστούν καθόλου σύντομα. Και αυτό σημαίνει νέα εμπόδια για το παγκόσμιο εμπόριο, εμπάργκο σε εισαγωγές, απαγορεύσεις σε εξαγωγές και ευρύτερα πρακτικές που θα κρατούν τις τιμές βασικών αγαθών στα ύψη». 

«Ο κατακερματισμός ήρθε για να μείνει», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα υπάρξει μια αναδιοργάνωση της παγκοσμιοποίησης, η οποία θα έχει κάποιο κόστος. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε χρήση της παραγωγής χαμηλού κόστους εκτεταμένα όπως κάναμε πριν». 

Όλα αυτά, σχολιάζει το Bloomberg, είναι από μία άποψη τα συμπτώματα μίας παγκόσμιας διαμάχης που φέρνει τις δημοκρατίες της Δύσης και τις ελεύθερες αγορές απέναντι στον κινεζικό και ρωσικό απολυταρχισμό. Δεν είναι όμως αναγκαίο να πιστεύει κανείς σε μια μανιχαϊστική πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό— ή να περιμένει τα αντίπαλα στρατόπεδα να χωριστούν πίσω από ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα — για να δει το μελλοντικό κόστος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ