Κοσμος

Α. Τσαυτάρης: Η Ευρώπη έχει επάρκεια σε σιτηρά και έλαια

«Μην τρομάζει ο κόσμος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
wheat-6536039_1280.jpg
Σιτάρι © Pixabay

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης αναφέρθηκε στις συστάσεις του Γερμανικού ΥΠΕΣ για προμήθειες έκτακτης ανάγκης.

«Δεν βλέπω επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη, διότι έχει την δυνατότητα να είναι επαρκής σε σιτηρά από Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και σε έλαια από την νότια Ευρώπη. Δεν πρέπει να τρομάζουν τον κόσμο γιατί αυτό οδηγεί ραγδαία σε απότομη κατανάλωση και απότομη αύξηση των τιμών» επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε σχέση και με τις πρόσφατες συστάσεις του Γερμανικού ΥΠΕΣ προς τους πολίτες της χώρας για προμήθειες έκτακτης ανάγκης.

«Δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο. Αν μιλήσουμε για την ΕΕ αυτή καθαυτή, ακόμη και αν στερηθεί των δυνατοτήτων που προσέφερε ως χθες η Ουκρανία και η Ρωσία, γιατί είναι πραγματικά δύο μεγάλοι σιτοβολώνες του κόσμου και μαζί με το λάδι που παράγεται από την ελαιοκράμβη τους και από τον ηλίανθό τους, ήταν μεγάλοι τροφοδότες αυτών των βασικών τροφίμων στον κόσμο, η Ευρώπη ωστόσο όσο αφορά τα σιτηρά έχει τους δικούς της σιτοβολώνες. Και η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία είναι μεγάλοι σιτοβολώνες της Ευρώπης αυτής καθ’ εαυτής. Άρα δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη θα στερηθεί το ψωμί που παράγεται από το μαλακό σιτάρι ούτε λίγο πολύ και τα ζυμαρικά που παράγονται από το σκληρό σιτάρι. Θυμίζω ότι η νότια Ευρώπη, η Ελλάδα παρεμπιπτόντως και άλλες χώρες όπως η Ιταλία, παράγουν αρκετό σκληρό σιτάρι για τα ζυμαρικά. Επομένως δεν βλέπω κανένα πρόβλημα όσο αφορά τα προϊόντα των σιτηρών για την Ευρώπη και δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο. Επιπλέον οι χώρες της νοτίου Ευρώπης έχουν λάδι από την ελιά και δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα. 

Η Ευρώπη έχει ένα μεγάλο πρόβλημα από τους ανταγωνιστές της που είναι οι πληθυσμιακοί γίγαντες, η Κίνα και η Ινδία, σημείωσε ο κ. Τσαυτάρης. «Η Κίνα ειδικά, που είναι και πλούσια χώρα τώρα και ελέγχει όλο το εμπόριο, αγοράζουν όσο όσο τα απαιτούμενα τρόφιμα, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της διατροφής τους. Την ώρα που ζοριζόμαστε κάτω από νορμάλ συνθήκες να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του ανθρώπου έρχεται ένας πόλεμος και μας «σβήνει» δυο, τρεις γιγάντιες χώρες σε ό,τι αφορά την παραγωγή τροφίμων, όπως είναι οι σιτοβολώνες της Ρωσίας και της Ουκρανίας» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ