- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προς αποκλεισμό από το SWIFT κι άλλες ρωσικές τράπεζες
Τι διαβεβαίωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Κι άλλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το SWIFT» σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ.
Το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να συμπεριλάβει τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπός της για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Παναμά.
Οι κυρώσεις θα αφορούν μεταξύ άλλων «τον τραπεζικό τομέα», πιο συγκεκριμένα «θα υπάρξουν κι άλλες ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν από το SWIFT», ενώ στον τομέα της ενέργειας «εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε προτάσεις που θα επιτρέψουν να περιοριστούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, ιδίως πετρελαίου», ανέφερε ο Μπορέλ.
Αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν το σαββατοκύριακο ότι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank –αντιπροσωπεύει το 37% της ρωσικής αγοράς– πρόκειται να αποκλειστεί από το SWIFT.
Το συγκεκριμένο σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας είναι απαραίτητο εργαλείο του χρηματοοικονομικού τομέα σε παγκόσμια κλίμακα, επιτρέπει να διαβιβάζονται με ταχύτητα και ασφάλεια δεδομένα συναλλαγών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει, μάλλον εντός της ημέρας, το έκτο πακέτο κυρώσεων, που εκτιμάται πως θα συμπεριλάβει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που αντιπροσωπεύει το 30% του αργού που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Αν οι 27 συνεννοηθούν και εγκρίνουν το μέτρο, η εφαρμογή του θα είναι προοδευτική –σε έξι ως οκτώ μήνες–, όμως θα έχει διαστάσεις με άμεση ισχύ, όπως η επιβολή δασμών στο πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Είμαι πεπεισμένος πως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, θα καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως το επόμενο Συμβούλιο (Εξωτερικών Υποθέσεων)», είπε ο Μπορέλ χθες.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει τη 10η και τη 16η Μαΐου.
Ο Μπορέλ βρίσκεται στον Παναμά για να συμμετάσχει σε συνάντηση με τους ΥΠΕΞ των κρατών της κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Σε αυτή θα συζητηθούν κυρίως οι συνέπειες που έχει στην περιφέρεια αυτή ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπε η 40χρονη στους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή της
10 μέρες μετά τις πλημμύρες
Πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς
Διπλωματικός μαραθώνιος των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου εν μέσω νέων επιθέσεων
Ο Τζιμ Θόρντον τέθηκε αρχικά σε διαθεσιμότητα μετά από καταγγελία επιβάτιδας για συνομιλία σε διαδικτυακό chatroom
Η 5η Σεπτεμβρίου επελέγη επειδή είναι η επέτειος θανάτου της Μητέρας Τερέζας (το 1997), η οποία τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1979 για το ανθρωπιστικό της έργο
Το chatbot Grok έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων
Καταγγέλλει σχέδιο εκβιασμού
Η αθλήτρια των Indiana Fever μιλά χωρίς φόβο, δέχεται επιθέσεις και υπερασπίζεται τις απόψεις της για τον γυναικείο αθλητισμό
Πτώση έως 30% στη σοδειά
45χρονη φέρεται να απήχθη από τον πρώην σύντροφό της και να πετάχτηκε από γέφυρα κοντά στη Φλωρεντία
Τι τους προειδοποίησε ο κυβερνήτης
Ο Μιλέι κλιμακώνει τις διεκδικήσεις
Η συγγραφέας δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως πάνω στο σκάφος
Θα ενταχθούν στη γερμανική έκθεση «Η γέννηση των θεών»,
Η υπόθεση που εξετάζει βρετανικό δικαστήριο
Νέα ρήξη μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης με αιχμές προς Μπάιντεν
Το θύμα ήταν σε σχέση με τον Μπερχάν Σιμσέκ για 10 χρόνια
Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται ένα 12χρονο κορίτσι και αρκετά μέλη ιατρικού προσωπικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.