Κοσμος

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ελπίζει ότι θα συνεχιστεί σήμερα η απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ

Πώς περιγράφει γυναίκα όσα έζησε στο υπόγειο της χαλυβουργίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άμαχοι απομακρύνονται από το υπόγειο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ
Απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ © Twitter

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδα Ζελένσκι για την απομάκρυνση και των υπολοίπων αμάχων από το Αζοφστάλ - Πόσοι άμαχοι εκτιμάτε ότι είναι εγκλωβισμένοι

Συγκλονιστικές στιγμές καταγράφηκαν την Κυριακή από την απομάκρυνση των πρώτων αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε χθες την ικανοποίηση του, ελπίζοντας και σήμερα Δευτέρα (2/5) να συνεχιστεί η απομάκρυνση ανθρώπων. 

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από την Αζοφστάλ, γενικά από τη Μαριούπολη», είπε σε νέο του διάγγελμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Η οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι μια από διαστάσεις της συνεχιζόμενης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Είναι πολύ περίπλοκη. Αλλά ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη ήταν, διασώθηκαν πάνω από 350.000 άνθρωποι από τις ζώνες των εχθροπραξιών».

 

 

 

 

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως μια πρώτη ομάδα περίπου εκατό αμάχων βγήκαν από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Azovstal Evacuations: Mariupol Civilians FLEE Steelworks

Ουκρανία - Αζοφστάλ: Παραμένουν παγιδευμένοι περίπου 1.000 άμαχοι

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για τη μεταφορά παγιδευμένων αμάχων σε ασφαλές έδαφος μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Σύμφωνα με ουρανούς αξιωματούχους, στις υπόγειες εγκαταστάσεις είναι παγιδευμένοι περίπου 1.000 άμαχοι. Ρώσοι αξιωματικοί υπολογίζουν πως περίπου 2.500 Ουκρανοί στρατιωτικοί και «ξένοι μισθοφόροι» βρίσκονται στα υπόγεια της Αζοφστάλ.

 

 

Civilians flee Azovstal steel plant in Mariupol in first evacuation

Ουκρανία - Αζοφστάλ: Πώς περιγράφει γυναίκα όσα έζησε στο υπόγειο της χαλυβουργίας

Η Natalia Usmanova, 37 ετών, μίλησε στο Reuters την Κυριακή μετά την εκκένωση από το εργοστάσιο, ένα εκτεταμένο συγκρότημα που δημιουργήθηκε υπό τον Ιωσήφ Στάλιν και σχεδιάστηκε με ένα υπόγειο δίκτυο αποθηκών και τούνελ για να αντέχει την επίθεση. 

«Φοβόμουν ότι το καταφύγιο δεν θα το άντεχε - φοβόμουν τρομερά», είπε η Usmanova περιγράφοντας την ώρα που βρισκόταν στο καταφύγιο. «Όταν το καταφύγιο άρχισε να τρέμει, ήμουν υστερική, ο σύζυγός μου μπορεί να το εγγυηθεί: Ανησυχούσα τόσο πολύ ότι το καταφύγιο θα υποχωρούσε. Δεν είδαμε τον ήλιο για τόσο καιρό», είπε, μιλώντας στο χωριό Μπεζιμέν σε μια περιοχή του Ντόνετσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, περίπου 30 χιλιόμετρα (20 μίλια) ανατολικά της Μαριούπολης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                      

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ