Κοσμος

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Η Ευρώπη δεν πληρώνει σε ρούβλια

Στα τέλη της εβδομάδας το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αίθουσα της Συνόδου Κορυφής
Σύνοδος (φωτογραφία αρχείου) © EPA / OLIVIER MATTHYS / POOL

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας της ΕΕ: Το κοινό μήνυμα που στέλνουν ότι η Μόσχα δεν θα πληρωθεί με ρούβλια.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στέλνουν κοινό μήνυμα, διαμηνύοντας να μην πληρωθεί το φυσικό αέριο στη Μόσχα με ρούβλια, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 συνεδρίασαν εκτάκτως. Επί τάπητος βρέθηκαν τα  ενεργειακά αποθέματα και προμήθειες με στόχο να δοθεί μήνυμα ενότητας προς τη Ρωσία, ότι η ΕΕ κινείται συντεταγμένα και δεν θα διχαστεί από τις κινήσεις της Μόσχας να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένεται να αποφασιστεί περί τα τέλη της εβδομάδας. Το έκτο πακέτο θα περιλαμβάνει απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας, με την Κομισιόν να προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες μια συμβιβαστική λύση, προκειμένου να δοθεί χρόνος προσαρμογής αλλά και για να παρακάμψει τις ενστάσεις της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, αλλά και της Τσεχίας που είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό πετρέλαιο. 

Η Ουγγαρία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Σύνοδος Υπ. Ενέργειας της ΕΕ: «Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο του πετρελαίου»

«Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία. Είναι μεγάλο το βάρος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το σηκώσουμε», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αντιγκαγκελάριος της Γερμανίας και Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο.

Ο ίδιος, εξήγησε ότι η Γερμανία είχε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αντιστοιχούσε στο 35% των εισαγωγών, ωστόσο σήμερα κατάφερε να τη μειώσει στο 12%.

Ο κ. Χάμπεκ ανέφερε ότι πλέον μόνο ένα μόνο ένα διυλιστήριο στη Γερμανία δουλεύει με ρωσικό πετρέλαιο. Σημείωσε ότι αν ένα εμπάργκο πετρελαίου έρθει και δεν έχουμε αρκετό καιρό να το λύσουμε, το πρόβλημα θα είναι τοπικό στη Γερμανία, αλλά δεν θα χτυπήσει την εθνική οικονομία συνολικά.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ ενός σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο κ. Χάμπεκ απάντησε ότι «χρειαζόμαστε κάποιες εβδομάδες και μήνες για να κάνουμε όλες τις τεχνικές προετοιμασίες», σημειώνοντας ότι «ο χρόνος βοηθάει». Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος επισήμανε ότι άλλες χώρες στην ΕΕ έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να υπάρξει αλληλεγγύη.

Σύνοδος Υπ. Ενέργειας ΕΕ: Η στάση της Γαλλίας για την πληρωμή σε ευρώ και δολάρια 

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια». Αυτό δήλωσε, σχετικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, η Γαλλίδα Υπουργός περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών.

«Μετά τη μονομερή και βάναυση απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρώτα από όλα για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας με τις δύο αυτές χώρες και να καταδικάσουμε αυτή την πράξη που παραβιάζει τα συμβόλαια και είναι απαράδεκτη.», δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός και προεδρεύουσα του Συμβουλίου.

Η ίδια, εξήγησε ότι το σημερινό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στο θέμα του εφοδιασμού φυσικού αερίου και ειδικότερα στην εφαρμογή κοινών πολιτικών για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βερσαλλιών, όπως π.χ. ο μηχανισμός αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο μηχανισμός κοινών προμηθειών φυσικού αερίου. Θα συζητηθεί επίσης, η διαφοροποίηση του εφοδιασμού ενέργειας και η μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου «REPowerEU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ