Κοσμος

Οδησσός: Η Ρωσία βομβάρδισε το αεροδρόμιο - Καταστράφηκε ο διάδρομος προσγείωσης

Η Μόσχα κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις δυτικά από την Κριμαία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κανόνι από κατεστραμμένο ρωσικό τανκ στην Ουκρανία
Το κανόνι από κατεστραμμένο ρωσικό τανκ στην Ουκρανία © EPA/OLEG PETRASYUK

Στην Οδησσό της Ουκρανίας το αεροδρόμιο βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία. Προκλήθηκαν καταστροφές στον διάδρομο προσγείωσης.

Στην Ουκρανία η Οδησσός έχει αρχίσει να δέχεται ολοένα και περισσότερες επιθέσεις από τον ρωσικό στρατό, καθώς μαίνεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Όπως ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 30 Απριλίου 2022 ο ουκρανικός στρατός, το αεροδρόμιο της Οδησσού δέχτηκε βομβαρδισμό.

Η ρωσική πυραυλική επίθεση κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από τα αεροπλάνα.

«Σήμερα, ο εχθρός έπληξε από την Κριμαία με ένα παράκτιο αμυντικό πυραυλικό σύστημα Bastion. Ο διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης του αεροδρομίου της Οδησσού καταστράφηκε. Δόξα τω Θεώ, δεν υπάρχουν θύματα» δήλωσε ο κυβερνήτης σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Εδώ και εβδομάδες οι κάτοικοι στην Οδησσό περιμένουν τη ρωσική επίθεση. Ολόκληρες συνοικίες της πόλης έχουν μετατραπεί σε φρούρια. Οδοφράγματα έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία, με τον ουκρανικό στρατό να δημιουργεί σημεία ελέγχου και να πραγματοποιεί εξονυχιστικούς ελέγχους.

Η Ρωσία θέλει να καταλάβει την Οδησσό - Ο δρόμος προς την Υπερδνειστερία

Μετά την αναδίπλωση του ρωσικού στρατού και την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο, οι πολεμικές επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν στην Ανατολική Ουκρανία και στα νότια της χώρας.

Η κατάληψη του μεγαλύτερου τμήματος στη Μαριούπολη επέτρεψε στη Ρωσία να ασκεί σταδιακά πίεση σε περιοχές που βρίσκονται δυτικά από την Κριμαία, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει μια παραθαλάσσια ζώνη ελέγχου η οποία -σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα Ρώσος στρατηγός- θα φθάνει στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή στη Μολδαβία.

Σε αυτόν τον «διάδρομο» υπάρχει η Οδησσός, η ιστορική πόλη μπροστά στη Μαύρη Θάλασσα. Σε κοντινή απόσταση στέκεται ακόμη το Μικολάγιφ, το τελευταίο προπύργιο που πασχίζει να καταλάβει η Ρωσία, προκειμένου να μεταφέρει πιο κοντά στην Οδησσό το κέντρο επιχειρήσεων στα νότια της Ουκρανίας.

Η Ρωσία αρχίζει να πλησιάζει την Οδησσό στα νότια της Ουκρανίας - Ο χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων
Η Ρωσία αρχίζει να πλησιάζει την Οδησσό στα νότια της Ουκρανίας - Ο χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων @Twitter

Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία πραγματοποίησε σήμερα μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία, με επτά στρατιώτες και επτά αμάχους να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο. Μεταξύ των στρατιωτών ήταν μια γυναίκα που είναι έγκυος πέντε μηνών, πρόσθεσε. Η Βερεσούκ δεν είπε πόσοι Ρώσοι παραδόθηκαν στη Μόσχα κατά την ανταλλαγή αυτή.

Οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει αιχμαλώτους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που άρχισε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Λίγα 24ωρα νωρίτερα, την Πέμπτη, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία παρέδωσε 33 Ουκρανούς στρατιώτες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ