Κοσμος

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν μουσείο στην Ουκρανία - Αποτροπιασμός Ζελένσκι (βίντεο)

Αφιερωμένο στον Χριχόρι Σκοβορόντα, φιλόσοφο και ποιητή του 18ου αιώνα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεγάλες ζημιές υπέστη μουσείο στην Ουκρανία μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό
Μεγάλες ζημιές υπέστη μουσείο στην Ουκρανία μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό © EPA/POOL

Στην Ουκρανία το μουσείο που βομβάρδισαν οι Ρώσοι, ήταν αφιερωμένο σε Ουκρανό φιλόσοφο του 18ου αιώνα. Οργή Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον ρωσικό βομβαρδισμό.

Σε ερείπια μετατράπηκε μουσείο στην Ουκρανία μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό. Δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν το μουσείο που βρίσκεται στον οικισμό Skovorodynivka στην Ανατολική Ουκρανία.

Η Skovorodynivka βρίσκεται βορειοδυτικά από το Χάρκοβο, το σπουδαίο βιομηχανικό κέντρο το οποίο βομβαρδίζεται συνεχώς από τη Ρωσία και παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Το μουσείο ήταν αφιερωμένο στον σπουδαίο Ουκρανό ποιητή και φιλόσοφο, Hryhoriy Skovoroda, ο οποίος έζησε τον 18ο αιώνα. Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022. Μετά τη ρωσική επίθεση ξέσπασε πυρκαγιά. Όπως έγινε γνωστό, τραυματίστηκε ο 35χρονος φύλακας του μουσείου. Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου, ο Όλεχ Σινεγκούμποφ, γνωστοποίησε ότι τα πιο πολύτιμα αντικείμενα είχαν ήδη απομακρυνθεί από το μουσείο για λόγους ασφαλείας.

Στο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, φαίνονται Ουκρανοί να βγάζουν ένα σχεδόν άθικτο γύψινο άγαλμα του Ουκρανού φιλοσόφου μέσα από τα ερείπια.

Russian strike hits museum in Ukrainian town: ‘They want to destroy our culture’

Οργή Ζελένσκι για τον βομβαρδισμό του μουσείου στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τον αποτροπιασμό του το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 για τον ρωσικό βομβαρδισμό στο μουσείο, που είναι αφιερωμένο στον φιλόσοφο και ποιητή του 18ου αιώνα, τον Χριχόρι Σκοβορόντα.

«Κάθε ημέρα αυτού του πολέμου ο ρωσικός στρατός κάνει κάτι που με αφήνει άφωνο. Αλλά μετά, την επομένη, κάνει κάτι άλλο που σε κάνει να νιώθεις ξανά με τον ίδιο τρόπο» σχολίασε ο Ζελένσκι. Και πρόσθεσε: «Στοχευμένες επιθέσεις εναντίον μουσείων -ούτε καν οι τρομοκράτες δεν θα το σκέφτονταν αυτό. Αλλά εναντίον αυτού του είδους του στρατού πολεμάμε».

Ο βομβαρδισμός του μουσείου έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιβεβαίωση της είδησης ότι οι Ρώσοι άρπαξαν τον θησαυρό των Σκυθών από το μουσείο της Μελιτόπολης στην Κριμαία.

Ποιος ήταν ο Ουκρανός φιλόσοφος και ποιητής Χριχόρι Σκοβορόντα

Ο Hryhoriy Skovoroda γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1722 και πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 1794. Ακολούθησε έναν μοναστικό βίο με απλότητα και ήταν αφοσιωμένος στην πίστη του στον Χριστιανισμό.

Έκανε σπουδές στην κλασική λογοτεχνία και μοίρασε τη ζωή του ανάμεσα σε Κίεβο, Μόσχα και Αγία Πετρούπολη -την πρωτεύουσα της τότε τσαρικής Ρωσίας. Τα έργα του επηρέασαν αρκετούς σύγχρονούς του τόσο στην Ουκρανία όσο και τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός φιλόσοφος Hryhoriy Skovoroda έζησε τον 18ο αιώνα
Ο Ουκρανός φιλόσοφος Hryhoriy Skovoroda έζησε τον 18ο αιώνα © wikipedia

Ουκρανός κοζακικής καταγωγής, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο χωριό Ιβανόβκα, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε προς τιμήν του Σκοβοροντινίβκα.

«Φέτος γιορτάζουμε τα 300 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου» επεσήμανε ο Σινεγκούμποφ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και πρόσθεσε: «Οι κατακτητές μπορούν να καταστρέψουν το μουσείο όπου ο Χριχόρι Σκοβορόντα εργάστηκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και όπου ετάφη. Αλλά δεν θα καταστρέψουν τη μνήμη μας και τις αξίες μας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ