Κοσμος

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex

O Λετζέρι είχε τεθεί υπό έλεγχο εδώ και καιρό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Frontex: Υπό παραίτηση ο επικεφαλής μετά τις νέες αποκαλύψεις για παράνομα pushbacks
Βάρκα με μετανάστες (Φώτο Αρχείου) © ΕPA Pool

Ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί παραιτήθηκε έπειτα από νέες αποκαλύψεις για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας της ΕΕ για τα σύνορα έγινε γνωστή πριν από λίγο.

Ο Φαμπρίς Λετζερί έχει τεθεί υπό έλεγχο για τον φερόμενο ρόλο του στις λεγόμενες επαναπροωθήσεις μεταναστών, από το 2015. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που η OLAF, ο εποπτικός φορέας της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, είναι έτοιμη να παρουσιάσει τα πλήρη πορίσματα της μακροχρόνιας έρευνάς της για την Frontex.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από έρευνα των Lighthouse Reports, Der Spiegel, SRF Rundschau, Republik και Le Monde για την εμπλοκή της Frontex σε φερόμενες επαναπροωθήσεις προσφύγων, με βάση πληροφορίες από το database του ίδιου του οργανισμού, σύμφωνα με τον Guardian.

Σύμφωνα με την έρευνα, η εσωτερική βάση δεδομένων του οργανισμού, που ονομάζεται Jora, κατέγραψε θεάσεις απωθήσεων αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο που χαρακτηρίζονταν από αξιωματούχους ως «αποτροπή αναχώρησης».

Η Frontex προβαίνει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό για πρόσφυγες που φέρονται να εμποδίστηκαν στη θάλασσα από αρχές μη ευρωπαϊκών χωρών στα χωρικά τους ύδατα και στάλθηκαν πίσω στο σημείο αναχώρησής τους. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ