Κοσμος

Ουκρανία - Moskva: Ένας νεκρός και 27 αγνοούμενοι από το ναυάγιο

Πρώτη αναφορά της Ρωσίας σε απώλειες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία - Moskva: Ένας νεκρός και 27 αγνοούμενοι από το ναυάγιο
Ουκρανία - Moskva: Ένας νεκρός και 27 αγνοούμενοι από το ναυάγιο © Twitter

Πόλεμος στην Ουκρανία - Moskva: Ένας νεκρός και 27 αγνοούμενοι από το ναυάγιο του καταδρομικού της Ρωσίας.

Ένας ναύτης έχασε τη ζωή του και άλλοι 27 αγνοούνται, μετά τη βύθιση την περασμένη εβδομάδα του καταδρομικού Moskva, έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο παραδέχεται για πρώτη φορά απώλειες σε αυτό το ναυάγιο.

«Ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε και άλλα 27 μέλη του πληρώματος αγνοούνται», ανακοίνωσε το υπουργείο, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP, που επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε επίσης πως 396 άνθρωποι που βρίσκονταν στο πλοίο διασώθηκαν.

Η Μόσχα λέει πως το Moskva, η ναυαρχίδα του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα, βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα, αφότου ξέσπασε πυρκαγιά προκαλώντας έκρηξη πυρομαχικών.

Η Ουκρανία λέει ότι έπληξε το πλοίο με πύραυλο.

Ουκρανία: Ρωσικές μονάδες κατέλαβαν κάποιες θέσεις στο Ντονμπάς

Την ίδια ώρα, μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν καταλάβει διάφορες θέσεις και οχυρώνονται σε αυτές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου αργά χθες το βράδυ.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, ενώ απέκτησαν έρεισμα στη Λοζόβα, μικρή πόλη αλλά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς.

Στη Σελένα Νταλίνα στην περιφέρεια Ντανιέτσκ και στην Κριμαία, στην περιοχή Λουγκάνσκ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά, που κυρίευσαν πριν από μερικές ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πιθανόν απέκτησαν επίσης έρεισμα στη Στέπνε, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να απωθήσουν επιθέσεις στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ –το 80% της οποίας φέρεται να έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων–, στη Ρουμπίσνε και στο χωριό Νοβοτόσκιβσκε.

Στη Μαριούπολη, ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα και τον αποκλεισμό της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, πάντα σύμφωνα με το επιτελείο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις περιφέρειες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ βρίσκονται περίπου 44.000 στρατιωτικοί. Ο ρωσικός στρατός και οι αυτονομιστές εκτιμάται πως έχουν αναπτύξει εκεί ως και 80.000 άνδρες.

Σκοπός της Ρωσίας πιστεύεται ότι είναι να περικυκλωθούν οι μονάδες του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς.

Ουκρανία: Ο πρωθυπουργός δηλώνει «απόλυτα σίγουρος» για «τη νίκη» στον πόλεμο

Πάντως, ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ δήλωσε χθες Παρασκευή βέβαιος ότι η χώρα του θα νικήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία πολύ σύντομα, αντιδρώντας στην προειδοποίηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, του Μπόρις Τζόνσον, πως παραμένει πιθανό η Ρωσία να επικρατήσει στη σύρραξη που ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου.

«Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η Ουκρανία θα νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο» και «η νίκη θα έρθει πολύ σύντομα», είπε ο κ. Σμίχαλ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ερωτηθείς για την προειδοποίηση του κ. Τζόνσον.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ