Κοσμος

Moskva: Βυθίστηκε η ρωσική ναυαρχίδα

Το ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Moskva: Βυθίστηκε η ρωσική ναυαρχίδα
Moskva: Βυθίστηκε η ρωσική ναυαρχίδα © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Βυθίστηκε η ρωσική ναυαρχίδα Moskva - Το ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βυθίστηκε το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το καταδρομικό πλοίο βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν εν μέσω καταιγίδας.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το Moskva υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από φωτιά που ξέσπασε και είχε ως αποτέλεσμα εκρήξεις σε πυρομαχικά που βρίσκονταν στο πλοίο.

Η πλευρά της Ουκρανίας έκανε λόγο για χτυπήματα που κατάφερε στη ρωσική ναυαρχίδα με πυραύλους τύπου «Neptune», όμως η Μόσχα στις ανακοινώσεις της δεν παραδέχτηκε κάτι τέτοιο. Οι επίσημες ρωσικές ανακοινώσεις μίλησαν πράγματι για φωτιά και έκρηξη στο πλοίο, αλλά και για σοβαρές ζημιές, όμως δεν ανέφεραν την αιτία της πυρκαγιάς και δεν έκαναν καμία αναφορά σε χτύπημα με πυραύλους.

Το «θρίλερ» συνεχίστηκε, καθώς η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η ναυαρχίδα βυθίστηκε αλλά η Ρωσία απέρριψε αυτή την πληροφορία, λέγοντας ότι το Moskva κινούνταν μόνο του προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης για να εξεταστεί η αιτία του περιστατικού.

Οι ΗΠΑ, μέσω του Πενταγώνου, είχαν κάνει λόγο για φωτιά στο πλοίο, την αιτία της οποίες δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν, αλλά επίσης είχαν δηλώσει πως το Moskva συνέχιζε να επιπλέει.

Moskva: Ποιο είναι το πλοίο με τη σοβιετική καταγωγή

 

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας που επλήγη σοβαρά κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, είναι ένα πολεμικό πλοίο υψηλής συμβολικής αξίας, το οποίο, εκτός της συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε όργανο της ρωσικής διπλωματίας. 

Το οπλισμένο με πυραύλους βαρύ καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Είναι οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, την ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διαθέτει επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

Το πλήρωμά του αποτελείται από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Moskva: Οι τρεις πόλεμοι

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στην Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Ιανουάριο 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.

Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετέχει στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Σε συνομιλία μέσω ασυρμάτου στη αρχή του πολέμου και έκτοτε απέκτησε θρυλικές διαστάσεις και αποτυπώθηκε σε ουκρανικό γραμματόσημο, οι συνοριοφύλακες του μικρού νησιού των Φιδιών απάντησαν «άντε και γ...» στο ρωσικό καταδρομικό όταν τους ζητήθηκε να παραδοθούν. Λίγο μετά, το Moskva μαζί με το Vassili Bykov βομβάρδισαν το νησί. Τα μέλη της ουκρανικής συνοριοφυλακής αιχμαλωτίσθηκαν.

Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το πλοίο συμμετείχε επίσης στην διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην Γιάλτα τον Αύγουστο 1990.

Εχει διαπλεύσει τις θάλασσες συμμετέχοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις και έχει επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια.

Εχει επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές στον Αύγουστο 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ