Κοσμος

Ουκρανία: Τελεσίγραφο Μόσχας στο Azovstal μέχρι σήμερα το μεσημέρι

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Τελεσίγραφο Μόσχας στο Azovstal μέχρι σήμερα το μεσημέρι
Ουκρανία: Τελεσίγραφο Μόσχας στο Azovstal μέχρι σήμερα το μεσημέρι © EPA/SERGEY VAGANOV

Ουκρανία: Η Μόσχα καλεί τους ουκρανούς και τους ξένους μαχητές να παραδώσουν τη χαλυβουργία Azovstal μέχρι το μεσημέρι.

Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι, 19 Απριλίου. 

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα σήμερα υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν με έφοδο τη χαλυβουργία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν.

Σημειώνεται ότι στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους.

Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.

Ουκρανία - Ζελένσκι: Η εξόντωση των τελευταίων στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει προειδοποίησε ότι η «εξόντωση» των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

«Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία», είχε δηλώσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

Με όρους ανθρώπινων απωλειών, «η Μαριούπολη είναι ίσως δέκα φορές η Μποροντιάνκα», η πόλη κοντά στο Κίεβο που καταστράφηκε έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων και έγινε θέατρο φρικαλεοτήτων κατά την κατοχή της από τους ρώσους στρατιώτες, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

«Και όσο περισσότερη Μποροντιάνκα υπάρχει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διαπραγματευθούμε», είπε.

Ουκρανία: Χωρίς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τρίτη συνεχόμενη μέρα

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμες περιοχές δεν θα ανοίξει σήμερα στην Ουκρανία, ελλείψει συμφωνίας με τη ρωσική πλευρά, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Σήμερα, 19 Απριλίου, δεν θα υπάρξει δυστυχώς κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν, σύμφωνα με το Κίεβο, μεγάλη επίθεση χθες, Δευτέρα, αναφέρει η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Telegram.

Πόλεμος στην Ουκρανία: H Ρωσία ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση στα ανατολικά (live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ