Κοσμος

Ουκρανία: Η ρωσική αεροπορία κατέστρεψε 7 στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε 24 ώρες

Συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης πυραύλων πυροβολικού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Η ρωσική αεροπορία κατέστρεψε 7 στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε 24 ώρες
Ουκρανία: Η ρωσική αεροπορία κατέστρεψε 7 στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε 24 ώρες © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική αεροπορία κατέστρεψε επτά στρατιωτικές εγκαταστάσεις τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τη Μόσχα

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε επτά στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης πυραύλων πυροβολικού, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου αναμετέδωσε το Reuters.

Ουκρανία: Το ουκρανικό κοινοβούλιο χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στη χώρα

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία» οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σύμφωνα με το κανάλι του στο Telegram.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχεύουν στον συστηματικό και συνεχόμενο αφανισμό του ουκρανικού λαού, στη στέρηση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση και στην ανεξάρτητη ανάπτυξη», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε με πλειοψηφία 363 ψήφων.

Ουκρανία: Άλλο ένα χωριό στην περιοχή Μπέλγκοροντ δέχθηκε ουκρανικά πυρά

Σημειώνεται ότι ένα δεύτερο χωριό στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας δέχθηκε ουκρανικά πυρά, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής σήμερα, στην τελευταία μιας σειράς διασυνοριακών επιθέσεων που έχουν αναφερθεί.

«Το χωριό μας Ζουεραβλιόφκα δέχθηκε πυρά από την Ουκρανία», δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Ο ίδιος ανέφερε ότι προκλήθηκαν ζημιές, αλλά δεν γνωρίζει αν κάποιοι έχουν τραυματισθεί.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την αναφορά.

Νωρίτερα ο Γκλαντκόφ είχε δηλώσει ότι άλλο ένα χωριό στην περιοχή του Μπέλγκογκροντ, το χωριό Σπονταριούσινο είχε πληγεί από ουκρανικά πυρά.

Ουκρανία: Πάνω από 4,7 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες μετά από 50 ημέρες πολέμου

Περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους 50 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μέχρι σήμερα η UNHCR έχει καταγράψει συγκεκριμένα 4.736.471 πρόσφυγες. Το τελευταίο 24ωρο 79.962 άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία. Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχεδόν το 90% των προσφύγων αυτών είναι γυναίκες και παιδιά, με τις ουκρανικές αρχές να μην επιτρέπουν σε άνδρες σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 215.000 άνθρωποι που δεν είναι Ουκρανοί έχουν επίσης φύγει από τη χώρα, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές δυσκολίες στην επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους. Ο ΔΟΜ υπολογίζει επίσης τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων σε 7,1 εκατομμύρια.

Συνολικά, περισσότερα από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φτάσουν σε γειτονικές χώρες ή βρίσκοντας καταφύγιο σε άλλες περιοχές μέσα στην Ουκρανία.

Πριν από τον πόλεμο, ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανερχόταν σε περισσότερους από 37 εκατομμύρια ανθρώπους στα εδάφη που ελέγχονταν από το Κίεβο -χωρίς να περιλαμβάνεται δηλαδή η Κριμαία που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία, ούτε οι ανατολικές περιοχές που τέθηκαν το ίδιο έτος υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Η UNHCR διευκρινίζει ότι για τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και αποτελούν μέρος του χώρου Σένγκεν (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), τα στοιχεία που παρουσιάζει καταμετρούν όσους πέρασαν τα σύνορα και εισήλθαν στη χώρα. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκτιμά «ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνέχισε την πορεία του προς άλλες χώρες».

Επιπλέον, η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι δεν καταμετρά άτομα από γειτονικές χώρες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αναλυτικά, οι Ουκρανοί πρόσφυγες ανά χώρα:

Πολωνία

Η Πολωνία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών προσφύγων. Από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 12 Απριλίου, 2.694.090 από αυτούς έχουν εισέλθει στην Πολωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR. Πολλοί από αυτούς στη συνέχεια ταξιδεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Πολωνία είχε περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς μετανάστες εργάτες πριν από τον πόλεμο.

Ρουμανία

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, 716.797 άτομα είχαν φτάσει στη Ρουμανία έως τις 13 Απριλίου, πολλά από τα οποία μέσω Μολδαβίας προτού συνεχίσουν σε άλλες χώρες.

Ρωσία

Ο αριθμός των προσφύγων στη Ρωσία ανερχόταν σε 471.014 στις 13 Απριλίου. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες σημειώνει επίσης ότι μεταξύ 18 και 23 Φεβρουαρίου, 105.000 άνθρωποι πέρασαν από τα φιλορωσικά αυτονομιστικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ (ανατολική Ουκρανία) στη Ρωσία.

Ουγγαρία

Μέχρι χθες η Ουγγαρία είχε δεχθεί 440.387 Ουκρανούς.

Μολδαβία

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, 417.650 Ουκρανοί εισήλθαν στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων μεταξύ των φτωχότερων στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους για να εγκατασταθούν σε μια χώρα της ΕΕ που μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα στο οικονομικό βάρος που προκύπτει από την εισροή προσφύγων.

Σλοβακία

Μέχρι τις 13 Απριλίου συνολικά 326.244 άτομα είχαν φτάσει από την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Λευκορωσία

Μέχρι τις 13 Απριλίου, η Λευκορωσία είχε δεχθεί 22.428 άτομα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ