Κοσμος

Μαριούπολη: Φόβοι ότι θα είναι η νέα «Μπούκα» - 130.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι

Η Μόσχα είχε βομβαρδίσει μεταξύ άλλων το δημοτικό θέατρο-καταφύγιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαριούπολη: Παγιδευμένοι παραμένουν 130.000 κάτοικοι
Μαριούπολη /Evgeniy Maloletka/ΕPA

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης λέει ότι περίπου 130.000 κάτοικοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παραμένει σοκαρισμένη με τις εικόνες από την Μπούκα, ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε ότι «τα πάντα» έχουν καταστραφεί στην πόλη - συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοτικών λεωφορείων της πόλης, ενώ 130.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι. 

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε ότι 100 Τούρκοι πολίτες περιμένουν ακόμη την επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τη Μαριούπολη. Λεωφορεία που προορίζονταν να απομακρύνουν πολίτες από τη Μαριούπολη δεν κατέστη δυνατό να φθάσουν στην πολιορκούμενη πόλη λιμάνι σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος.

Σε σχόλιά της στην εθνική τηλεόραση, η Βέρεστσουκ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις λέγοντας ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού για την εκκένωση της πόλης, αναφερόμενη στη σημερινή τέταρτη απόπειρα του Ερυθρού Σταυρού να φθάσει στην πόλη που πολιορκείται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Μια ομάδα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κρατείται στην πόλη Μανχούς, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ICRC. Είπε ότι η ομάδα κρατείται από την αστυνομία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Δεν είναι κατάσταση ομηρίας», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 5.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη, με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των δημοτικών της αρχών με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι έχει «αυξανόμενες πληροφορίες» που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ομαδικών τάφων. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε μάλιστα σήμερα ότι τα στοιχεία για δολοφονίες αμάχων στην πόλη της Μπούκα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» και καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ως γνωστόν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνούνταν τις επιχειρήσεις εκκένωσης στην πόλη τονίζοντας μεταξύ άλλων «Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.