Κοσμος

Γεγονός το πρώτο σωματείο εργαζομένων στην ιστορία της Amazon

Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν αποτύχει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από προηγούμενη διαμαρτυρία εργαζομένων /AP Photo/Paul Sancya
Από προηγούμενη διαμαρτυρία εργαζομένων /AP Photo/Paul Sancya

Οι εργαζόμενοι της Amazon στη Νέα Υόρκη ψήφισαν υπέρ της σύστασης σωματείου για πρώτη φορά στην ιστορία του δεύτερου μεγαλύτερου εργοδότη των ΗΠΑ.

Στο Staten Island της Νέας Υόρκης, 2.654 εργαζόμενοι σε αποθήκες ψήφισαν ναι στη σύσταση συνδικάτου, ενώ 2.131 ψήφισαν όχι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB).

Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη ψηφοφορία σε συνδικάτα, οι εργαζόμενοι της Amazon στο Bessemer της Αλαμπάμα φαίνεται να έχουν απορρίψει μια προσφορά συνδικαλιστικών οργανώσεων - αλλά τα εκκρεμή αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια θα μπορούσαν να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Οι ψήφοι ήταν 993 κατά 875 κατά της ένωσης. Η ακρόαση για την εξέταση 416 αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Πέρσι στην ίδια αποθήκη οι εργαζόμενοι είχαν απορρίψει την πρόταση για τη δημιουργία συνδικάτου. 

Ο κολοσσός του διαδικτύου προχώρησε το 2020 σε πολλές προσλήψεις εργαζομένων, ενώ σχεδόν διπλασίασε τα καθαρά του κέρδη, φτάνοντας τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στην ραγδαία άνοδο των αγορών μέσω του ίντερνετ την περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το γενικότερο κλίμα στις ΗΠΑ δεν είναι προς την πλευρά των συνδικαλιζόμενων εργαζομένων. Δεν είναι μόνο οι νόμοι που γενικά ευνοούν την εργοδοσία, γράφει το BBC, αλλά και η συνεχής πτώση στον αριθμό των μελών των σωματείων, παρά τις προβεβλημένες εξαιρέσεις, όπως τα Starbucks ή κάποια Μέσα Ενημέρωσης. Από πολιτεία σε πολιτεία οι τοπικοί νόμοι επίσης αποτελούν εμπόδια. Το μεγαλύτερο κώλυμα ίσως είναι η ίδια η εταιρεία.

Στα λόγια, ο ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος, δηλώνει ότι θέλει να προσφέρει το καλύτερο δυνατό εργασιακό περιβάλλον όχι απλά στις ΗΠΑ, αλλά και σε «όλη τη Γη»! Αυτός ήταν ο στόχος του, όπως τον κοινοποίησε στους μετόχους όταν δήλωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

Στην πράξη, η Amazon έχει αποκληθεί «αντισυνδικαλιστική». Η εταιρεία τονίζει ότι προσφέρει καλούς μισθούς σε σχέση με τον ανταγωνισμό και άλλα προνόμια, οπότε το σωματείο απλώς θα κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα, ενώ οι κρατήσεις υπέρ του θα μειώνουν τους μισθούς του προσωπικού. Για να μην οργανωθούν σωματεία, η Amazon έχει χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους, από φυλλάδια μέχρι υποχρεωτικές εκπαιδευτικές συναντήσεις για να πειστεί το προσωπικό ότι το σωματείο δεν είναι χρήσιμο. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ