Κοσμος

Ουκρανία: Έρευνα για το βίντεο που δείχνει βασανισμό Ρώσων αιχμαλώτων

Το BBC προσπαθεί να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των πλάνων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Έρευνα για το βίντεο που δείχνει βασανισμό Ρώσων αιχμαλώτων
Ουκρανία: Έρευνα για το βίντεο που δείχνει βασανισμό Ρώσων αιχμαλώτων © EPA/ROMAN PILIPEY

Ουκρανία: Αντιδράσεις για τις εικόνες βασανισμού φερόμενων Ρώσων αιχμαλώτων. Τι αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Οι ουκρανικές αρχές ξεκινούν έρευνα για βίντεο που, όπως υποστηρίζεται, δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να πυροβολούν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου στα πόδια πριν τους σκοτώσουν.

Το βίντεο κυκλοφόρησε στα social media αφού πρωτοεμφανίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου. Έκτοτε έχει αναδημοσιευτεί ευρέως από φιλορωσικούς λογαριασμούς σε διάφορες πλατφόρμες.

Ο Γενικός Διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέριι Ζαλούζνι δήλωσε ότι η Ρωσία «σκηνοθετεί και διανέμει στημένα βίντεο» προκειμένου να δυσφημήσει τη μεταχείριση των Ρώσων κρατουμένων από την Ουκρανία. Ωστόσο ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι θα υπάρξει άμεση έρευνα και πρόσθεσε: «θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους στρατιωτικούς μας, τους πολίτες και τις αμυντικές μας δυνάμεις ότι η κακοποίηση αιχμαλώτων πολέμου είναι έγκλημα πολέμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διεθνή ΜΜΕ από την έναρξη του πολέμου προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα των εικόνων που δημοσιεύονται. Το BBC έχει αναλύσει το εν λόγω βίντεο αλλά δεν έχει καταφέρει να το επαληθεύσει ακόμη ανεξάρτητα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι δείχνει το βίντεο

Το βίντεο, το οποίο είναι κακής ποιότητας, υποτίθεται ότι δείχνει έναν αριθμό αιχμάλωτων στρατιωτών που βρίσκονται στο έδαφος. Μερικοί έχουν σακούλες πάνω από τα κεφάλια τους και πολλοί φαίνεται να αιμορραγούν. Δεν είναι σαφές πώς και πότε τραυματίστηκαν.

Οι κρατούμενοι ανακρίνονται από τους απαγωγείς τους, οι οποίοι τους ρωτούν για τις μονάδες και τις δραστηριότητές τους στην περιοχή. Κάποια στιγμή, τρεις άνδρες βγαίνουν από ένα όχημα και πυροβολούνται στα πόδια από έναν στρατιώτη.

Το απόγευμα της Κυριακής (27/03) χρήστης του Twitter ανέφερε ότι το βίντεο γυρίστηκε σε ένα εργοστάσιο γαλακτοκομικών προϊόντων στη Malaya Rohan, νοτιοανατολικά του Χάρκοβο. Το BBC χρησιμοποίησε εργαλεία γεωγραφικού εντοπισμού για να επιβεβαιώσει την τοποθεσία. Πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής.

xartis1.jpg

xartis2.jpg

Αναλύοντας δορυφορικές εικόνες και φωτογραφίες από το αγρόκτημα το BBC εντόπισε ενδείξεις σχετικά με την τοποθεσία που γυρίστηκε το βίντεο.

«Πριν πυροβοληθούν οι τρεις στρατιώτες, μπορούμε να αναγνωρίσουμε στοιχεία ενός σπιτιού πίσω από έναν από αυτούς. Ένα δέντρο (1), μια καμινάδα (2) και το πάνω μισό ενός παραθύρου (3) μοιάζουν πολύ με αυτά σε μια προηγούμενη εικόνα (από το 2017) του περιβάλλοντος χώρου του τυροκομείου, την οποία βρήκαμε στην ιστοσελίδα της φάρμας στο Google. Στο βίντεο, το σπίτι καλύπτεται εν μέρει από μια λευκή κατασκευή στην αυλή» σημειώνει το BBC.

eik1.jpg

eik2.jpg

Σε ένα άλλο σημείο του βίντεο, με τους Ρώσους στρατιώτες ξαπλωμένους σε πρώτο πλάνο, υπάρχουν περισσότερες οπτικές ενδείξεις, όπως η λευκή κατασκευή (4) και οι καμινάδες (1), τα δέντρα και ο μαύρος τοίχος (2).

eik3.jpg

eik4.jpg

Σημειώνεται ότι στο βίντεο δεν αναγράφονται ούτε η ώρα, ούτε η ημερομηνία. Επιπλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμα metadata που θα επέτρεπαν να προσδιοριστεί πότε ακριβώς γυρίστηκε. Οι καιρικές αναφορές από την περιοχή του Χάρκοβο υποδηλώνουν ότι το βίντεο θα μπορούσε να γυρίστηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου. Ο καιρός την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν ξηρός, ηλιόλουστος αλλά κρύος, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής σημειώθηκε ασθενής βροχή στην περιοχή.

Κοιτάζοντας τη θέση του ήλιου σε ορισμένα από τα καρέ του βίντεο, υποδηλώνει ότι το υλικό θα μπορούσε να έχει γυριστεί τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Βίντεο με Ρώσους αιχμαλώτους: Τι ακούγεται να λέγεται

Οι αιχμάλωτοι ανακρίνονται στα ρωσικά. Ένας ειδικός σε θέματα γλωσσών του BBC Monitoring λέει ότι η προφορά των στρατιωτών που ρωτάνε «είναι σύμφωνη με αυτό που θα περίμενε κανείς από Ουκρανούς που μιλούν ρωσικά».

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας επιβεβαίωσε ότι φαίνεται να έχουν ανατολικοουκρανική προφορά, επισημαίνοντας τη χρήση της λέξης «hovorit» (μιλούν) αντί της ρωσικής «govorit». Κάποια στιγμή, ένας από τους αιχμαλώτους κατηγορείται ότι βομβάρδισε το Χάρκοβο, ένας άλλος ερωτάται για την εθνικότητά του και απαντά ότι είναι Αζέρος.

Ένας από τους αιχμαλώτους λέει ότι υπηρετεί στο Biskvitne, το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Malaya Rohan.

Η προφορά των φερόμενων ως απαγωγέων συνάδει με το ότι πρόκειται για Ουκρανούς από τα ανατολικά της χώρας. Αυτό, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για Ουκρανούς στρατιώτες - παραμένει πιθανό να είναι φιλορώσοι αυτονομιστές από την περιοχή αυτή.

Φοράνε στολές με μπλε περιβραχιόνια, όπως χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις, αν και πάλι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση πειστικό. Δεν είναι ορατά τα σήματα του συντάγματος ή άλλες μορφές ταυτότητας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναγνώρισή τους.

Στιγμιότυπο από το βίντεο
Στιγμιότυπο από το βίντεο © BBC

Το Σαββατοκύριακο 26-27 Μαρτίου, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει τις δραστηριότητες της μονάδας Kraken, η οποία συνδέεται με την ακροδεξιά πολιτική ομάδα National Corps. Το BBC εντόπισε γεωγραφικά το υλικό από αυτό το βίντεο στο χωριό Vilkhivka, 3,5 μίλια (5,6 χιλιόμετρα) από το χωριό Malaya Rohan.

Η ομάδα δήλωσε ότι 30 Ρώσοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι στις 25 Μαρτίου και το βίντεο του Kraken έχει πλάνα από αιχμάλωτους πολέμου δεμένους. Δεν υπάρχουν όμως πυροβολισμοί ή σοβαρή βία εναντίον τους.

Στο βίντεο διακρίνεται ένας από τους στρατιώτες να περνάει μπροστά από την κάμερα κρατώντας ένα καμουφλαρισμένο τουφέκι εφόδου. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Nick Reynolds, που εξέτασε τη φωτογραφία, δήλωσε στο BBC ότι «μοιάζει με τον τρόπο με τον οποίο οι ουκρανικές SOF (ειδικές δυνάμεις) καμουφλάρουν τα τουφέκια εφόδου τους».

© BBC
© BBC

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκληθεί συζήτηση σχετικά με το αν το βίντεο είναι γνήσιο ή σκηνοθετημένο. Ορισμένοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει αρκετό αίμα, ενδείξεις τραυμάτων ή φωνές από τα θύματα για να είναι αληθινό.

Από την πλευρά του το BBC συνεχίζει τις προσπάθειες για την επαλήθευση του βίντεο.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ