Κοσμος

Μπορεί να πληρώνουμε το αέριο σε ρούβλια όπως ζητά η Gazprom;

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο αυτό» σύμφωνα με το Bloomberg

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
GAZPROM
Gazprom © ΕPA Pool

Αναλυτές εκτιμούν πω η απαίτηση της Gazprom σε πληρωμή με ρούβλια μπορεί να αφορά τις αγορές φυσικού αερίου που γίνονται εκτός μακροπρόθεσμων συμβολαίων.

Με τελεσίγραφο έως τις 31 Μαρτίου απαντά η Ρωσία στην Ευρώπη μετά την χθεσινή απόφαση των G7 και πολλών χωρών της ΕΕ, να αρνηθούν τις πληρωμές σε ρούβλια για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, μετά τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Σε τελευταία του παρέμβαση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τονίζει πως «οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν ότι χρειάζεται να αγοράσουν ρούβλια με ευρώ και δολάρια και να πληρώσουν για την αγορά φυσικού αερίου. Αυτό είναι de facto και τίποτα δεν θα το αλλάξει καθώς είναι οδηγία του προέδρου (Βλάντιμιρ Πούτιν)».  Νωρίτερα ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο Αμερικανικό δίκτυο PBS είχε ξεκαθαρίσει ότι «χωρίς πληρωμή δεν έχει φυσικό αέριο».

Αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά αβέβαιη η επιτυχία του εγχειρήματος να επιβληθεί η υποχρεωτική αποπληρωμή των ενεργειακών εξαγωγών της Ρωσίας σε ρούβλια, καθώς αντίστοιχες προβλέψεις υπάρχουν στις συμβάσεις όχι μόνο με τη ΔΕΠΑ αλλά και με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν αέριο από τη Gazprom. Οι ίδιοι εκτιμούν σύμφωνα με το Bloomberg ότι  το πιθανότερο είναι η απαίτηση σε πληρωμή με ρούβλια να αφορά τελικά τις αγορές φυσικού αερίου που πραγματοποιούνται εκτός μακροπρόθεσμων συμβολαίων. 

Αν η Μόσχα επιμείνει μπορεί οι χώρες που εισάγουν φυσικό αέριο θα καταφύγουν σε προσφυγή στη διεθνή διαιτησία, όπου και θα δικαιωθούν βάση των συμβολαίων που έχουν υπογράψει, γεγονός που θα ανάγκαζε τη Μόσχα να καταβάλλει πλήρη αποζημίωση για την όποια ζημιά έχουν υποστεί.  

Ένα κόστος πολύ μεγαλύτερο από το κέρδος, που δεν είναι άλλο από την ενίσχυση του εθνικού νομίσματος, το οποίο είχε πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία. Οικονομολόγοι πάντως έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν η πληρωμή σε ρούβλια θα μπορέσει να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ