Κοσμος

Φυσικό αέριο - G7: Απορρίπτουν το τελεσίγραφο Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια

Με διακοπή της παροχής απειλεί η Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο © EPA/ROBERT GHEMENT

Φυσικό αέριο: «Όχι» από τους G7 στην απαίτηση Πούτιν να πληρώνουν σε ρούβλια. Με διακοπή προμηθειών απειλεί η Ρωσία.

Η Ομάδα των Επτά (G7) μεγάλων οικονομιών συμφώνησε να απορρίψει την απαίτηση Πούτιν να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ

Ο Χάμπεκ είπε στους δημοσιογράφους ότι «όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν πλήρως ότι αυτό (θα ήταν) μονόπλευρη και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων».

Όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός «η πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή και θα παροτρύνουμε τις εταιρείες που επηρεάζονται να μην ακολουθήσουν το αίτημα του Πούτιν».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συντονίσουν τη θέση τους και ότι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν επίσης παρόντες.

Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την πληρωμή των συμβολαίων για την παροχή φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η Ρωσία δεν θα δέχεται πληρωμές για προμήθειες φυσικού αερίου σε δολάρια ή ευρώ, αλλά μόνο σε ρούβλια, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass. «Αποφάσισα να εφαρμόσω ένα σύνολο μέτρων για την πληρωμή - ας ξεκινήσουμε από αυτό - για το φυσικό μας αέριο που παρέχεται στις λεγόμενες μη φιλικές χώρες, με ρωσικά ρούβλια το συντομότερο δυνατό», είπε.

Απειλές για ρωσικό μπλόκο στην παροχή αερίου

Ο Ρώσος βουλευτής Ιβάν Αμπράμοβ δήλωσε ότι η άρνηση της G7 να καταβάλει τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται σε ρούβλια μπορεί να οδηγήσει σε μια αδιαμφισβήτητη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Ο Αμπράμοφ είναι μέλος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ