Κοσμος

Έρευνα για 35 Ρώσoυς ολιγάρχες - Εντοπίστηκαν 17 δισ. δολάρια

Συνεργασία Guardian, Süddeutsche Zeitung και άλλων διεθνών ειδησεογραφικών οργανισμών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το γιοτ Ρώσου ολιγάρχη στην Ιταλία
Το γιοτ Ρώσου ολιγάρχη στην Ιταλία © ΕPA Pool

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων 35 Ρώσων ολιγαρχών οι οποίοι θεωρούνται ότι έχουν σχέση με το καθεστώς του Πούτιν.

Πάνω από 17 δισ. δολάρια έχουν διασκορπίσει σε όλο τον κόσμο 35 Ρώσοι ολιγάρχες και αξιωματούχοι, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα χρήματα αυτά έχουν διοχετευτεί είτε σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε σε γιοτ και ιδιωτικά τζετ, είτε σε πολυτελείς βίλες στο Λονδίνο, την Τοσκάνη και τη γαλλική Ριβιέρα.

Αυτά αποκάλυψε το «Russian asset tracker» (κυριολεκτικά ο ανιχνευτής ρωσικών περιουσιακών στοιχείων), ένα project που ξεκίνησαν ο Guardian, η Süddeutsche Zeitung, το Organized Crime and Corruption Reporting Project και άλλες ειδησεογραφικές οργανώσεις.

Russian asset tracker

Τα 35 άτομα που «παρακολουθούνται» δεν είναι τυχαία: είναι όσοι συμπεριλήφθησαν στην περίφημη λίστα Ναβάλνι με τα ονόματα των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Ρώσου ηγέτη.

guardian.jpg
© Guardian

Εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο «ανιχνευτής» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έχει ανακαλύψει:

– Είκοσι έξι περιουσιακά στοιχεία που φαίνονται να συνδέονται με τον Ντεριπάσκα, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο αγαπημένος βιομήχανος του Πούτιν. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δισεκατομμύρια δολάρια σε:

    μετοχές
    ένα ξενοδοχείο στις αυστριακές Άλπεις
    ένα σούπερ γιοτ
    ένα πλοίο 60 μέτρων με ελικοδρόμιο
    πολυτελείς ιδιοκτησίες στο Λονδίνο, το Παρίσι, την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη
    και τέσσερις βίλες στη Σαρδηνία.
– Δύο ιδιωτικά τζετ που σχετίζονται με τον Σουβάλοφ, τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας και νυν πρόεδρο της κρατικής εταιρείας ανάπτυξης. Ο Σουβάλοφ συνδέεται επίσης με τρία πολυτελή ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται στο Σαλτσκάμεργκουτ της Αυστρίας, στην Τοσκάνη της Ιταλίας και στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

– Εταιρείες ακινήτων που συνδέονται με τις οικογένειες των Νικολάι Τοκάρεφ, του προέδρου της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας αγωγών Transneft, καθώς και του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι εταιρείες του Τοκάρεφ φαίνεται να διαθέτουν πολυτελή ακίνητα στο κροατικό νησί Lošinj, ένα γνωστό hotspot για τους πλούσιους Ρώσους, ενώ η εταιρεία του Peskov συνδέεται με ένα ακριβό διαμέρισμα στο Παρίσι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ