Κοσμος

Παράθυρο στα social media #4: Ημέρα της Γυναίκας, στην Ουκρανία

10 στιγμιότυπα από τις Γυναίκες της Ουκρανίας: παίρνοντας τα όπλα, βοηθώντας όπως μπορούν, εγκαταλείποντας την πατρίδα και τους αγαπημένους τους

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάμος στα χαρακώματα στην Ουκρανία
© EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ημέρα της Γυναίκας: Ολένα, Κίρα, Λέσια, Τζούλια, Ιρίνα, Αναστάσια, Σάσα, Όλγα, Γιελένα. Αφιερωμένο στις γενναίες γυναίκες της Ουκρανίας.

Η Ημέρα της Γυναίκας δεν μπορεί παρά να είναι πρώτα από όλα αφιερωμένη στις γενναίες, δοκιμαζόμενες γυναίκες της Ουκρανίας. Πίσω από κάθε στρατιώτη που πέφτει στα πεδία των μαχών, πίσω από κάθε άμαχο που δολοφονείται και από κάθε παιδί που σκοτώνεται ή τραυματίζεται από την οδύνη του πολέμου, πίσω από τους ήχους των σειρήνων και τα παιδικά κλάματα στα καταφύγια, και πίσω από κάθε πλευρά της ζωής, από την απελπισία και τις μικρές και μεγάλες χαρές που βρίσκουν δίοδο στην αγριότητα, πίσω από τις πόλεις που στήνονται οχυρά και βομβαρδίζονται και αυτές που είναι υπό πολιορκία, στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία που κατευθύνονται στα σύνορα και στα γυναικόπαιδα που τα περνούν, πίσω από τη γενναιότητα και το θάρρος, τον φόβο, την απελπισία και την απόγνωση, την αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία βρίσκονται οι γυναίκες της Ουκρανίας. Ας τις τιμήσουμε. Είναι στην καρδιά μας και στη σκέψη μας. Slava Ucraini!

1) Πρώτες κυρίες

Είμαι η  Οlena Zelenski, η γυναίκα του Ουκρανού προέδρου. Παντρευτήκαμε το 2003. Το 2004 γεννήθηκε η κόρη μας Olexandra. To 2003 ο γιος μaς Kyrylo. Eίμαι συγγραφέας και αρχιτέκτονας. Είμαι επίσης στόχος να δολοφονηθώ από τον κ. Πούτιν. 


Η Κίρα Ρούντικ, μέλος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, ανέβασε αυτό το βίντεο λίγο μετά τις 12 το βράδυ: «Συνήθως αυτή τη μέρα τα παιδιά μας μας χαρίζουν κάρτες και λουλούδια για να μας πουν πόσο ξεχωριστές είμαστε. Αυτη τη φορά τα παιδιά μας είναι στα καταφύγια ή πολύ μακριά από εμάς, για να είναι ασφαλή. Αυτό τον χρόνο, την Hμέρα της Γυναίκας, οι γυναίκες της Ουκρανίας δεν θα κρατάνε μόνο λουλούδια, αλλά και όπλα, για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας μαζί με τους άνδρες, από τον τρέλο δικτάτορα Πούτιν. Όλες οι Ουκρανές θα πολεμήσουν. Είστε απίστευτες. Θέλω να συγχαρώ όλες τις γυναίκδες της Ουκρανίας που αντιστέκονται και πολεμούν. Εξαιτίας σας, θα νικήσουμε!»


2)  Έρωτας σε καιρό πολέμου

Άντρες και γυναίκες μαζί, στις πολιορκημένες πόλεις και στα πεδία των μαχών. 


Ο Βαλέρι και η Λέσια, μέλη των ομάδων λαϊκής άμυνας, παντρεύτηκαν έξω από το Κίεβο κι από εκεί κατευθείαν στη μάχη κατά του εισβολέα.


Πρέπει να το δείτε τουλάχιστον μέχρι τη μέση, για να καταλάβετε.
Δείτε το όλο για τα μάτια, το χαμόγελο και τον πόνο αυτής της κοπέλας.

 


3) Ουκρανές στρατιωτίνες

Στρατιωτίνες του ουκρανικού στρατού κάνουν παρέλαση φορώντας τακούνια! Περίπου 31.000 γυναίκες υπηρετούν στον ουκρανικό στρατό, ένα νούμερο που έχει διπλασιαστεί από τον 2014.

Οι γυναίκες αποτελούν το 15% του τακτικού ουκρανικού στρατού, αλλά τώρα είναι αδύνατον να μετρηθεί πόσες (και πόσοι) πολεμούν.


Πανέμορφες ουκρανές στρατιωτίνες στην Οδυσσό, λίγες μέρες πριν την έναρξη του πολέμου.

 


Η Τζούλια, δασκάλα και Ουκρανή εθελόντρια, κλαίει καθώς περιμένει να συνταχθεί με τις ουκρανικές δυνάμεις για να πολεμήσει τα ρωσικά στρατεύματα γύρω από το Κίεβο, το Σάββατο. Οι Ουκρανοί πολίτες έχουν πάρει τα όπλα και συμμετείχαν στη μάχη για να διατηρήσουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

 


4) Απώλειες 

Iryna 


Anastasiia 


Sasha 

 


5) Στα καταφύγια

Μια κοπέλα παίζει στο βιολί το λαϊκό ουκρανικό τραγούδι «Ніч яка місячна»
(Η νύχτα είναι τόσο φεγγαρόλουστη​).

«Μη φοβάσαι ότι θα βραχούν τα πόδια σου στην κρύα δροσιά
Θα σε κουβαλήσω σπίτι, αγαπημένε μου, θα σε κουβαλήσω σπίτι»


Μία συγκινητική στιγμή των πρώτων ημερών του πολέμου. Η μικρή Μία γεννήθηκε σε ένα καταφύγιο στο Κίεβο σχεδόν ένα 24ωρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έναρξη του πολέμου. Η είδηση της γέννησής της έφερε χαμόγελα και χαρακτηρίστηκε ως θαύμα και ελπίδα μαζί. Η πρώτη της φωτογραφία τραβήχτηκε σε ένα σκοτεινό καταφύγιο, η φωτογραφία έκανε γρήγορα τον γύρο του διαδικτύου. 


Κάποια χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο, στο Λουχάνσκ, μία 23χρονη μητέρα έφερε στη ζωή το αγοράκι της, σε υπόγειο μαιευτηρίου. «Τρεις προειδοποιήσεις κινδύνου την ημέρα. Το πρωί βομβαρδισμός κατοικημένης περιοχής δίπλα στο νοσοκομείο. Στο υπόγειο του μαιευτηρίου, σε συνθήκες μακριά από αυτές που αξίζει μια νέα ζωή – μια δυνατή κραυγή ενός νεογέννητου… Αγόρι!» έγραψε σε ανάρτησή του το νοσοκομείο όπου γεννήθηκε ο μικρούλης. 

 



6) Aντίσταση

Σε αυτό τον πόλεμο κανείς δεν περισσεύει. 

Πλήθος γυναικών στο Nτνίπρο, δασκάλες, δικηγορίνες, νοικοκυρές, ετοιμάζουν μολότοφ για να βοηθήσουν στην άμυνα της πόλης.


Χωρίς σχόλια...


Κίεβο, Κεντρικός Σταθμός. Πάρα πάρα πάρα πολλές, οι πολύ νέες μητέρες.


«Μαθαίνω να χρησιμοποιώ το Kalashnikov και να φέρω όπλα. Ακούγεται σουρεαλιστικό καθώς πριν από λίγες μέρες δεν θα μου περνούσε ποτέ στο μυαλό μου». 

 


7) Εγκαταλείποντας τη χώρα για να σωθούν

Ουκρανοί, αλλά κυρίως Ουκρανές, στον σιδηροδρομικό σταθμό αγωνιώντας να εγκαταλείψουν το Χάρκοβο που ισοπεδώνεται από τους βομβαρδισμούς. 


Η Ιρίνα, στην Οδησσό, αποχωρίζεται τα παιδιά της, 12 χρονών και 6 χρονών, έχοντάς τα επιβιβάσει σε λεωφορείο που εγκαταλείπει την πόλη.  


Η Όλγα πήρε το παιδί της και έφυγε από την Ουκρανία με τις πρώτες βόμβες, αφήνοντας πίσω τον άντρα της να πολεμήσει.


Μητέρα και γιος συναντιούνται στα σύνορα της Ουγγαρίας. Μαζί με την αδερφή του, τα δύο παιδιά συνόδευσε μέχρι εκεί μία άγνωστή τους γυναίκα από την ίδια πόλη, για να τα παραδώσει στη μητέρα τους, που ήρθε από την Ιταλία.

 



9) Αλληλεγγύη

Μια νεαρή πιανίστρια παίζει το «What a Wonderful World» έξω από τον σταθμό Lviv, που είναι γεμάτος από εξουθενωμένους πρόσφυγες οι οποίοι εγκαταλείπουν την ανατολική Ουκρανία. 


Η Iryna Gontsa, γιατρός στο Bukovynian Oncology Center στο Chernivtsi: «Μας τελειώνουν τα φάρμακα για χημειοθεραπεία, αλλά συνεχίζουμε να παρέχουμε βοήθεια. Τώρα, υπάρχουν περίπου 200 άτομα στο νοσοκομείο. Όταν ηχούν οι σειρήνες της αεροπορικής επιδρομής, τους παίρνουμε όλους με τα φορεία στο καταφύγιο».


O Πολωνές μαμάδες αφήνουν στα σύνορα καροτσάκια για τις Ουκρανές μαμάδες: «Μπορεί να τα χρειαστούν όταν φτάσουν εδώ με τα παιδιά τους».


Πολλές γυναίκες εθελόντριες σπεύδουν στα σύνορα για να βοηθήσουν όσους επλήγησαν από τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. «Ήρθα να προσφέρω γιατί είμαι η ίδια μητέρα. Καθώς οι πρόσφυγες είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, δεν μπορούσα να μην έρθω», λέει η Ίνα, μητέρα τριών παιδιών και εθελόντρια. 


Η Νάταλι φτάνοντας στα πολωνικά σύνορα με τη μητέρα της άρχισε πολύ γρήγορα να βοηθάει τους άλλους. Είναι ο τρόπος της να το αντέξει.

«Προσπάθησα να βάλω στην άκρη τα συναισθήματά μου και να κάνω κάτι. Γιατί όταν δίνεις χώρο στα συναισθήματά σου είναι πολύ δύσκολο και πάρα πολύ σκληρό, όσα συνέβησαν είναι σοκαριστικά».

 


10) Γενναίες Ρωσίδες στο πλευρό των Ουκρανών

Τιμούμε όμως και τις γυναίκες που ορθώνουν το ανάστημά τους στην τρομοκρατία του Πούτιν βάζοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο, και διαμαρτύρονται με όποιο τρόπο μπορούν, στη Ρωσία, εναντίον του άδικου αυτού πολέμου, στο πλευρό των Ουκρανών.
 
Στο μετρό της Μόσχας. 


Olga Davydova, Ρωσίδα πρωταθλήτρια free diving
«Ξέρω πως με περιμένουν 15 χρόνια φυλάκισης αλλά δεν μπορώ να σωπάσω»


Yelena Osipova, η ακτιβίστρια της Αγίας Πετρούπολης συλλαμβάνεται σε αντιπολεμική διαμαρτυρία στην Αγία Πετρούπολη.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ