Κοσμος

Πώς ξεπλένουν κεφάλαια οι Ρώσοι ολιγάρχες στο Λονδίνο (βίντεο)

1,5 δισ. λίρες -οι πλέον συντηρητικοί υπολογισμοί -για την αξία της ακίνητης περιουσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mπελγκράβια, Λονδίνο © Hollie Adams/Getty Images
Mπελγκράβια, Λονδίνο © Hollie Adams/Getty Images/Ideal Image

Ένα κατατατοπιστικό βίντεο για το πως το «τσουνάμι» του ρωσικού χρήματος μετέτρεψε την πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας σε «Λόντονγκραντ».

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Λονδίνο έγινε ένας από τους προτιμώμενους -αν όχι ο αγαπημένος- επενδυτικός προορισμός για τους Ρώσους ολιγάρχες, καθώς και βασικό οικονομικό κέντρο για τις ρωσικές εταιρείες, έχοντας σταθερά την ενθάρρυνση βρετανικών κυβερνήσεων με διάφορες πολιτικές αποχρώσεις. Ωστόσο επικριτές αποκάλεσαν όλο αυτό «πλυντήριο του Λονδίνου»: Αναφέρονταν σε ένα σύστημα που επέτρεψε σε δισεκατομμύρια λίρες -μερικές από τις οποίες αποκτήθηκαν με παράνομα ή αμφισβητήσιμα μέσα- να απομακρυνθούν από τη ρωσική οικονομία και να μετατραπούν σε περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο δημοσιογράφος Oliver Bullough του «Coda Story» με ένα κατατοπιστικό βίντεο από τους δρόμους του Λονδίνου δείχνει πως έγινε το Λονδίνο-Λόντονγκραντ:

 

 

Μετά τον μεγάλης κλίμακας πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ήθελε να αντιστραφεί αυτή η διαδικασία, να επιβάλει κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες που συνδέονται με το Κρεμλίνο, καθώς και να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος. Ωστόσο, παρά την τολμηρή ρητορική, δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση Τζόνσον έχει την πολιτική βούληση ή τα εργαλεία για να αφαιρέσει εντελώς τα παράνομα χρήματα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Transparency International, η διεθνής ομάδα καταπολέμησης της διαφθοράς, εντόπισε περιουσία αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο -σχεδόν 150 τίτλους γης-, η οποία αγοράστηκε από Ρώσους που βαρύνονται με κατηγορίες για διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο ή για διαφθορά.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κατέχονται από εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, η πλειονότητα των οποίων εξαρτώνται από το βρετανικό στέμμα, και υπερπόντια εδάφη, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ