Κοσμος

Oυκρανία: Ζητά κατάπαυση του πυρός για επισκευές στο Τσέρνομπιλ

Mετά τη διακοπή ρεύματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας: Αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας στο Τσερνόμπιλ
Τσερνόμπιλ © ΕPA Pool

Τσερνόμπιλ: Κίνδυνος διαρροής ραδιενεργών ουσιών μετά τη διακοπή στην παροχή ενέργειας

Ραδιενεργές ουσίες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας καθώς δεν είναι δυνατή η ψύξη των αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων μετά τη διακοπή της παροχής ενέργειας, δήλωσε την Τετάρτη η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom.

Σε ανάρτηση στο Telegram προειδοποίησε: «Ο άνεμος μπορεί να μεταφέρει το ραδιενεργό σύννεφο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Ευρώπης». Εάν συνεχιστεί η κατάσταση, «όλο το προσωπικό θα δεχθεί μια επικίνδυνη δόση ακτινοβολίας», πρόσθεσε.

Οι εργασίες για την επισκευή της σύνδεσης και την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο, το οποίο έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν, επειδή οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφερε η Energoatom.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ μπορούν να παρέχουν ρεύμα για 48 ώρες.

Σχολιάζοντας το μπακ άουτ στο Τσερνόμπιλ, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γκέρμαν Γκαλουσένκο, δήλωσε στο BBC ότι η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες παρακολούθησης στον σταθμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει εάν απελευθερώνονται ραδιενεργές ουσίες.  

«Πρέπει να το επισκευάσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε ο Γκαλουσένκο αναφέροντας ότι υπάρχει «ένα ειδικό σύστημα ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος» που θα επιτρέψει στο εργοστάσιο να λειτουργεί για αρκετές ημέρες χρησιμοποιώντας γεννήτριες ντίζελ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ