1821 Digital Gallery

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς

Γενς Στόλτενμπεργκ © ΕPA Pool
Γενς Στόλτενμπεργκ © ΕPA Pool
Η χρήση τους εναντίον αμάχων μπορεί να συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου
  • A-
  • A+
0
Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις πως η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία βόμβες διασποράς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, είπε: «Έχουμε δει τη χρήση βομβών διασποράς και έχουμε δει αναφορές για τη χρήση και άλλων τύπων όπλων, τα οποία θα μπορούσαν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». 

Τι είναι η βόμβα διασποράς

Πρόκειται για ένα όπλο που ανοίγει στον αέρα, απελευθερώνοντας «υποπυρομαχικά» ή «μικρές βόμβες», που διασκορπίζονται σε μια μεγάλη περιοχή, με σκοπό να καταστρέψουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Οι βόμβες διασποράς μπορούν να πυροδοτηθούν από αεροπλάνα, το πυροβολικό ή πυραύλους, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Πέρα από την αρχική βλάβη που προκαλείται από κατά την πρόσκρουσή τους στο έδαφος, οι βόμβες αυτές έχουν υψηλό ποσοστό αποτυχίας έκρηξης, έως και 40% σε ορισμένες πρόσφατες συγκρούσεις, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.

Αυτό αφήνει εκτάσεις γης διάσπαρτες με βόμβες που θα μπορούσαν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή. Η επιστροφή στην κανονική ζωή σε αυτές τις περιοχές γίνεται επικίνδυνη, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένα μέρη. Ορισμένες πρώην κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες χρειάζονται χρόνια για να απομακρύνουν τις βόμβες διασποράς που δεν έχουν εκραγεί.

Πόλεμος Ουκρανίας: Δεν θα εμπλακούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Σχετικα
ΝΑΤΟ: Η Ρωσία αποτελεί πλέον «άμεση απειλή» - Στους 300.000 οι ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες
ΝΑΤΟ: Η Ρωσία αποτελεί πλέον «άμεση απειλή» - Στους 300.000 οι ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες

«Η Ρωσία πραγματοποιεί μια βάναυση και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία την οποία το ΝΑΤΟ και ολόκληρος ο κόσμος καταδικάζει. Αυτή είναι η χειρότερη στρατιωτική επιθετικότητα στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι στόχος επιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων είναι πόλεις, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες, αλλά και «ανεύθυνοι» βομβαρδισμοί στο πυρηνικό εργοστάσιο.

«Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες με περισσότερους θανάτους, περισσότερο πόνο και καταστροφή», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και το βαθύ σεβασμό τους για το θάρρος του ουκρανικού λαού και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα για τη νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας, ένα τίμημα που ήδη πληρώνει τώρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και ενίσχυσαν τη στήριξή τους στην Ουκρανία βοηθώντας τη να αμυνθεί.

Σχετικα
Επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Ουκρανία - 18 οι νεκροί - Το βίντεο της δραματικής διαφυγής
Επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην Ουκρανία - 18 οι νεκροί - Το βίντεο της δραματικής διαφυγής

«Αυτός είναι ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Καλούμε τον Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο, να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία χωρίς όρους και να εμπλακεί σε μια έξυπνη διπλωματία τώρα». Υπογράμμισε τις «μακροχρόνιες επιπτώσεις για την ευρωατλαντική ασφάλεια»

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τις δυνάμεις αποτροπής και άμυνάς του, σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, με χιλιάδες πρόσθετα στρατεύματα από τη βόρεια Αμερική στα ανατολικά της Συμμαχίας, με 130 αεροσκάφη και 200 πλοία από το Βορρά ως τη Μεσόγειο, εξήγησε ο Γ.Γ., προειδοποιώντας: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε και την τελευταία σπιθαμή νατοϊκού εδάφους».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία και δεν θα εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο, εξηγώντας ότι έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας, κάτι το οποίο θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο και με πολύ περισσότερο ανθρώπινο πόνο.

Ερωτηθείς αν το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να δημιουργήσει ζώνες απαγορευμένων πτήσεων (No flight zones) στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προκειμένου να περνά απρόσκοπτα η ανθρωπιστική βοήθεια, ο Γενς Στόλτεμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλέξει δυνάμεις του, ούτε στο έδαφος της Ουκρανίας, ούτε στον εναέριο χώρο της, διότι αυτό θα προκαλούσε πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη, με την εμπλοκή περισσότερων χωρών και με πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο.

«Το ΝΑΤΟ δεν αναζητά έναν πόλεμο με τη Ρωσία», είπε ξεκάθαρα ο Γ.Γ.. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Κρεμλίνο φιλοδοξεί να επαναδημιουργήσει σφαίρα επιρροών και να αρνηθεί το δικαίωμα άλλων χωρών να διαλέγουν το δρόμο τους.

Εξάλλου, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συζήτησαν την ανάγκη να στηρίξουν χώρες εταίρους που ενδεχομένως βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ανέφερε, τέλος, ότι το ΝΑΤΟ κρατά ανοιχτή την πόρτα της διπλωματίας για να αποφευχθεί κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας. «Ο Πούτιν απέτυχε να μας διχάσει. Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο και δυνατό από ποτέ», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, συμμετείχαν με φυσική παρουσία και οι υπουργοί εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5