Κοσμος

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε ολιγάρχες και των κύκλο του Πούτιν

Στο στόχαστρο Ουσμάνοφ, Πεσκόφ και άλλοι

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απώλειες 80 δισ. δολαρίων για τους Ρώσους μεγιστάνες φίλους του Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Άλισερ Ουσμάνοφ © EPA/THIBAULT CAMUS

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες θα επηρεάσουν άτομα που είναι κοντά στον Πούτιν.

Κυρώσεις που στοχεύουν τους ολιγάρχες της Ρωσίας και στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν τις αντίστοιχες της Ευρώπης και της Βρετανίας οι οποίες έχουν στενέψει τον κλοιό για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους. 

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους, επιβάλλουν επιπλέον κυρώσεις στις ρωσικές ελίτ που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Πούτιν παρά τη βάναυση εισβολή του στην Ουκρανία. Αυτά τα άτομα και τα μέλη των οικογενειών τους θα αποκοπούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, τα περιουσιακά τους στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα δεσμευτούν και η περιουσία τους θα κατασχεθεί. Το Υπουργείο Οικονομικών θα μοιραστεί οικονομικές πληροφορίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία όπου χρειάζεται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να υποστηρίξει ποινικές διώξεις και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκρίνουν μια εκτεταμένη λίστα με τους φίλους του Πούτιν και τα μέλη της οικογένειάς τους. Ένας εξ΄αυτών είναι ο Άλισερ Ουσμάνοφ ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν. Η περιουσία του θα αποκλειστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το σούπερ γιοτ του, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο μόλις κατασχέθηκε από μας τη σύμμαχο Γερμανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν επίσης κυρώσεις στον Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος ως εκπρόσωπος του Πούτιν προωθεί την προπαγάνδα του.   Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν επίσης περιορισμούς έκδοσης βίζας σε 19 ολιγάρχες και 47 μέλη των οικογενειών τους και στενούς συνεργάτες τους. Όπως είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας για να λογοδοτήσουν οι ολιγάρχες και οι διεφθαρμένους ηγέτες που επωφελούνται από αυτό το βίαιο καθεστώς». 

Kυρώσεις των ΗΠΑ στους ολιγάρχες: Τα ονόματα που ξεχωρίζουν

Mεταξύ των ατόμων που επέβαλλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ περιλαμβάνονται όπως αναφέρθηκε στενοί άνθρωποι του Βλαντιμίρ Πούτιν. Από αυτούς ξεχωρίζουν ο Αλισέρ Ουσμάνοφ και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. 

 Ο 68χρονος δισεκατομμυριούχος Αλισέρ Ουσμάνοφ έχει κύρια δραστηριότητα τη μεταλλουργία, αλλά και τις τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ καθώς κατέχει σημαντικό ποσοστό μετοχών στο Facebook και την Alibaba. Στην ιδιοκτησία του είναι επίσης η ρωσική εφημερίδα και εκδοτικός οίκος «Κομερσάντ». Παράλληλα είναι ο κύριος μέτοχος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Megafon, ο οποίος είναι ο χορηγός της γυναικείας ομάδας της Έβερτον, ενώ μέσω της εταιρείας του USM Holdings, έχει δώσει πάνω από 30 εκατομμύρια λίρες για τα αποκλειστικά δικαιώματα της ονομασίας του νέου γηπέδου του συλλόγου. 

Ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Ρώσου προέδρου είναι, αναμφισβήτητα, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επονομαζόμενος «σεφ του Πούτιν» ο οποίος υπήρξε ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αγία Πετρούπολη προτού του δοθούν κρατικές συμβάσεις τροφοδοσίας πολλών δισεκατομμυρίων λιρών. Έκτοτε ο Πριγκόζιν, 61 ετών, έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, χρησιμοποιώντας offshore εταιρείες και απολαμβάνοντας ένα πολυτελές, «τζετ-σετ» lifestyle. Θεωρείται ότι χρηματοδοτεί την Internet Research Agency (IRA), ένα «εργοστάσιο τρολ» στην Αγία Πετρούπολη, που- σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές- χρησιμοποιούσε ψεύτικους λογαριασμούς στο Ίντερνετ και fake news για να επηρεάζει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους στις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν πως χρηματοδοτεί την οργάνωση/ υπηρεσία μέσω της Concord Catering. Επίσης, υποδεικνύονται τρία ιδιωτικά τζετ και ένα πολυτελές γιοτ που φέρεται να χρησιμοποιούσαν ο ίδιος, η οικογένεια και οι συνεργάτες του. Πλέον απαγορεύεται σε άτομα και εταιρείες στις ΗΠΑ να έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με τον ίδιο ή να παρέχουν υπηρεσίες στα αεροπλάνα και το γιοτ του (St. Vitamin). Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τα αεροπλάνα έχουν πετάξει πολλές φορές σε προορισμούς στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει το BBC, ο Πριγκόζιν φέρεται να συνδέεται και με τη «Βάγκνερ» μέσω συμφωνίας για τροφοδοσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που έκλεισε επί Πούτιν.

Απώλειες 80 δισ. δολαρίων για τους Ρώσους μεγιστάνες φίλους του Πούτιν

Κοντά στα 80 δισ. δολάρια εκτιμούνται οι απώλειες στις περιουσίες μερικών από των κορυφαίων Ρώσων δισεκατομμυριούχων, φίλων του Βλαντιμίρ Πούτιν, τις τελευταίες εβδομάδες, με φόντο τις κυρώσεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ αρχίζουν να εφαρμόζονται όλο και πιο αυστηρά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για τους υποστηρικτές του Πούτιν και τις ρωσικές εταιρείες, αναφέρει το CNBC.  Μέχρι στιγμής έχει «χαθεί» περίπου το 1/3 του πλούτου των 20 πιο πλούσιων Ρώσων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ