Κοσμος

Πόλεμος Ουκρανία-Μπάιντεν: Συντονισμένη αντίδραση στη Ρωσία

Σήμερα θα έχει συζητήσεις με άλλους δυτικούς ηγέτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν © EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν οργανώνει συζήτηση με συμμάχους για να υπάρξει «συντονισμένη» αντίδραση στην επίθεση της Ρωσίας.

Συντονισμένη αντίδραση στην επίθεση της Ρωσίας και την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία θέλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να έχουν οι δυτικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, ο Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά σήμερα με συμμάχους και εταίρους της Ουάσινγκτον τις «εξελίξεις» ως προς την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και για να «συντονίσει» μια «ενωμένη αντίδραση» σε αυτή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του δεν διευκρινίζεται ποιοι άλλοι ηγέτες θα πάρουν μέρος στη συζήτηση με τον Μπάιντεν, η οποία οργανώνεται την ημέρα που αρχίζει να συζητείται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναφέρεται πάντως ότι η τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 18:15 (ώρα Ελλάδας).

Πόλεμος Ουκρανία: Μεγάλη οχηματοπομπή από ρωσικά άρματα μάχης

 

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες Κυριακή εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά. Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα.

Βρισκόταν βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και συμπεριλάμβανε οχήματα με καύσιμα, εφόδια, καθώς και τεθωρακισμένα, ανάμεσά τους άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κατά την εταιρεία.

Η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν τις καταστροφές που προκάλεσαν πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, καθώς και μάχες μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο.

Η εταιρεία αυτή παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων εδώ και εβδομάδες. Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πόλεμος Ουκρανία: Ανακόπηκαν ρωσικές δυνάμεις - Όδευαν προς Κίεβο

Ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο κέντρο της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.

Δείτε live τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ