Κοσμος

Ρώσο-Ουκρανικός Πόλεμος: Ισχυρή έκρηξη στο Ντονέτσκ

Την ώρα που εκκενώνονται οι ρωσόφωνες επαρχίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρίση στην Ουκρανία: Ισχυρή έκρηξη στο Ντονέτσκ κοντά στο κυβερνητικό κτήριο των αυτονομιστών
Ντονέτσκ © EPA Pool

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία με ισχυρή έκρηξη να ακούγεται στο κέντρο του Ντονέτσκ και βομβαρδισμούς στο Λουγκάνσκ.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε πριν από λίγο στο Ντονέτσκ κοντά στο κυβερνητικό κτήριο των αυτονομιστών, στο Ντονμπάς, την περιοχή των ρωσόφωνων αυτονομιστών, στην ανατολική Ουκρανία. Την είδηση μετέδωσaν το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti και το Sputnik. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ένα «παγιδευμένο» αυτοκίνητο ανατινάχθηκε σε πάρκινγκ κοντά στο κτίριο της κυβέρνησης ενώ είναι άγνωστο εάν υπάρχουν θύματα.

Νωρίτερα άλλα ρωσικά ΜΜΕ (RT) ανέφεραν πως πλέον ηχούν σειρήνες πολέμου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ενώ και οι ανταποκριτές δυτικών Μέσων (BBC) μιλούσαν για τα πιο έντονα πυρά που έχουν ακουστεί στην εμπόλεμη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας εδώ και χρόνια. 

Παράλληλα, ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς τη Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

«Σήμερα οργανώνεται κεντρικά η μαζική αναχώρηση του πληθυσμού προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναχωρήσουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Ντένις Πουτσίλιν σε βίντεο που μεταδόθηκε από τον λογαριασμό του στο Telegram.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα δώσει πολύ σύντομα την διαταγή για επίθεση και για την εφαρμογή ενός σχεδίου εισβολής των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ», είπε.

Μετά τον Πουτσίλιν, και ο ηγέτης της αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πσέτσνικ, κάλεσε τους κατοίκους της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κατευθυνθούν προς την Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τον υπουργό Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσίας να μεταβεί επειγόντως στην περιοχή του Ροστόφ για να οργανώσει τα κέντρα διαμονής των προσφύγων από το Ντονμπάς σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ.

Χθες, ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε από πλευράς του τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο. Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι οι αυτονομιστές επιτέθηκαν με drone κατά του ουκρανικού στρατού.

Σημειώνεται ότι οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές, οι οποίοι ελέγχουν τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας από  το 2014, και οι ουκρανικές αρχές έχουν αλληλοκατηγορηθεί για βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε, η Δύση έχει πει ότι αυτοί οι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα από τη Ρωσία για να εισβάλει στη γείτονά της.

Άντονι Μπλίνκεν: Κατήγγειλε «σενάριο προκλήσεων» που έχει στηθεί από τους Ρώσους  

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε την πρόσφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, «ένα σενάριο προκλήσεων» που έχει στηθεί από τους Ρώσους για να δικαιολογήσουν μία επίθεση στην Ουκρανία.

Τα γεγονότα των «τελευταίων 24/48 ωρών» εντάσσονται σε ένα σενάριο που συνίσταται στη δημιουργία στημένων προκλήσεων, στη συνέχεια στην απάντηση στις προκλήσεις αυτές και τέλος στην διεξαγωγή νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν στην ομιλία του ενώπιον κατά την διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διασπείρει παραπληροφόρηση σύμφωνα με την οποία το Κίεβο σχεδιάζει να εξαπολύσει επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία ή να προχωρήσει σε σαμποτάζ χημικών εργοστασίων στην περιοχή.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ρωσική παραπληροφόρηση για υποτιθέμενες επιθετικές επιχειρήσεις ή πράξεις σαμποτάζ... Η Ουκρανία δεν διαπράττει ούτε σχεδιάζει να διαπράξει τέτοιες ενέργειες στην περιοχή του Ντονμπάς», έγραψε στο Twitter χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες πληροφορίες αναφέρεται.

«Εκτιμούμε ότι η Ρωσία έχει πιθανόν συγκεντρώσει 169.000 με 190.000 στρατιώτες εντός και κοντά στην Ουκρανία από 100.000 που είχε εκεί στις 30 Ιανουαρίου», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάικλ Κάρπεντερ, πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατά τη διάρκεια συνάντησης για την ουκρανική κρίση στην οποία όμως δεν συμμετείχε η Ρωσία. «Είναι η σημαντικότερη στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», συνέχισε ο Αμερικανός.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ