Κοσμος

Έρχεται υποχρεωτικό αλκοολόμετρο στα αυτοκίνητα

Τι είναι και πώς λειτουργεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρχεται υποχρεωτικό αλκοολόμετρο στα αυτοκίνητα
Οθόνη αυτοκινήτου © Unsplash

ΕΕ: Έρχεται το υποχρεωτικό αλκοολόμετρο σε όλα τα αυτοκίνητα για την αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων.

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων λαμβάνει η ΕΕ. Βάσει της συμφωνίας των κρατών της Ευρωπαϊκή Ένωσης, όλα τα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται και πωλούνται θα διαθέτουν αλκοολόμετρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, πρόκειται για ένα μέτρο επανάσταση για την οδική ασφάλεια που μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, ενώ δεν περιλαμβάνει μόνο το αλκοολόμετρο αλλά και το μαύρο κουτί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους τουλάχιστον 10.000 Ευρωπαίοι πολίτες σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα που προκλήθηκαν από οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ.

Αλκοολόμετρο στα αυτοκίνητα: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, η συσκευή θα είναι συνδεδεμένη με τον κινητήρα του αυτοκινήτου. Πιο συγκεκριμένα, κατά την είσοδο του οδηγού στο αυτοκίνητο και πριν εκκινήσει το όχημα με το κλειδί, το αλκοολόμετρο θα απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει στο ειδικό στόμιο ενός αναπνευστήρα ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει κάνει χρήση αλκοόλ και εάν είναι σε θέση να οδηγήσει σύμφωνα και με τα όρια που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Στην περίπτωση που ο οδηγός βρεθεί να έχει καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από όσο προβλέπει ο νόμος, τότε ο κινητήρας δεν θα παίρνει μπροστά και το αυτοκίνητο θα μένει ακινητοποιημένο.

«Το αλκοολόμετρο είναι μια συσκευή που μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε όχημα. Αυτοκίνητα, μηχανές, φορτηγά, σε όλα τα οχήματα», σημείωσε ο τεχνικός Ντιν Φλάναγκαν.

Το σύστημα αυτό θα είναι υποχρεωτικό από το 2024 για όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην ΕΕ, ανεξαρτήτως από την ημερομηνία που έχουν αποσπάσει έγκριση τύπου.

Αλκοόλ και οδήγηση: Τα όρια στην Ελλάδα

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ένας οδηγός θεωρείται υπό την επήρεια μέθης όταν ανιχνεύεται αλκοόλ 0,50 γρ/lt σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Τα πρόστιμα αρχίζουν από 200 ευρώ και μπορούν να φτάσουν – ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του παραβάτη- έως και τα 2.000 ευρώ, ενώ κατά περίπτωση προβλέπεται μέχρι και ποινή φυλάκισης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ