- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Φυλάκιση και πρόστιμα σε πρώην συμβούλους του Σαρκοζί
Για ποια υπόθεση κρίθηκαν ένοχοι
Πρώην σύμβουλοι και συνεργάτες του Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκαν από δικαστήριο στη Γαλλία. Τα πρόστιμα και οι ποινές φυλάκισης.
Δικαστήριο στη Γαλλία καταδίκασε σήμερα Παρασκευή (21/1) δύο πρώην υψηλόβαθμους συμβούλους του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης για τον ρόλο τους στην κατάχρηση δημοσίων πόρων για τη χρηματοδότηση δημοσκοπήσεων.
Πέντε πρώην συνεργάτες του Σαρκοζί δικάζονταν με τις κατηγορίες της ευνοιοκρατίας, συνωμοσίας και κατάχρησης δημοσίων πόρων στην υπόθεση της ανάθεσης συμβάσεων σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, κατά την πενταετία 2007-2012.
Ο ίδιος ο Σαρκοζί έχαιρε προεδρικής ασυλίας για την υπόθεση αυτή και είχε συγκρουστεί με τους δικαστές για το αν ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει ή όχι στη δίκη.
Ποιοι συνεργάτες του Σαρκοζί κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο
Το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση οκτώ μηνών τον πρώην προσωπάρχη του Σαρκοζί και πρώην υπουργό Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν για νεποτισμό, ενώ ο πρώην σύμβουλός του Πατρίκ Μπουισόν καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 150.000 ευρώ για κατάχρηση δημοσίων πόρων.
Ένας δικηγόρος του Γκεάν είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση.
Οι εισαγγελικές αρχές υποστήριζαν ότι οι σύμβουλοι του Σαρκοζί, την εποχή που εκείνος ήταν πρόεδρος, υπέγραφαν κρυφά συμβάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, κατά παράβαση της γαλλικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και διαφάνειας.
Σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή και πρόστιμο 70.000 ευρώ καταδικάστηκε επίσης ο πρώην δημοσκόπος Πιερ Ζιακομετί.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι αναφέρουν για την αντισημιτική επίθεση
Φέρεται να εθεάθη μαζί με τον επιχειρηματία Μπλέικ Γουίν
Kατέγραφαν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα και εισέπνεαν νιτρώδες οξείδιο, γνωστό και ως «αέριο γέλιου»
Νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες και 780 συλλήψεις μετά τους πανηγυρισμούς για το Champions League – Στο επίκεντρο η διαχείριση πλήθους και η βία στα γαλλικά προάστια.
Αντίποινα με drones και πυραύλους
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.