Κοσμος

Γαλλία: Φυλάκιση και πρόστιμα σε πρώην συμβούλους του Σαρκοζί

Για ποια υπόθεση κρίθηκαν ένοχοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νικολά Σαρκοζί
Νικολά Σαρκοζί © EPA

Πρώην σύμβουλοι και συνεργάτες του Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκαν από δικαστήριο στη Γαλλία. Τα πρόστιμα και οι ποινές φυλάκισης.

Δικαστήριο στη Γαλλία καταδίκασε σήμερα Παρασκευή (21/1) δύο πρώην υψηλόβαθμους συμβούλους του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης για τον ρόλο τους στην κατάχρηση δημοσίων πόρων για τη χρηματοδότηση δημοσκοπήσεων.

Πέντε πρώην συνεργάτες του Σαρκοζί δικάζονταν με τις κατηγορίες της ευνοιοκρατίας, συνωμοσίας και κατάχρησης δημοσίων πόρων στην υπόθεση της ανάθεσης συμβάσεων σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, κατά την πενταετία 2007-2012.

Ο ίδιος ο Σαρκοζί έχαιρε προεδρικής ασυλίας για την υπόθεση αυτή και είχε συγκρουστεί με τους δικαστές για το αν ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει ή όχι στη δίκη.

 

Ποιοι συνεργάτες του Σαρκοζί κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο

Το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση οκτώ μηνών τον πρώην προσωπάρχη του Σαρκοζί και πρώην υπουργό Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν για νεποτισμό, ενώ ο πρώην σύμβουλός του Πατρίκ Μπουισόν καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 150.000 ευρώ για κατάχρηση δημοσίων πόρων.

Ένας δικηγόρος του Γκεάν είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστήριζαν ότι οι σύμβουλοι του Σαρκοζί, την εποχή που εκείνος ήταν πρόεδρος, υπέγραφαν κρυφά συμβάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, κατά παράβαση της γαλλικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και διαφάνειας.

Σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή και πρόστιμο 70.000 ευρώ καταδικάστηκε επίσης ο πρώην δημοσκόπος Πιερ Ζιακομετί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ