Κοσμος

Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα της «flurona» στην Αργεντινή

Πρόκειται για ένα μικρό αγοράκι τριών ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα της «flurona» στην Αργεντινή
τεστ για τον κορωνοϊό © Unsplash

Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα της «flurona» στην Αργεντινή - Της συνύπαρξης κορωνοϊού και γρίπης.

Το πρώτο κρούσμα της «flurona», με άλλα λόγια της ταυτόχρονης μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και από τον ιό της γρίπης, εντοπίστηκε αυτή την εβδομάδα στην ανατολική επαρχία Σάντα Φε της Αργεντινής.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν τη διπλή μόλυνση αγοριού τριών ετών, διαβεβαιώνοντας πως το παιδί πήγαινε καλά και επρόκειτο να μεταφερθεί στη γενική πτέρυγα του νοσοκομείου όπου έχει εισαχθεί.

Ο μικρός νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων Ορλάντο Αλάσια της Σάντα Φε, της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας, καθώς παρουσίασε «επιληπτικές κρίσεις». Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε αποκάλυψαν τη διπλή μόλυνση, εξήγησε ο Οσβάλντο Γκονσάλες Καρίγιο, ο διευθυντής του νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Είναι πολύ συχνό να διαπιστώνουμε ότι ασθενείς έχουν προσβληθεί από δύο ιούς, αλλά ποτέ πριν δεν είχαμε αυτόν τον συνδυασμό», διευκρίνισε.

Το πρώτο κρούσμα της «flurona» σε παγκόσμια κλίμακα εντοπίστηκε στο Ισραήλ.

Flurona: Παράλληλη λοίμωξη COVID-19 και γρίπη

Πρόσφατα αναφέρθηκε στο Ισραήλ η περίπτωση μιας εγκύου που προσήλθε στο νοσοκομείο για τοκετό και διαγνώσθηκε με παράλληλη λοίμωξη COVID-19 και γρίπη (flurona). Η ασθενής δεν είχε εμβολιαστεί για κανέναν από τους δύο ιούς. Παρότι ο όρος flurona μπορεί να προέκυψε πρόσφατα, η συλλοίμωξη δεν αποτελεί κάτι καινούργιο για την ιατρική κοινότητα.

Ο ιός SARS-CoV-2 και ο ιός της γρίπης μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο, δηλαδή με την κοντινή επαφή σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή/και αερολύματος κατά τη διάρκεια της ομιλίας, του βήχα και του πτερνίσματος.

Οι δύο λοιμώξεις έχουν κοινά συμπτώματα όπως βήχας, πυρετό και καταρροή. Διαφορετικές δοκιμασίες PCR για τον ιό της γρίπης και για τον SARS-CoV-2 μπορεί να αποσαφηνίσουν σε κάθε περίπτωση την αιτιολογία των συμπτωμάτων.

Και οι δύο λοιμώξεις μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, πολυ-οργανική ανεπάρκεια, καρδιακά συμβάματα, εγκεφαλίτιδα, μυοκαρδίτιδα, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η επικράτηση του στελέχους Όμικρον δεν θα πρέπει να μας κάνει να λησμονήσουμε άλλες πολύ συχνές ιογενείς λοιμώξεις που συνυπάρχουν στην κοινότητα και μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα σε ευάλωτα άτομα.

Γι' αυτό το λόγο, τονίζεται η ανάγκη πλήρους εμβολιασμού με όλες τις απαραίτητες αναμνηστικές δόσεις τόσο έναντι του SARS-CoV-2 όσο και έναντι της εποχικής γρίπης, παράλληλα με την τήρηση των κανόνων σωματικής απομάκρυνσης για την πρόληψη της μετάδοσης και των δύο λοιμώξεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ