Κοσμος

«Όχι» Ρουμανίας και Βουλγαρίας στο ρωσικό αίτημα για το ΝΑΤΟ

Εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΝΑΤΟ
ΝΑΤΟ-Ρωσία © EPA Pool

Το Βουκουρέστι και η Σόφια απέρριψαν σήμερα το αίτημα της Μόσχας να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Το Βουκουρέστι χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το αίτημα της Ρωσίας να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που είναι παρόντα στο ρουμανικό έδαφος, στο πλαίσιο της συνθήκης που ζητάει η Μόσχα για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.

«Μια τέτοια απαίτηση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των θεμάτων της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Σόφια, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αποφασίσει μόνη της και σε συντονισμό με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με τα αμυντικά σχέδιά της και κάλεσε τη Ρωσία να εμπλακεί σε διάλογο με τη Δύση για την αποκλιμάκωση εντάσεων.

Ο Πετκόφ έκανε τη δήλωσή αυτή στο κοινοβούλιο μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος της Μόσχας για αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

«Η Βουλγαρία είναι μια κυρίαρχη χώρα, η οποία έχει κάνει από καιρό την επιλογή της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, εμείς και μόνο εμείς αποφασίζουμε να οργανώσουμε την άμυνα της χώρας μας σε συντονισμό με τους εταίρους μας», δήλωσε.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ρωσία από τη Δύση, περιλαμβάνουν και την απαίτηση οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να εγκαταλείψουν τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

H Ρωσία ζητά να φύγει το ΝΑΤΟ από Ρουμανία και Βουλγαρία

Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ρωσία από τη Δύση, περιλαμβάνουν και την απαίτηση οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να εγκαταλείψουν τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι ο Οργανισμός θα σταματήσει την επέκταση του και θα επιστρέψει στα σύνορα του 1997.

Απαντώντας σε ερώτημα για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, τα όπλα και όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός από αυτές τις χώρες.

«To ΝΑΤΟ πρέπει να πακετάρει και να επιστρέψει στα όρια του 1997», είχε δηλώσει προ καιρού ο Ρώσος αξιωματούχος ο κ. Σεργκέι Ριαμπκόφ, θυμίζοντας ότι τον Μάιο του 1997 Ρωσία και ΝΑΤΟ υπέγραψαν την Θεμελιώδη Πράξη με την οποία επιβεβαίωσαν ότι «δεν αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως αντίπαλο» και δημιούργησαν «μηχανισμό διαβούλευσης, συντονισμού και κοινής δράσης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ