Κοσμος

Πώς καλωσόρισε ο πλανήτης το 2022 (φωτό-βίντεο)

Ακυρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, Λονδίνο, Παρίσι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα Υόρκη
Νέα Υόρκη © Getty Images/Ideal Images

Στη σκιά της πανδημίας και με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον ο πλανήτης υποδέχθηκε το 2022.

Πριν από ένα χρόνο τα εμβόλια, που είχαν μόλις καταστεί διαθέσιμα, πρόσφεραν την ελπίδα πως η πανδημία της COVID-19 μπορεί να ετίθετο υπό έλεγχο μέχρι τις αρχές του 2022. Αντί γι’ αυτό, η εμφάνιση της Όμικρον οδήγησε σε απότομη αύξηση των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο.

Με τις συστάσεις πάντως κορυφαίων υγειονομικών φορέων να μην αφήνουν περιθώρια για ξέφρενους εορτασμούς και εναγκαλισμούς την Πρωτοχρονιά, οι μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου δεν υποδέχθηκαν τη νέα χρονιά με τον προ πανδημίας φαντασμαγορικό τρόπο αλλά υπό καθεστώς αυστηρών μέτρων που επιτάσσουν τη λιτότητα.

Σε μητροπόλεις όπως το Λονδίνο, στις οποίες συνέρρεαν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες μόνο και μόνο για να παραστούν στην ανοιχτή πρωτοχρονιάτικη παράσταση, το σόου των πυροτεχνημάτων ακυρώθηκε - σε ό,τι αφορά στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. 


Στην πόλη του φωτός το Παρίσι, η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων, μετά την ματαίωση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων δεν θύμιζε παραμονή Πρωτοχρονιάς άλλων χρόνων, πέρα από τον ομολογουμένως φαντασμαγορικό στολισμό. Τα μεσάνυχτα πέρασαν στο Παρίσι χωρίς την προγραμματισμένη επίδειξη πυροτεχνημάτων ή με μουσική από DJ στα Ηλύσια Πεδία, σύμφωνα με τις συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής που έκρινε πως οι μαζικές συναθροίσεις θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνες. Πάντως και παρά το γεγονός ότι η Γαλλία, που καταγράφει αρνητικά ρεκόρ με πάνω από 200.000 ημερήσιες μολύνσεις τα τελευταία 24ωρα, η χώρα δεν βρίσκεται σε oλικό lockdown. 


Διαφορετικά, από άλλες χρονιές, υποδέχθηκε και η Νέα Υόρκη το νέο έτος. Στην περίφημη Times Square, στην καρδιά του εορτασμού, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ λιγότερος σε σχέση με άλλες χρονιές. Όλοι όσοι παραβρέθηκαν επιλέχθηκαν με κλήρωση, ανάμεσα σε πλήρως εμβολιασμένους. Οι έλεγχοι ήταν αυστηρότατοι και απαιτούσαν τη χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Nέα Υόρκη
Nέα Υόρκη - Πρωτοχρονιά 2022 © Getty Images/Ideal Image

Στην Ιταλία και στην Γερμανία, ματαιώθηκαν όλες οι συναυλίες και εκδηλώσεις σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες, τη στιγμή που τα νυχτερινά κέντρα έκλεισαν.

Γερμανία - Πρωτοχρονιά 2022
Γερμανία - Πρωτοχρονιά 2022 © Getty Images/Ideal Image

Παρά την επέλαση της Όμικρον, το Σίδνεϊ υποδέχθηκε το 2022 με το γνωστό υπερθέαμα πυροτεχνημάτων και μουσικής με φόντο την εμβληματική Όπερα. Πριν από την πανδημία, ένα εκατομμύριο άνθρωποι έβλεπαν από κοντά το σόου αλλά το πλήθος φέτος ήταν μερικές χιλιάδες. Με νέο ρεκόρ 32.000 κρουσμάτων οι Αυστραλοί εύχονται ότι τη νέα χρονιά το κύμα του κορωνοϊού θα περάσει γρήγορα.

Αυστραλία - Πρωτοχρονιά 2022
Αυστραλία - Πρωτοχρονιά 2022 © Getty Images/Ideal Image

Στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας το σόου των πυροτεχνημάτων αντικαταστάθηκε από μια υποτονική ομολογουμένως παράσταση με φώτα και ελάχιστα βεγγαλικά. Αν και στη χώρα δεν υπάρχει η Όμικρον, οι αρχές προληπτικά απέτρεψαν τη συγκέντρωση μεγάλου πλήθους.

Στο Τόκιο απαγορεύτηκαν οι εορτασμοί στους δημόσιους χώρους και όσοι παρακολούθησαν τις τελετές στους ναούς φορούσαν μάσκες. Πολλοί αγνόησαν τις εκκλήσεις να μην υπάρξει συνωστισμός και ή ταξίδεψαν ή βγήκαν έξω για να διασκεδάσουν.


Εντυπωσιακή η αντίστροφη μέτρηση στο Χονγκ Κονγκ και η συναυλία της φιλαρμονικής ορχήστρας παρουσία τριών χιλιάδων ανθρώπων.

Στην ηπειρωτική Κίνα, όπου σε δύο μήνες θα γίνουν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Πεκίνο, τη Σανγκάη και άλλες μεγαλουπόλεις.

Φαντασμαγορική αλλά … μαγνητοσκοπημένη η αλλαγή του χρόνου στη Σεούλ. Η παραδοσιακή τελετή με τις καμπάνες ακυρώθηκε για δεύτερη χρονιά και μεταδόθηκε το βίντεο μόνο μέσω της τηλεόρασης.

Νότια Κορέα Πρωτοχρονιά 2022
Νότια Κορέα Πρωτοχρονιά 2022 © Getty Images/Ideal Image

Με τον γνωστό εμφατικό τρόπο μετέδωσε η τηλεόραση της Βόρειας Κορέας την άφιξη του 2022. Το πλήθος στην Πιονγκγιάνγκ παρακολούθησε με ενθουσιασμό την εκδήλωση που περιελάμβανε πυροτεχνήματα, χορό και τραγούδι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ