Κοσμος

Πρωτοχρονιά 2022: Εκεί που υποδέχονται πρώτοι το νέο έτος

Tο Ανεξάρτητο Κράτος των Σαμόα και η Ωκεανία έχουν αυτό το «προνόμιο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρωτοχρονιά Αυστραλία
Πρωτοχρονιά Αυστραλία © James D. Morgan/Getty Images/Ιdeal Image

Το 2022 υποδέχθηκαν κάτοικοι στη Νέα Ζηλανδία και στα νησιά Σαμόα, Κιριμπάτι και ασφαλώς στην Αυστραλία όπου η αλλαγή του έτους γίνεται φαντασμαγορικά.

Το 2022 υποδέχθηκαν κάτοικοι στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία και στα νησιά του Ειρηνικού Σαμόα και Κιριμπάτι, όπου ήδη το 2021 αποτελεί παρελθόν.

Την ώρα που οι δημόσιες εκδηλώσεις της παραμονής Πρωτοχρονιάς ακυρώνονται ανά την υφήλιο, το Σίδνεϊ το οποίο έγινε από τις πρώτες μεγαλούπολεις που υποδέχεται το νέο έτος, «έσωσε» το θέαμα με πυροτεχνήματα, το οποίο πέρυσι είχε απαγορευθεί, πάνω από την Όπερα και τη γέφυρα του λιμανιού.

 

 

 

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος το Ανεξάρτητο Κράτος των Σαμόα είναι αυτό που υποδέχτηκε πρώτο το 2022. Βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό 2.400 χλμ. βόρεια της Νέας Ζηλανδίας. Περιλαμβάνει 9 ηφαιστειογενή νησιά εκ των οποίων κατοικούνται 4: η Απολίμα, το Μανόνο, το Σαβάι και το Ουπόλου όπου κατοικεί και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Πρωτεύουσα του κράτους είναι η Απία.

 

 

Τον Ιούλιο του 1997 με αναθεώρηση του Συντάγματος το όνομα της χώρας αλλάζει από Δυτικές Σαμόα σε Σαμόα. Ο πληθυσμός της χώρας αποτελείται κατά 93% από την εθνότητα των Σαμόα. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 187.820 σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Πολίτευμα της χώρας ήταν ως το 2007 η συνταγματική μοναρχία. Σήμερα είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία με αρχηγό κυβέρνησης τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Τα νησιά ήταν γνωστά στους Ευρωπαίους ως «Νησιά της Ευτυχίας».

Μαζί με το Σαμόα, Το Βασίλειο των Τόνγκα, όπως είναι η επίσημη ονομασία του κράτους, υποδέχτηκε και αυτό το νέο έτος. Βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό, βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας και αποτελείται από περίπου 170 νησιά. Πρωτεύουσα είναι η Νουκουαλόφα. Οι κάτοικοι της χώρας είναι Πολυνήσιοι σε ποσοστό 98%.

Τέλος, το Κιριμπάτι είναι νησιωτική χώρα που συμπεριλαμβάνει 33 νησιά και ανήκει στην Ωκεανία. Πρωτεύουσα είναι η ατόλη Ταράουα πάνω στην οποία βρίσκεται η πόλη Μπαϊρίκι. Το Κιριμπάτι έχει έκταση 811 τ.χλμ. και χωρίζεται σε 2 διοικητικές περιφέρειες. Στα νησιά Γκίλμπερτ και στα νησιά της Γραμμής Ισημερινού και νησιά του Φοίνικα. Το κλίμα της χώρας είναι τροπικό θαλάσσιο και η θερμοκρασία είναι γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο.

LIVE: Sydney welcomes in the New Year with spectacular fireworks show

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ