Κοσμος

Γκάρι Άκλι: Πώς συνδέθηκαν οι δύο δολοφονίες που διέπραξε

Η αποτελεσματική αστυνομική έρευνα που οδήγησε στον δολοφόνο της Αρλήν Τζένσεν και της Στέφανι Ντίτρικ, χρόνια πριν αποκωδικοποιηθεί το DNA

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρλήν Τζένσεν, Γκάρι Άκλι
Αρλήν Τζένσεν και Γκάρι Άκλι

Υπόθεση Γκάρι Άκλι: Δύο εξαφανίσεις και δύο δολοφονίες φαινομενικά ασύνδετες - Πώς συνδέθηκαν, πώς βρέθηκε ο δολοφόνος και ποια είναι η ποινή του

Η Αρλήν Τζένσεν ήταν μια 53χρονη γυναίκα που εργαζόταν ως μοδίστρα και έμενε μόνη σε ένα διαμέρισμα κοντά στο Σιάτλ της πολιτείας Ουάσιγκτον. Όταν μια μέρα τον Μάιο του 1997 δεν εμφανίστηκε στην εταιρία που δούλευε, ο γιος της δήλωσε την εξαφάνισή της. Η αστυνομία βρήκε μισάνοιχτη την πόρτα του διαμερίσματός της, τα κλειδιά ακουμπισμένα στο τραπεζάκι του καθιστικού και το αυτοκίνητο παρκαρισμένο μπροστά στο κτίριο. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι παραβίασης της εισόδου ή αναστάτωσης του χώρου, αλλά υπήρχαν σημάδια ότι κάποιος άλλος, εκτός από την Αρλήν, είχε μπει στο διαμέρισμα. Η τσάντα της μαζί με το πορτοφόλι και τα κλειδιά του αυτοκινήτου ήταν στην καρέκλα όπου καθόταν κι έβλεπε τηλεόραση. Αν είχε απαχθεί από το διαμέρισμα, το κίνητρο σίγουρα δεν ήταν η ληστεία.

Η Αρλήν ήταν πολύ καθαρή και τακτική γυναίκα, όπως την περιέγραψε η μητέρα της, και σίγουρα θα είχε σκουπίσει τις στάχτες που είχαν πέσει γύρω από το σταχτοδοχείο. Στο υπνοδωμάτιο, το κρεβάτι της φαινόταν άθικτο. Ωστόσο, κάτω από το πάπλωμα, στο μαξιλάρι και στην πάνω αριστερή πλευρά του κατωσέντονου, υπήρχαν κηλίδες αίματος. Αυτό σήμαινε ότι κάποιος τράβηξε το πάπλωμα πάνω από τα σεντόνια αφού είχε στεγνώσει το αίμα (χρειάζονται περίπου 30 λεπτά να στεγνώσει το αίμα). Στο πάτωμα του μπάνιου υπήρχαν χρησιμοποιημένες πετσέτες και δύο αποτσίγαρα (μάρκας Basic) ήταν πεταγμένα στην τουαλέτα, όπου το κάθισμα και το καπάκι ήταν σηκωμένα. Αυτό σήμαινε ότι την τουαλέτα είχε χρησιμοποιήσει άντρας που είχε πετάξει τα αποτσίγαρα κι έφυγε χωρίς να τραβήξει το καζανάκι – και για να καπνίσει δυο τσιγάρα, είχε μείνει αρκετή ώρα στο διαμέρισμα. Στα σκεπάσματα της Αρλήν τα εγκληματολογικά εργαστήρια εντόπισαν ρινίσματα σιδήρου, αόρατα στο γυμνό μάτι.

Οι αστυνομικές έρευνες για την εξαφάνιση της Αρλήν Τζένσεν δεν είχαν αποδώσει, ώσπου πέντε βδομάδες αργότερα και ένα μίλι μακριά, βρέθηκε τυχαία η σορός της. Το τρένο που ταξίδευε από το Σιάτλ κατά μήκος των ακτών της λίμνης Ουάσιγκτον είχε σταματήσει λόγω κάποιας επισκευής που γινόταν στις γραμμές. Οι επιβάτες που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο βαγόνι του εστιατορίου, κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο, είδαν κάτι που έμοιαζε με πτώμα πεταμένο σε ένα ρέμα. Οι αρχές ασφάλισαν τον χώρο και βρήκαν τα λείψανα μιας μεσήλικης γυναίκας που φορούσε νυχτικό και παντόφλες. Κοντά ήταν πεταμένο ένα μπλε γυναικείο σακάκι και ένα άδειο πακέτο τσιγάρων Basic. Δυστυχώς δεν υπήρχαν δακτυλικά αποτυπώματα ή άλλο στοιχείο χρήσιμο για τους εγκληματολόγους στο πακέτο τσιγάρων (ο κώδικας DNA δεν υπήρχε ακόμη ως εργαλείο ταυτοποίησης - «διαβάστηκε» το 2003). Ο ιατροδικαστής μετά τη νεκροτομή δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την αιτία θανάτου, αφού δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια ανθρωποκτονίας, αλλά ήταν ξεκάθαρο από τις συνθήκες ότι το θύμα είχε δολοφονηθεί. Ερευνώντας τις εκκρεμείς υποθέσεις εξαφανίσεων, η αστυνομία κατέληξε ότι το θύμα ήταν η 53χρονη Αρλήν Τζένσεν.

Οι ερευνητές βρήκαν μεταλλικά ρινίσματα στη σορό της Αρλήν, ίδια με εκείνα που είχαν βρεθεί στο κρεβάτι της, όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της. Δηλαδή ο τόπος ανεύρεσης του πτώματος συνδεόταν με αυτόν που οι αστυνομικοί θεωρούσαν τόπο απαγωγής και πιθανής δολοφονίας της. Στο μπλε σακάκι της Αρλήν υπήρχαν πολλές νάιλον μπεζ ίνες, τριγωνικού σχήματος, σαν αυτές που χρησιμοποιούνται στις ταπετσαρίες αυτοκινήτων. Ήταν ένδειξη ότι το πτώμα της Αρλήν ήταν μέσα σε αυτοκίνητο με μπεζ ταπετσαρία. Τα ρινίσματα μετάλλου που βρέθηκαν στο πτώμα της και στο διαμέρισμά της στάλθηκαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Ήταν από διάφορους τύπους χάλυβα και ορείχαλκου. Ο δολοφόνος ήταν κάποιος που δούλευε με μέταλλα και χειριζόταν ένα μηχάνημα όπως ο τόρνος. Η Αρλήν Τζένσεν ήταν μοδίστρα και δεν υπήρχαν τέτοια μεταλλικά ρινίσματα στον χώρο εργασίας της. Και τα αποτσίγαρα που είχαν βρεθεί στην τουαλέτα της ήταν ίδιας μάρκας με το άδειο πακέτο που βρέθηκε κοντά στο πτώμα της.

Τρεις μήνες αργότερα, στις 10 Αυγούστου 1997, κατασκηνωτές σε ένα εθνικό πάρκο έξω από το Σιάτλ βρήκαν το πτώμα νέας γυναίκας σε αποσύνθεση. Ήταν μερικώς θαμμένο σε ρηχό τάφο και σε κοντινή απόσταση υπήρχε χωμένο στο έδαφος ένα λεοπάρ σακάκι. Μέσω οδοντιατρικών αρχείων, το θύμα αναγνωρίστηκε ως η 29χρονη Στέφανι Ντίτρικ που είχε δηλωθεί εξαφανισμένη αρκετές βδομάδες νωρίτερα. Τελευταία φορά οι γείτονες την είχαν δει στις 4 Ιουλίου. Είχε συγκεντρώσει φίλους στο σπίτι της για την εθνική γιορτή, έπιναν, διασκέδαζαν και έριχναν πυροτεχνήματα. Η Στέφανι σχεδίαζε να πάει για κάμπινγκ, αλλά κανείς δεν ήξερε αν είχε πάει μόνη της ή με παρέα.

Οι αστυνομικοί ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ρινίσματα μετάλλου στη σορό της Στέφανι, ακριβώς σαν εκείνα από την υπόθεση της Αρλήν Τζένσεν. Περιείχαν χάλυβα και ορείχαλκο και είχαν το ίδιο μοτίβο. Ανεξάρτητα από πού προέρχονταν, ήταν βασικά το ίδιο είδος μεταλλικών ρινισμάτων από μηχανική κατεργασία. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν οι ερευνητές ήταν ότι αυτές οι δύο γυναίκες συνδέονταν. Η Αρλήν Τζένσεν και η Στέφανι Ντίτρικ είχαν σκοτωθεί από τον ίδιο άντρα.

Ρωτώντας τους καλεσμένους στο πάρτι της Στέφανι στις 4 Ιουλίου, οι αστυνομικοί έμαθαν η Στέφανι μιλούσε πολλή ώρα με έναν άντρα που δεν γνώριζαν το επώνυμό του, αλλά το μικρό του όνομα ήταν Γκάρι και καυχιόταν ότι ήταν ντράμερ σε ροκ συγκρότημα. Η οικογένεια της Στέφανι δήλωσε ότι αυτός ο άντρας ήταν παιδικός κι αγαπημένος φίλος της Στέφανι και λεγόταν Γκάρι Άκλι. Η αστυνομία τον αναζήτησε και τον ρώτησε σχετικά. Ο Άκλι θυμόταν ότι ήταν στο πάρτι αλλά δεν είχε πάει ειδικά για τη Στέφανι, είπε. Είχε πάει για να συναντήσει κάποιον άλλον.

Ερευνώντας το παρελθόν του, η αστυνομία ανακάλυψε κάτι ανησυχητικό. Ο 29χρονος Γκάρι Άκλι συζούσε με την κόρη της Αρλήν Τζένσεν και είχαν αποκτήσει μαζί δυο παιδιά. Είπε ότι αγαπούσε την πεθερά του και ήταν συντριμμένος από τη δολοφονία της, αλλά συγγενείς και γείτονες της Αρλήν, που είχαν γίνει μάρτυρες των καβγάδων τους, τον διέψευσαν. Η Αρλήν πίστευε ότι ο Γκάρι κακοποιούσε την κόρη της λεκτικά και ψυχολογικά και διαφωνούσε με τον τρόπο που φερόταν στα εγγόνια της. Η μητέρα της Αρλήν είχε υπάρξει μάρτυρας σε έναν καβγά τους όπου ο Γκάρι έβρισε την Αρλήν και έφυγε λέγοντάς της ότι αν ανακατευθεί ξανά θα τη σκότωνε. Η μάρκα τσιγάρων που κάπνιζε ο Άκλι ήταν Basic, όπως τα αποτσίγαρα που βρέθηκαν στην τουαλέτα στο σπίτι της Αρλήν. Ένα άδειο πακέτο Basic είχε βρεθεί και δίπλα στη σορό της Αρλήν. Πιο ενδεικτικό για την ανάμιξη του Άκλι στη δολοφονία της Αρλήν ήταν το επάγγελμά του. Δούλευε σε ένα κατάστημα μετάλλων και περνούσε πολλές ώρες στον τόρνο. Μεταλλικά ρινίσματα είχαν βρεθεί και στο πτώμα της Στέφανι Ντίτρικ και στο πτώμα της Αρλήν Τζένσεν.

Οι αστυνομικοί με ένταλμα έρευνας βρήκαν μεταλλικά ρινίσματα στο τζιν του Άκλι, στο αυτοκίνητό του και στον χώρο εργασίας του. Η εξέτασή τους από επιστήμονες έδειξε ότι ήταν ίδια με εκείνα που βρέθηκαν και στα δύο θύματα δολοφονίας. Φυσικά, ο Άκλι γνώριζε και τα δύο θύματα και ήταν πιθανό η μεταφορά των ρινισμάτων να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Οπότε, οι ερευνητές στράφηκαν στις μπεζ ίνες που βρέθηκαν στο σακάκι κοντά στο σώμα της πεθεράς του. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι οι μπεζ ίνες στο σακάκι της Αρλίν προέρχονταν από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του Άκλι - σαφής ένδειξη ότι η Αρλήν ήταν είτε αναίσθητη είτε ακίνητη. Και αρκετές μπλε νάιλον ίνες βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο του Άκλι. Είχε γίνει δηλαδή αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν διασταυρούμενη μεταφορά. 

Σύμφωνα με όσα συμπέραναν οι ερευνητές από τα ευρήματα, ο Άκλι είχε κλειδί του διαμερίσματος της Αρλήν και το χρησιμοποίησε για να μπει στο σπίτι της αργά το βράδυ, αφού εκείνη είχε κοιμηθεί. Σκότωσε την Αρλήν στο κρεβάτι, αφού μεταλλικά ρινίσματα έπεσαν από τα ρούχα του πάνω στα σεντόνια. Στη συνέχεια κάπνισε δύο τσιγάρα και έπλυνε τα χέρια του. Μετά κάλυψε τα αιματοβαμμένα σεντόνια με το πάπλωμα. Έβαλε το πτώμα της Αρλήν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και το πέταξε ένα μίλι μακριά κοντά στις γραμμές του τρένου, όπου πέταξε κι ένα άδειο πακέτο της αγαπημένης του μάρκας.

Στο εθνικό πάρκο, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε η σορός της Στέφανι Ντίτρικ, οι ερευνητές ανακάλυψαν προσωπικά της αντικείμενα σκορπισμένα στο γρασίδι, μαζί με μια πλαστική σακούλα από ψώνια. Η σακούλα στάλθηκε στο Εγκληματολογικό Εργαστήριο και πάνω της βρέθηκε ένα καθαρό δακτυλικό αποτύπωμα του Γκάρι Άκλι. Το αποτύπωμα, μαζί με τα μεταλλικά ρινίσματα και τις ίνες, τον σύνδεσαν με τις δύο σκηνές εγκλήματος και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τις δολοφονίες των δυο γυναικών.

Οι εισαγγελείς ήξεραν γιατί ο Άκλι είχε σκοτώσει την πεθερά του Αρλήν, αλλά ήταν άγνωστο γιατί σκότωσε την παιδική του φίλη Στέφανι. Εξετάζοντας μαρτυρίες, συμπέραναν ότι ο Άκλι είχε εκμυστηρευθεί στη Στέφανι ότι σκότωσε την Αρλήν. Ένας μάρτυρας είχε δει τον Άκλι και τη Στέφανι να κατασκηνώνουν το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου στο εθνικό πάρκο. Ο Άκλι σκότωσε την παιδική του φίλη από φόβο μήπως τον καταδώσει. Έθαψε το πτώμα σε έναν ρηχό τάφο, αφήνοντας πάλι πίσω του μεταλλικά ρινίσματα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1998, ο Γκάρι Άκλι καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αναστολής για δύο ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης.

Παρά τα συντριπτικά στοιχεία εναντίον του, η Τζούλι Τζένσεν -κόρη της Αρλήν Τζένσεν- αρνήθηκε να πιστέψει ότι ο φίλος της σκότωσε τη μητέρα της, αφήνοντας έκπληκτους τους εισαγγελείς. Μάλιστα, μετά την καταδίκη του, παντρεύτηκαν επίσημα μέσα στη φυλακή. Όπως εικάζουν ειδικοί στην οικογενειακή κακοποίηση, τα θύματα συχνά έχουν υποστεί τέτοια πλύση εγκεφάλου ώστε δεν έχουν καθαρή, δική τους, σκέψη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ