Κοσμος

Σούζαν Πολκ: Ο γάμος με τον ψυχοθεραπευτή της και η δολοφονία του

Ο αξιοσέβαστος ψυχοθεραπευτής και οι σκοτεινές πλευρές της ζωής του

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Σούζαν και ο Φέλιξ Πολκ.
Η Σούζαν και ο Φέλιξ Πολκ.

Σούζαν Πολκ: Η ερωτική σχέση με τον ψυχοθεραπευτή της, Φέλιξ Πολκ, όταν ήταν ανήλικη, ο δυσλειτουργικός τους γάμος και η δολοφονία του

Ο Φέλιξ Πολκ ήταν ένας καταξιωμένος ψυχοθεραπευτής που απολάμβανε την εκτίμηση των ασθενών του και την αγάπη της οικογένειάς του. Έμενε στη Βόρεια Καλιφόρνια, στον όμορφο μεγαλοαστικό οικισμό Ορίντο, είκοσι λεπτά από το Σαν Φρανσίσκο, μαζί με τη γυναίκα του Σούζαν και τους τρεις γιους τους. Όταν τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2002 βρέθηκε νεκρός, άρχισαν να αποκαλύπτονται οι άγνωστες σκοτεινές πτυχές της ζωής του. Πίσω από την εικόνα της άνετης και φαινομενικά τέλειας ζωής κρυβόταν η ανησυχητική ιστορία μιας δυσλειτουργικής οικογένειας.  

Η Σούζαν είχε γνωρίσει δρ. Πολκ το 1972 μετά από σύσταση του συμβούλου της στο Γυμνάσιο. Η Σούζαν ήταν μια προβληματική έφηβη και μετά το πρόσφατο διαζύγιο των γονιών της είχε συχνά κρίσεις πανικού, οπότε της σύστησαν τον δρ. Πολκ που είχε ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία εφήβων. Εκείνη την εποχή, ο δρ. Πολκ είχε σύζυγο και δύο παιδιά -το ζευγάρι χώρισε στη συνέχεια το 1982.  Όπως αποκάλυψε η Σούζαν, χρόνια αργότερα, ο Πολκ έκανε πρώτη φορά σεξ μαζί της στη διάρκεια της ψυχοθεραπείας της, όταν εκείνη ήταν δεκατεσσάρων ετών, παραβιάζοντας τη νομοθεσία και την επαγγελματική δεοντολογία για σχέση μεταξύ θεραπευτή και ασθενή.

Το ότι η Σούζαν ερωτεύθηκε τον θεραπευτή της δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Όταν οι ευάλωτοι ασθενείς μοιράζονται προσωπικές ιστορίες με τον γιατρό τους δημιουργείται μια θεραπευτική συμμαχία. Καθώς μια ασθενής μεταφέρει στον θεραπευτή της τα συνειδητά και υποσυνείδητα συναισθήματα για τους γονείς της, μπορεί εν αγνοία της να τον ερωτευθεί, να φαντασιωθεί ότι ο θεραπευτής θα καλύψει όλες τις ανάγκες της. (Στην Καλιφόρνια τώρα η σεξουαλική επαφή μεταξύ θεραπευτή και ασθενή έχει ποινικοποιηθεί και τιμωρείται με έξι μηνών φυλάκιση. Ο νόμος ωστόσο ορίζει ότι εάν έχουν παρέλθει δυο χρόνια από το τέλος της θεραπείας –και έχει τελειώσει αυτό που η ψυχανάλυση αποκαλεί «μεταβίβαση»- θεραπευτής και ασθενής μπορούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις νόμιμα). Μετά την αποφοίτησή της από το γυμνάσιο, η Σούζαν φοίτησε σε κολέγιο θηλέων και μετά στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, από όπου  αποφοίτησε με έπαινο το 1982. Τότε παντρεύτηκε τον δρ. Πολκ. Η Σούζαν ήταν 24 ετών και ο Πολκ 50.

Στη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν τρεις γιους και ζούσαν μια φαινομενικά ευτυχισμένη ζωή στην τεράστια έπαυλή τους, ώσπου το 2001, η Σούζαν ζήτησε διαζύγιο. Τότε άρχισε μια περίπλοκη διαδικασία που στη διάρκεια της καθένας από τους δυο συζύγους είχε επικοινωνήσει πολλές φορές με την αστυνομία με ισχυρισμούς για ενδοοικογενειακή βία. Το 2002, ενώ η Σούζαν βρισκόταν στη Μοντάνα, ο δρ. Πολκ μπόρεσε να προσφύγει στα δικαστήρια και να βγάλει το διαζύγιο χωρίς να την ειδοποιήσει. Στη συνέχεια, τα δικαστήρια ανέθεσαν στον δρ Πολκ την αποκλειστική επιμέλεια του ανήλικου γιου του ζευγαριού, Γκάμπριελ Πολκ, και μείωσαν δραστικά τη διατροφή της Σούζαν. Ο δρ Πολκ είχε πλέον και την αποκλειστική κατοχή του σπιτιού τους.

Την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, η Σούζαν πήγε στο σπίτι για να πάρει τα πράγματά της και να ολοκληρώσει μια οδοντιατρική επέμβαση. Εκείνη την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, ο μεγαλύτερος γιος, ο Άνταμ, γύρισε σπίτι από το πανεπιστήμιο για να πάρει τον σκύλο του. Την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, η Σούζαν, ο Άνταμ και ο μικρότερος γιος Γκάμπριελ πήγαν τον Άνταμ και τον σκύλο πίσω στο UCLA. Η Σούζαν και ο Γκάμπριελ επέστρεψαν σπίτι γύρω στις 9:30 μ.μ. Ο 70χρονος τότε δρ. Πολκ βρέθηκε νεκρός την επόμενη μέρα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2002, στο σπιτάκι της πισίνας, όπου έμενε όσο διαρκούσε η φάση του διαζυγίου. Ο μικρός γιος Γκάμπριελ ανησυχούσε που ο πατέρας του είχε αργήσει να έρθει για να τον συνοδέψει σε έναν αγώνα μπάσκετ. Στο τηλέφωνο δεν απαντούσε και η Σούζαν που δεν ήξερε το πρόγραμμά του, όπως του είπε, προέτρεψε τον γιο της να πάει να κοιτάξει στο σπίτι της πισίνας. Έντρομος ο γιος αντίκρισε το πτώμα του πατέρα του μέσα σε μια λίμνη αίματος και κάλεσε αμέσως την αστυνομία λέγοντας «Η μητέρα μου πυροβόλησε τον πατέρα μου».

Behind Mansion Walls | Lord and Master | S3E9

Η αστυνομία έφτασε αμέσως και διαπίστωσε ότι ο Πολκ δεν είχε πυροβοληθεί, όπως συμπέρανε ο γιος του, αλλά είχε μαχαιρωθεί άγρια. Ο ιατροδικαστής κατά την αυτοψία σημείωσε 27 μαχαιριές και τραύμα στο κεφάλι από αμβλύ όργανο. Ο Πολκ φαινόταν να έχει αντισταθεί σθεναρά, ακόμη και όταν είχε πέσει στο έδαφος, αφού έφερε μαχαιριές και στα πέλματα προσπαθώντας να απωθήσει τον δράστη. Και τελικά είχε πεθάνει από καρδιακή ανεπάρκεια, αφού είχε μείνει πολλές ώρες μαχαιρωμένος και αβοήθητος.

Η αστυνομία ερεύνησε αμέσως το στενό περιβάλλον του θύματος και βρήκε τις καταγγελίες του γιατρού εναντίον της γυναίκας του - ο Πολκ είχε εκφράσει φόβους ότι η ζωή του κινδύνευε από τη Σούζαν. Οι γιοι της οικογένειας περιέγραψαν την οικογενειακή έπαυλη ως εμπόλεμη ζώνη, κατά τη φάση του διαζυγίου, όταν η μητέρα τους εξέταζε όλους τους διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσε να εξοντώσει τον πατέρα τους. Τα εγκληματολογικά ευρήματα επιβεβαίωναν τη θεωρία της ενδοοικογενειακής βίας. Αν ο δράστης ήταν άγνωστος, θα εξόντωνε το θύμα με μια-δυο μαχαιριές. Η εικόνα του θύματος φανέρωνε ότι ο δράστης ξέσπασε επάνω του ανεξέλεγκτο θυμό. Η Σούζαν αρχικά είχε ισχυρισθεί ότι δεν είχε καμιά ανάμιξη, αλλά στην πορεία εξήγησε ότι ο δρ. Πολκ της είχε επιτεθεί με μαχαίρι, εκείνη κατάφερε να του το αποσπάσει και να αμυνθεί σκοτώνοντάς τον. Η αστυνομία συνέλαβε τη Σούζαν Πολκ για τη δολοφονία του συζύγου της τον Οκτώβριο του 2002.

Η Σούζαν είπε στην αστυνομία ότι ο γάμος της με τον Πολκ ήταν από την αρχή προβληματικός, όσο κι αν τον είχε ερωτευθεί στην εφηβεία της. Ο Φέλιξ ήταν Ευρωπαίος, γεννημένος στη Βιέννη, γιος εύπορης εβραϊκής οικογένειας διανοουμένων, που επέζησε από το Ολοκαύτωμα και μετακόμισε στις ΗΠΑ, όταν ο Φέλιξ ήταν 9 ετών. Η Σούζαν θεωρούσε πάντα τον σύζυγό της πατρική φιγούρα και σωσίβιό της στη διάρκεια της θεραπείας της, αλλά από τον πρώτο χρόνο του έγγαμου βίου τους ήθελε να πάρει διαζύγιο και να κάνει ψυχοθεραπεία με άλλον γιατρό. Ο Πολκ εναντιώθηκε γιατί δεν ήθελε να αποκαλυφθεί πώς γνωρίστηκαν. Άρχισε επίσης να πιστεύει ότι ο σύζυγός της προσπαθούσε να την ελέγξει μέσω φαρμάκων. Σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα φάρμακα που της έδινε γιατί άρχισε να έχει παραισθήσεις, νόμιζε ότι ο σύζυγός της ήταν μέλος της Μοσάντ, της ισραηλινής μυστικής αστυνομίας, και ότι είχε κρύψει εκατομμύρια δολάρια σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Geraldo at Large

Στη δίκη, οι εισαγγελείς επεδίωξαν την καταδίκη της για φόνο εκ προμελέτης, υποστηρίζοντας ότι η Σούζαν σχεδίαζε τη δολοφονία του εκατομμυριούχου συζύγου της για τα χρήματα. Η Σούζαν Πολκ ισχυρίστηκε αυτοάμυνα, υποστηρίζοντας ότι - μετά από χρόνια κακοποίησης, ξεκινώντας με τις «θεραπευτικές συνεδρίες» του, στις οποίες ο Πολκ την υπέβαλε σε ύπνωση -   την απείλησε με ένα κουζινομάχαιρο. Τότε εκείνη του το απέσπασε και τον μαχαίρωσε, ευρισκόμενη σε αυτοάμυνα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κάλεσαν εμπειρογνώμονα ιατροδικαστή που κατέθεσε ότι ο θάνατος του Πολκ προκλήθηκε από καρδιακή νόσο, ότι τα τραύματά του από μαχαίρι δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή του και ότι η Σούζαν Πολκ βρισκόταν όντως σε αυτοάμυνα. Η Σούζαν, αφού απέλυσε τέσσερις δικηγόρους, εκπροσώπησε η ίδια τον εαυτό της. Επέμεινε στους ισχυρισμούς της για ιστορικό συζυγικών και επαγγελματικών παραπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι ο δρ. Φέλιξ Πολκ την είχε ναρκώσει και τη βίασε όταν ήταν έφηβη, ότι είχε κάνει πλύση εγκεφάλου στα παιδιά του ζευγαριού και την απείλησε ότι θα τη σκοτώσει εάν προσπαθούσε να τον αφήσει. Τα παιδιά της Σούζαν και του Φέλιξ κατέθεσαν στη δίκη: Ο μικρότερος γιος, ο Γκάμπριελ, που είχε βρει το πτώμα, κατέθεσε ότι η μητέρα του σκεφτόταν τρόπους δολοφονίας του συζύγου της τις εβδομάδες πριν από το θάνατο του πατέρα του. Ο μεγαλύτερος γιος, ο Άνταμ, κατέθεσε επίσης εναντίον της μητέρας του, έχοντας μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης όταν την χαρακτήρισε «παλαβή» -χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούσε και ο ψυχίατρος πατέρας τους για εκείνη τον τελευταίο καιρό. Ο μεσαίος γιος, ο Έλι, κατέθεσε ότι ο Φέλιξ Πολκ ήταν εκείνος που ασκούσε βία στη Σούζαν και που ήθελε να έχει τον έλεγχο όλων.  

Οι ένορκοι διαφώνησαν με τον εισαγγελέα ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο και έκριναν τη Σούζαν Πολκ ένοχη για φόνο με ελαφρυντικά.

Episode 137: Deadly Therapy - Susan Polk

Η Σούζαν Πολκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση από 16 χρόνια έως ισόβια (με δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους στα 16 χρόνια). Ωστόσο, τον Μάιο του 2019  απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισής της γιατί δεν ήταν συνεργάσιμη με τις αρχές κράτησης. Θα έχει ξανά δικαίωμα για αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους το 2029.  

Η ιστορία της δολοφονίας του Φέλιξ Πολκ παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ σε πολλές τηλεοπτικές δημοσιογραφικές εκπομπές των μεγάλων δικτύων CBS, ABC, CBS, ενώ ήταν υλικό για πολλές τηλεταινίες βασισμένες σε αληθινά εγκλήματα (“Behind Mansion Walls”, “Crime Mysteries:  κ.ά.) 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ