Κοσμος

Λιβύη: Tελικά... υποψήφιος ο γιος του Καντάφι

Μετά από απόφαση Εφετείου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο γιός του Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ
Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ © EPA Pool

Λιβυκό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Εφετείο στη Λιβύη έκανε δεκτή την έφεση του γιου του πρώην δικτάτορα Μουαμάρ Αλ Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ, κατά του αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα, σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η απόφαση πιθανότατα θέτει εκ νέου τον υιό Καντάφι στην κούρσα για τη θέση του αρχηγού του κράτους, με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου.

Αντίπαλοί του πιθανόν να είναι ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ (του οποίου η δυνατότητα να είναι υποψήφιος επίσης αμφισβητείται νομικά), μεταξύ άλλων.

Ο 49χρονος Καντάφι, ο πατέρας του οποίου κυβερνούσε την βορειοαφρικανική χώρα για περίπου 4 δεκαετίες, χάνοντας τελικά τη ζωή του το 2011 σε μια υποστηριζόμενη από το NATO εξέγερση κατά του καθεστώτος του, επανήλθε στα φώτα της δημοσιότητας τον Νοέμβριο, υποβάλλοντας υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.

Σημειώνεται ότι το ανώτατο εκλογικό σώμα της χώρας είχε αποκλείσει τον Καντάφι από το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές που θα γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου. Η εκδίκαση της έφεσης του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι κατά της απόρριψης της υποψηφιότητάς του, καθυστέρησε για ημέρες, καθώς μαχητές είχαν αποκλείσει το δικαστήριο: ένα από τα περιστατικά που ενδέχεται να προοιωνίζουν μια ευρύτερη εκλογική αναταραχή.

Ο Ντμπεϊμπά, ο οποίος υπηρετεί ως πρωθυπουργός από τις αρχές του έτους, κατάφερε να νικήσει νομικά μια προσπάθεια απόρριψης της υποψηφιότητάς του νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων για τις εκλογές δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, εν μέσω μιας χαοτικής διαδικασίας εφέσεων, αφότου η εκλογική επιτροπή απέκλεισε αρχικά τους 25 από 98 υποψηφίους που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τον προεδρικό θώκο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ