Κοσμος

ΗΠΑ: Αρχίζει σήμερα η δίκη της Γκίλεν Μάξγουελ φίλης του Έπσταιν

Με τις σκιές του σκανδάλου να ακουμπούν και τον Πρίγκηπα Άντριου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η σκιά του Τζέφρι Έπστάιν, του πρίγκιπα Άντριου
Τζέφρι Έπστάιν και Γκιλέν Μάξγουελ © Getty Images/Ideal Image

Η Μάξγουελ κατηγορείται ότι στρατολόγησε από το 1994 έως το 2004 ανήλικα κορίτσια που έγιναν αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τον Τζέφρι Έπστάιν.

Δύο χρόνια μετά την αυτοκτονία του δισεκατομμυριούχου Τζέφρι Έπσταϊν, κατηγορούμενου για σεξουαλικά εγκλήματα, η δίκη της πρώην συνεργάτιδάς του Γκίλεν Μάξγουελ αρχίζει σήμερα στην Νέα Υόρκη για να διαπιστωθεί αν όντως στρατολογούσε ανήλικα κορίτσια για να τροφοδοτήσει τον Αμερικανό χρηματιστή και το περιβάλλον του.

Η Μάξγουελ είναι κόρη του Βρετανού μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρόμπερτ Μάξγουελ, ο οποίος ίδρυσε μια εκδοτική εταιρεία και ήταν ιδιοκτήτης διαφόρων ταμπλόιντ εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και της Daily Mirror. Μετά τον μυστηριώδη θάνατό του, το 1991, αποκαλύφθηκε ότι είχε λεηλατήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα συνταξιοδοτικά ταμεία των υπαλλήλων του για να στηρίξει την καταρρέουσα επιχειρηματική αυτοκρατορία του.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι τρία φερόμενα θύματα (δεν κατονομάζονται), όλες ανήλικες την εποχή εκείνη, οδηγήθηκαν από την Μάξγουελ σε κατοικίες του χρηματιστή στο Μανχάταν, τη Φλόριντα και το Νέο Μεξικό αλλά και σε ένα σπίτι που ανήκε στην ίδια, στο Λονδίνο, όπου κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι τρία φερόμενα θύματα (δεν κατονομάζονται), όλες ανήλικες την εποχή εκείνη, οδηγήθηκαν από την Μάξγουελ σε κατοικίες του χρηματιστή στο Μανχάταν, τη Φλόριντα και το Νέο Μεξικό αλλά και σε ένα σπίτι που ανήκε στην ίδια, στο Λονδίνο, όπου κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Οι αμερικανικές αρχές, που είχαν δεσμευτεί ότι θα εντοπίσουν όλους τους πιθανούς συνεργούς του Επστάιν, τελικά επικεντρώθηκαν στον πρίγκιπα Άντριου, κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να συνεργαστεί με την αμερικανική δικαιοσύνη για την υπόθεση αυτή. Εδώ και μήνες, του ζητούν να εξηγήσει τι γνώριζε για τη δράση του Επστάιν.

Κρατείται αυθαίρετα καταγγέλει η ίδια 

Για την υπεράσπισή της, η Γκίλεν Μάξγουελ καταγγέλλει εδώ και μήνες τις συνθήκες κράτησής της Στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης του Μπρούκλιν, που περιλαμβάνουν «επιθέσεις εδώ και ενάμιση χρόνο, στέρηση ύπνου και σίτιση με χαλασμένο φαγητό».

Οι αδελφοί και οι αδελφές της προσέφυγαν στις 22 Νοεμβρίου στην Γενεύη στους ειδικούς της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση για να καταγγείλουν «σοβαρές παραβιάσεις του υπερασπιστικού δικαιώματος» και «προσβλητική και εξευτελιστική μεταχείριση» στην φυλακή, όπου «κρατείται αδικαιολόγητα σε καθεστώς απομόνωσης εδώ και 500 ημέρες ».

Οι κατηγορίες βασίζονται σε τέσσερις μη κατονομαζόμενες ενάγουσες – ανάμεσά τους δύο γυναίκες που την εποχή των γεγονότων ήταν 14 και 15 ετών – που περιγράφουν πώς η Γκίλεν Μάξγουελ τις προσέγγισε κοντά στο σχολείο τους ή στις εργασίες τους.

Η μετακόμιση στην Νέα Υόρκη και η γνωριμία με τον Επσταιν

 

Η σκιά του Τζέφρι Έπστάιν θα πλανάται επάνω από την δίκη, περισσότερα από δύο χρόνια μετά την αυτοκτονία του που στέρησε τα θύματά του από την εκδίκαση των εναντίον του κατηγοριών.

Ο δισεκατομμυριούχος είχε καταδικασθεί στην Φλόριντα το 2008 ότι πλήρωνε νεαρές γυναίκες για συνεδρίες μασάζ. Αλλά δεν εξέτισε παρά ποινή 13 μηνών στην φυλακή τότε έπειτα από εμπιστευτική συμφωνία με τον εισαγγελέα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Γκιλέν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε στον κτηματομεσιτικό τομέα. Περίπου την ίδια περίοδο σύναψε μια σύντομη ερωτική σχέση με τον Επστάιν, έναν χρηματιστή που διήγε πολυτελή βίο και σύχναζε στα πάρτι της υψηλής κοινωνίας. Μολονότι χώρισαν αργότερα, η Γκιλέν παρέμεινε μέλος του στενού κύκλου του Επστάιν.

Ο ίδιος φέρεται να είπε το 2003 στο περιοδικό Vanity Fair ότι εκείνη ήταν «η καλύτερη φίλη του».

Το 2013 και το 2014 η Γκιλέν Μάξγουελ μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη με την ιδιότητά της ως ιδρύτριας του TerraMar Project, μιας ομάδας για την προστασία των ωκεανών. Από το 2016 ωστόσο εξαφανίστηκε και ήταν πολύ δύσκολο να την εντοπίσει κανείς αφότου ο Επστάιν κατηγορήθηκε για σωματεμπορία. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ