Κοσμος

O Διαφωτισμός αναβιώνει... στο Μεξικό

Το Μεξικό γιορτάζει τα 200 έτη από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία και ο ΑMLO εξήγγειλε το όραμά του για το «Μεξικό των αναγνωστών», όπου δηλαδή όλοι θα διαβάζουν βιβλία.

takis-mixas.jpg
Τάκης Μίχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μεξικανός Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador
Ο Μεξικανός Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εθνικό Παλάτι στην Πόλη του Μεξικού © EPA/MARIO GUZMAN

Το Μεξικό των αναγνωστών: Το όραμα του προέδρου Andres Manuel Lopez Obrador να διανεμηθούν δωρεάν βιβλία κορυφαίων λογοτεχνών της χώρας.

Το όραμα του Διαφωτισμού, ότι δηλαδή με ένα βιβλίο αλλάζεις τον κόσμο, μπορεί μεν να αποτελεί ιστορική μνήμη για την Γηραιά Ήπειρο όμως αναβιώνει αυτές τις ημέρες στο μακρινό Μεξικό του προέδρου Andres Manuel Lopez Obrador (ή ΑΜLO όπως τον αποκαλεί ο λαός).

Το Μεξικό αυτό το έτος γιορτάζει, όπως και η Ελλάδα, τα 200 έτη από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία – από την Ισπανική Μοναρχία στην πρώτη περίπτωση, από τους Οθωμανούς στην δεύτερη. Σε αυτά τα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για το 1821 ο ΑMLO, σε μια από τις «mananeras» (καθημερινή συνέντευξη τύπου που δίνει στο προεδρικό μέγαρο), εξήγγειλε ότι το όραμά του είναι ένα «Μεξικό των αναγνωστών», όπου δηλαδή όλοι θα διαβάζουν βιβλία.

Και για να μην μένουν τα οράματα στα λόγια μόνο, ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιλεχθεί ένα βιβλίο από κάθε έναν από τους 21 κορυφαίους λογοτέχνες της χώρας (που δεν ζουν σήμερα) που θα τυπωθεί σε 100 χιλ. αντίτυπα και θα μοιρασθεί δωρεάν. Με άλλα λόγια 2 εκατομμύρια εκατό χιλιάδες βιβλία θα μοιρασθούν δωρεάν στον λαό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως δωρεάν διανομή βιβλίων στην Λατινική Αμερική. 

Τα βιβλία θα μοιρασθούν από 30 χιλιάδες κέντρα διανομής που θα βρίσκονται σε όλη την χώρα και θα επανδρώνονται από εθελοντές. Η διανομή έχει δύο στόχους.

  1. Να πάνε τα βιβλία κυρίως στον φτωχό πληθυσμό της χώρας. Για αυτό πολλά από τα κέντρα διανομής θα είναι τοποθετημένα σε εύκολα προσβάσιμα μέρη, όπως π.χ. λαϊκές αγορές, σχολεία κ.λπ.
  2. Να πάνε σε ανθρώπους που θα τα διαβάσουν. Εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εθελοντές, ο ρόλος των οποίων θα είναι να προσπαθούν να ταιριάξουν τις επιθυμίες του αναγνώστη σχετικά με το τι είδους βιβλίο επιθυμεί, με τα διαθέσιμα βιβλία.

Όπως κατανοεί εύκολα κανείς, το project συνεπάγεται ένα σημαντικό κόστος, όχι μόνο όσον αφορά την εκτύπωση του τεράστιου αυτού αριθμού βιβλίων όσο και κυρίως την εξαγορά των πνευματικών δικαιωμάτων από τους κληρονόμους των 21 συγγραφέων. Πολλοί τα παραχώρησαν δωρεάν, όμως υπήρξαν και αρκετοί που ζήτησαν σημαντικά ποσά.

Όμως και εδώ υπήρξε η λύση που πήρε τη μορφή ενός δημόσιου οργανισμού που φέρει το χαριτωμένο όνομα «Instituto para Devolver al Pueblo lo Robado» (Ινστιτούτο για την Επιστροφή των Κλοπιμαίων στον Λαό). Ο οργανισμός αυτός διαχειρίζεται τα παράνομα περιουσιακά στοιχεία που έχει κατασχέσει το κράτος. Αυτός λοιπόν ο οργανισμός ανέλαβε να πωλήσει διάφορα τέτοια περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και την έπαυλη ενός εμπόρου ναρκωτικών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το project. (Παρεμπιπτόντως είναι ίσως παράξενο ότι, ενώ έχουν δημιουργηθεί άπειροι δημόσιοι φορείς στην Ελλάδα, ποτέ δεν σκέφθηκε κανείς να δημιουργήσει έναν ανάλογο φορέα, δηλαδή της επιστροφής των κλοπιμαίων στον λαό, που ίσως τελικά να ήταν ο μόνος δημόσιος φορέας που θα είχε λόγο ύπαρξης...)

Ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχει αυτή η πρωτοβουλία, είναι θετικό ότι στο μακρινό Μεξικό, με όλα του τα τεράστια προβλήματα, ένας εμπνευσμένος (αν και εριστικός...) πρόεδρος σκέφθηκε να ταυτίσει την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας με το αφήγημα του Διαφωτισμού και την εκτύπωση βιβλίων.

Πολύ διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει σε διάφορες άλλες χώρες όπου γιορτάζουν την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας αγοράζοντας αεροπλανάκια και βαποράκια, δυστυχώς όχι μόνο για να παίζουν τα παιδάκια…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ