- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Όταν το ΚΚ Γαλλίας ανησυχούσε για τη μετανάστευση
Πριν από σαράντα χρόνια ένα μέρος της αριστεράς προειδοποιούσε για την γκετοποίηση των εργατικών προαστίων
Γαλλία - 1981: Το πρόβλημα της μετανάστευσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Ζορζ Μαρσέ και οι κατηγορίες για ρατσισμό.
Το 1981 η Γαλλία δεν ήταν η χώρα που είναι σήμερα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν κόμμα εξουσίας, ενώ υπήρχε ακόμα Κομμουνιστικό κόμμα σταλινικών προτιμήσεων με επικεφαλής τον Ζορζ Μαρσέ. Τότε, αν και το ΚΚΓ διαφοροποιούταν από την υπόλοιπη αριστερά και οι οικολόγοι δεν είχαν ακόμα προσχωρήσει στο επαναστατικό αντικαπιταλιστικό κίνημα, το πρόβλημα της μετανάστευσης απασχολούσε όλο το πολιτικό φάσμα.
Στις βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο του 1978 το ΚΚΓ είχε πάρει το 20,6% των ψήφων, πράγμα που έπαιξε ρόλο στην ανάδειξη του Φρανσουά Μιτεράν στην προεδρία το 1981. Και γι’ αυτό ο Μιτεράν διόρισε τέσσερις κομμουνιστές υπουργούς στην κυβέρνηση Πιερ Μορουά. Εκείνη την εποχή, πολλοί κομμουνιστές δήμαρχοι στα λεγόμενα «κόκκινα προάστια» άρχισαν να παρατηρούν αύξηση της εγκληματικότητας που σχετιζόταν με την εξω-ευρωπαϊκή μετανάστευση, καθώς και υποβάθμιση του δημόσιου χώρου στις περιοχές λαϊκής στέγασης. Οι δήμοι άρχισαν να αποφεύγουν την παραχώρηση στέγης σε ξένους πληθυσμούς, όπως συνέβη στο προάστιο Βιτρύ όπου ο δήμαρχος αρνήθηκε να παραχωρήσει διαμερίσματα χαμηλού ενοικίου σε 300 μετανάστες από το Μάλι.
Οι κομμουνιστές ψηφοφόροι των παρισινών προαστίων άρχισαν να παραπονιούνται για την «υπερβολική» παρουσία αλλοδαπών κι ενώ όλοι περίμεναν ότι ο Ζορζ Μαρσέ θα διαχώριζε τη θέση του, αντιθέτως συμφώνησε: το 1981 σε άρθρο του στην εφημερίδα του κόμματος L’Humanité έγραφε ότι μολονότι ήταν υπέρ του οικουμενισμού και της ισότητας των δικαιωμάτων, «η παρουσία πάνω από 4,5 εκατομμυρίων ξένων εργατών μαζί με τις οικογένειές τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να πάρουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα». Ο Μαρσέ ανέλυε το φαινόμενο της μετανάστευσης ως μέσο διατήρησης των μισθών σε χαμηλά επίπεδα και ως κίνδυνο ανατροπής της πολιτιστικής τάξης στις κοινότητες των εργαζομένων: «Οι αλλοδαποί», έγραφε, «δημιουργούν γκέτο με παραδόσεις, γλώσσες και τρόπους ζωής που διαφέρουν από εκείνους στη Γαλλία».
Το Σοσιαλιστικό κόμμα και η άκρα αριστερά τον κατηγόρησαν για ρατσισμό, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που τον στήριξαν: μάλιστα, ο μεταγενέστερος γραμματέας του ΚΚ, ο Ρομπέρ Υ, πρόσθεσε ότι στον δήμο του, στο Μοντινί, στα βορειοδυτικά περίχωρα του Παρισιού, «οι ναρκέμποροι είναι Μαροκινοί». Η αντι-μεταναστευτική τάση μέσα στο ΚΚ παρήκμασε στη διάρκεια της προεδρίας του Μιτεράν και οι κομμουνιστές ευθυγραμμίστηκαν με την υπόλοιπη αριστερά. Αλλά, από το 1982, οι πρώην «κόκκινοι» δήμοι άρχισαν να περνάνε ένας-ένας στην επιρροή του Εθνικού Μετώπου – ο Ζαν Μαρί Λεπέν πέτυχε το πρώτο του διψήφιο σκορ στα εργατικά προάστια της Δουνκέρκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δικαστική διαμάχη του κωμικού με τον μουσικό Μπράιαν Έβανς
Το ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι έπεσε έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας
Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα μίλησε για τις πιέσεις που δέχονται ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ από τον βρετανικό Τύπο
Η Ελλάδα του 2026 δεν είναι εκείνη του 2010. Είναι στο χέρι μας να πάμε στο επόμενο επίπεδο για να προστατευτούμε καλύτερα από ό,τι μέλλει να έρθει
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εγκατέλειψε το Καμπ Ντέιβιντ
Η νέα πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου έρχεται ενώ ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης
Και τα δύο μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν την κίνηση ως παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος
Τι περιλαμβάνουν οι όροι
Προειδοποιεί ότι η πραγματική έκταση των παραβιάσεων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη
Αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρνακα
Στο προσκήνιο μια συνομιλία που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο λίγο μετά τον θάνατο της αδελφής του
Έρευνα διεξάγουν οι Αρχές του Λουξεμβούργου
Η ανάρτηση έρχεται καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου που θα καθορίσουν αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου
Η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα
Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο εξοπλισμών
Κάτοικοι τρέχουν άρον άρον να σωθούν
Πώς η Αμερική ισχυροποιεί την παρουσία της στην Αρκτική
Τι ψηφίζουν οι Αμερικανοί τον Νοέμβριο και γιατί το αποτέλεσμα έχει σημασία για την επόμενη διετία
Γιατί η αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων εξελίσσονται σε κρίσιμο ζήτημα για την Ευρώπη
Οι υβριδικές επιθέσεις της Ρωσίας και ο αγώνας δρόμου για το φυσικό αέριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.