- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όταν το ΚΚ Γαλλίας ανησυχούσε για τη μετανάστευση
Πριν από σαράντα χρόνια ένα μέρος της αριστεράς προειδοποιούσε για την γκετοποίηση των εργατικών προαστίων
Γαλλία - 1981: Το πρόβλημα της μετανάστευσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Ζορζ Μαρσέ και οι κατηγορίες για ρατσισμό.
Το 1981 η Γαλλία δεν ήταν η χώρα που είναι σήμερα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν κόμμα εξουσίας, ενώ υπήρχε ακόμα Κομμουνιστικό κόμμα σταλινικών προτιμήσεων με επικεφαλής τον Ζορζ Μαρσέ. Τότε, αν και το ΚΚΓ διαφοροποιούταν από την υπόλοιπη αριστερά και οι οικολόγοι δεν είχαν ακόμα προσχωρήσει στο επαναστατικό αντικαπιταλιστικό κίνημα, το πρόβλημα της μετανάστευσης απασχολούσε όλο το πολιτικό φάσμα.
Στις βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο του 1978 το ΚΚΓ είχε πάρει το 20,6% των ψήφων, πράγμα που έπαιξε ρόλο στην ανάδειξη του Φρανσουά Μιτεράν στην προεδρία το 1981. Και γι’ αυτό ο Μιτεράν διόρισε τέσσερις κομμουνιστές υπουργούς στην κυβέρνηση Πιερ Μορουά. Εκείνη την εποχή, πολλοί κομμουνιστές δήμαρχοι στα λεγόμενα «κόκκινα προάστια» άρχισαν να παρατηρούν αύξηση της εγκληματικότητας που σχετιζόταν με την εξω-ευρωπαϊκή μετανάστευση, καθώς και υποβάθμιση του δημόσιου χώρου στις περιοχές λαϊκής στέγασης. Οι δήμοι άρχισαν να αποφεύγουν την παραχώρηση στέγης σε ξένους πληθυσμούς, όπως συνέβη στο προάστιο Βιτρύ όπου ο δήμαρχος αρνήθηκε να παραχωρήσει διαμερίσματα χαμηλού ενοικίου σε 300 μετανάστες από το Μάλι.
Οι κομμουνιστές ψηφοφόροι των παρισινών προαστίων άρχισαν να παραπονιούνται για την «υπερβολική» παρουσία αλλοδαπών κι ενώ όλοι περίμεναν ότι ο Ζορζ Μαρσέ θα διαχώριζε τη θέση του, αντιθέτως συμφώνησε: το 1981 σε άρθρο του στην εφημερίδα του κόμματος L’Humanité έγραφε ότι μολονότι ήταν υπέρ του οικουμενισμού και της ισότητας των δικαιωμάτων, «η παρουσία πάνω από 4,5 εκατομμυρίων ξένων εργατών μαζί με τις οικογένειές τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να πάρουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα». Ο Μαρσέ ανέλυε το φαινόμενο της μετανάστευσης ως μέσο διατήρησης των μισθών σε χαμηλά επίπεδα και ως κίνδυνο ανατροπής της πολιτιστικής τάξης στις κοινότητες των εργαζομένων: «Οι αλλοδαποί», έγραφε, «δημιουργούν γκέτο με παραδόσεις, γλώσσες και τρόπους ζωής που διαφέρουν από εκείνους στη Γαλλία».
Το Σοσιαλιστικό κόμμα και η άκρα αριστερά τον κατηγόρησαν για ρατσισμό, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που τον στήριξαν: μάλιστα, ο μεταγενέστερος γραμματέας του ΚΚ, ο Ρομπέρ Υ, πρόσθεσε ότι στον δήμο του, στο Μοντινί, στα βορειοδυτικά περίχωρα του Παρισιού, «οι ναρκέμποροι είναι Μαροκινοί». Η αντι-μεταναστευτική τάση μέσα στο ΚΚ παρήκμασε στη διάρκεια της προεδρίας του Μιτεράν και οι κομμουνιστές ευθυγραμμίστηκαν με την υπόλοιπη αριστερά. Αλλά, από το 1982, οι πρώην «κόκκινοι» δήμοι άρχισαν να περνάνε ένας-ένας στην επιρροή του Εθνικού Μετώπου – ο Ζαν Μαρί Λεπέν πέτυχε το πρώτο του διψήφιο σκορ στα εργατικά προάστια της Δουνκέρκης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στρατεύονται και γυναίκες
Η influencer δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2025, ενώ έκανε live στο TikTok
Ο διπλός σεισμός του Ιουνίου ήταν ο πιο καταστροφικός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας
Ο πρωθυπουργός Λεκορνί αρνήθηκε τις κατηγορίες τις οποίες χαρακτήρισε «θεωρίες συνωμοσίας»
Στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σιβηρίας, βρέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος
ExxonMobil και Chevron ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι τα κέρδη τους εκτοξεύτηκαν
Από τη σύγκρουση αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος κρατήρας
H μεγάλη αναγνώριση ήρθε μετά τη νίκη του στο talent show «Search for a Star»
Η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό παρά τις αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Ο βίαιος ασθενής κατηγορήθηκε για σοβαρή επίθεση κατά δημόσιου λειτουργού και του επιβλήθηκε πρόστιμο
Στην Ουγγαρία ο πυρηνικός σταθμός στο Πακς συνεχίζει να λειτουργεί με μειωμένη δυναμικότητα
«Συμφωνία ή πλήρης παράδοση», προειδοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ανάμεσα στα θύματα υπήρξαν και παιδιά - Τουλάχιστον 40 οι τραυματίες
Συνέχισε να λαμβάνει και τα επιδόματά της, ύψους σχεδόν 78.000 λιρών, ενώ ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορούσε να την αφήσει να φύγει».
Ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 72, με 11 από αυτούς να έχουν καταγραφεί στη μαροκινή πλευρά
Ολόκληρη η Κορεατική Χερσόνησος ταλαιπωρείται από θερμοκρασίες-ρεκόρ
157 θύματα κατηγορούν τον πρώην ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος Harrods για βιασμούς, επιθέσεις και εκμετάλλευση
Την κατέβασαν από το αεροπλανο γιατί έκανε κήρυγμα, αλλά δεν πήγε πολύ καλά αυτό
Το σχέδιο αποσκοπεί στη σύλληψη πλοίων με μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη
Τι κρύβεται πίσω από την επιδίωξη του Ιράν για μεγαλύτερο έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.