Κοσμος

Όταν το ΚΚ Γαλλίας ανησυχούσε για τη μετανάστευση

Πριν από σαράντα χρόνια ένα μέρος της αριστεράς προειδοποιούσε για την γκετοποίηση των εργατικών προαστίων

portrait-322469_1920_2.jpg
Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζορζ Μαρσέ και Φρανσουά Μιτεράν
O Ζορζ Μαρσέ, πρώην επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, τότε αξιωματούχο του Σοσιαλιστικού Κόμματος © EPA

Γαλλία - 1981: Το πρόβλημα της μετανάστευσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Ζορζ Μαρσέ και οι κατηγορίες για ρατσισμό.

Το 1981 η Γαλλία δεν ήταν η χώρα που είναι σήμερα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν κόμμα εξουσίας, ενώ υπήρχε ακόμα Κομμουνιστικό κόμμα σταλινικών προτιμήσεων με επικεφαλής τον Ζορζ Μαρσέ. Τότε, αν και το ΚΚΓ διαφοροποιούταν από την υπόλοιπη αριστερά και οι οικολόγοι δεν είχαν ακόμα προσχωρήσει στο επαναστατικό αντικαπιταλιστικό κίνημα, το πρόβλημα της μετανάστευσης απασχολούσε όλο το πολιτικό φάσμα.

Στις βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο του 1978 το ΚΚΓ είχε πάρει το 20,6% των ψήφων, πράγμα που έπαιξε ρόλο στην ανάδειξη του Φρανσουά Μιτεράν στην προεδρία το 1981. Και γι’ αυτό ο Μιτεράν διόρισε τέσσερις κομμουνιστές υπουργούς στην κυβέρνηση Πιερ Μορουά. Εκείνη την εποχή, πολλοί κομμουνιστές δήμαρχοι στα λεγόμενα «κόκκινα προάστια» άρχισαν να παρατηρούν αύξηση της εγκληματικότητας που σχετιζόταν με την εξω-ευρωπαϊκή μετανάστευση, καθώς και υποβάθμιση του δημόσιου χώρου στις περιοχές λαϊκής στέγασης. Οι δήμοι άρχισαν να αποφεύγουν την παραχώρηση στέγης σε ξένους πληθυσμούς, όπως συνέβη στο προάστιο Βιτρύ όπου ο δήμαρχος αρνήθηκε να παραχωρήσει διαμερίσματα χαμηλού ενοικίου σε 300 μετανάστες από το Μάλι.

Οι κομμουνιστές ψηφοφόροι των παρισινών προαστίων άρχισαν να παραπονιούνται για την «υπερβολική» παρουσία αλλοδαπών κι ενώ όλοι περίμεναν ότι ο Ζορζ Μαρσέ θα διαχώριζε τη θέση του, αντιθέτως συμφώνησε: το 1981 σε άρθρο του στην εφημερίδα του κόμματος L’Humanité έγραφε ότι μολονότι ήταν υπέρ του οικουμενισμού και της ισότητας των δικαιωμάτων, «η παρουσία πάνω από 4,5 εκατομμυρίων ξένων εργατών μαζί με τις οικογένειές τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να πάρουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα». Ο Μαρσέ ανέλυε το φαινόμενο της μετανάστευσης ως μέσο διατήρησης των μισθών σε χαμηλά επίπεδα και ως κίνδυνο ανατροπής της πολιτιστικής τάξης στις κοινότητες των εργαζομένων: «Οι αλλοδαποί», έγραφε, «δημιουργούν γκέτο με παραδόσεις, γλώσσες και τρόπους ζωής που διαφέρουν από εκείνους στη Γαλλία».

Το Σοσιαλιστικό κόμμα και η άκρα αριστερά τον κατηγόρησαν για ρατσισμό, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που τον στήριξαν: μάλιστα, ο μεταγενέστερος γραμματέας του ΚΚ, ο Ρομπέρ Υ, πρόσθεσε ότι στον δήμο του, στο Μοντινί, στα βορειοδυτικά περίχωρα του Παρισιού, «οι ναρκέμποροι είναι Μαροκινοί». Η αντι-μεταναστευτική τάση μέσα στο ΚΚ παρήκμασε στη διάρκεια της προεδρίας του Μιτεράν και οι κομμουνιστές ευθυγραμμίστηκαν με την υπόλοιπη αριστερά. Αλλά, από το 1982, οι πρώην «κόκκινοι» δήμοι άρχισαν να περνάνε ένας-ένας στην επιρροή του Εθνικού Μετώπου – ο Ζαν Μαρί Λεπέν πέτυχε το πρώτο του διψήφιο σκορ στα εργατικά προάστια της Δουνκέρκης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ