Κοσμος

Bρετανία: Περιθώριο 10 ημερών για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα

Αυτό υποστηρίζει η βρετανική ομοσπονδία λιανικού εμπορίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αλυσίδα σουπερμαρκετ Morrisons στη Βρετανία
Η αλυσίδα σουπερμαρκετ Morrisons στη Βρετανία ©EPA Pool

O κλάδος του λιανεμπορίου στη Βρετανία εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο μόνο λίγων ημερών ώστε να μην υπάρξει κραχ στην εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ο φορέας που εκπροσωπεί το λιανεμπόριο στη Βρετανία είπε σήμερα ότι, αν δεν βρεθούν περισσότεροι οδηγοί μέσα σε 10 ημέρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οξεία έλλειψή τους, τότε είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει σημαντική διατάραξη ενόψει των Χριστουγέννων.

«Οι οδηγοί μεγάλων φορτηγών είναι ο συνδετικός κρίκος που κρατά τις εφοδιαστικές μας αλυσίδες. Χωρίς αυτούς, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε προϊόντα από τις φάρμες στις αποθήκες και τα καταστήματα», δήλωσε ο Άντριου Όπι, διευθυντής του τμήματος τροφίμων και βιωσιμότητας στη βρετανική ομοσπονδία λιανεμπόρων BRC.

«Αν δεν βρεθούν οδηγοί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, αναπόφευκτα θα δούμε σημαντικά προβλήματα ενόψει των Χριστουγέννων».

Αυτή ήταν μια ακόμα προειδοποίηση, από τις πολλές που έχουν γίνει προς την βρετανική κυβέρνηση. Χθες η επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Αγροτών Μινέτ Μπάτερς με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σημείωσε τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό σε αγροτικές δουλειές, σε οδηγούς φορτηγών και στα καταστήματα λιανικής, ελλείψεις που έχουν γίνει πιο έντονες λόγω της πανδημίας και του Brexit.

Με την επιστολή της η κα Μπάτερς ζητά από την κυβέρνηση να εγκρίνει πρόγραμμα χορήγησης έκτακτης βίζας εργασίας ώστε οι βρετανικές επιχειρήσεις να μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό από το εξωτερικό.

«Χωρίς αυτό, περισσότερα ράφια θα μείνουν άδεια και οι καταναλωτές θα προβούν σε αγορές πανικού για να προσπαθήσουν να περάσουν το χειμώνα», αναφέρεται στην επιστολή προς τον κ. Τζόνσον. «Για αυτό πρέπει να έχουμε μία επείγουσα δέσμευση από εσάς ώστε να μπορέσει η βιομηχανία να προσλάβει προσωπικό από εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου τους επόμενους 12 μήνες, ώστε να περάσουμε το χειμώνα και να μας βοηθήσετε να σώσουμε τα Χριστούγεννα», προσθέτει η κα Μπάτερς.

Η ίδια σημειώνει πως παραγωγοί τροφίμων, που καλύπτουν από φρούτα και λαχανικά έως πουλερικά και κρέας, υποχρεώνονται να τα αφήνουν να σαπίζουν και να τα πετούν, διότι δεν υπάρχει προσωπικό να τα μαζέψει, να τα συσκευάσει, να τα επεξεργαστεί ή να τα μεταφέρει στον καταναλωτή. «Πρόκειται για παρωδία», σχολιάζει.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών αναφέρει πως από τους εποχικούς εργάτες στον τομέα το 2020 μόνο το 11% ήταν κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου.

Λόγω Brexit δεν μπορούν πλέον εύκολα Ευρωπαίοι εργάτες να έρχονται στο ΗΒ για εργασία, ενώ και η πανδημία οδήγησε πολλούς αλλοδαπούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι φόβοι για ελλείψεις σε τρόφιμα εντάθηκαν λόγω του αυξημένου κόστους του φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής, που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων μονάδων παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα στη Βρετανία. Το αέριο παίζει κρίσιμο ρόλο μεταξύ άλλων στη συντήρηση και στη μεταφορά τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις τους στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης οι επικεφαλής μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ στη χώρα, όπως τα Tesco και τα Iceland, καλούν τους πελάτες τους να μην πανικοβάλλονται, παραδεχόμενοι ωστόσο ότι ίσως συνεχιστούν οι εικόνες με προσωρινά άδεια ράφια για κάποια προϊόντα.

Ο Πρόεδρος της Tesco, Τζον Άλαν, εξάλλου, προειδοποίησε πως οι τιμές των τροφίμων ίσως αυξηθούν κατά περίπου 5%, κάτι που απέδωσε στην «τέλεια καταιγίδα» της έλλειψης οδηγών φορτηγών και στην έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα στην αγορά, συνδυασμός που περιορίζει τη διαθεσιμότητα.

Προσπαθεί να καθησυχάσει η Ντάουνινγκ Στριτ

Η κυβέρνηση απαντά ότι οι διαθέσιμες βίζες διάρκειας έξι μηνών για εποχικούς εργάτες έχουν τριπλασιαστεί για φέτος στις 30.000 στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, καθώς και ότι η αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς είναι «εξαιρετικά ανθεκτική».

Οι αρχές της χώρας δεσμεύθηκαν σήμερα να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να επιλύσουν το θέμα της έλλειψης οδηγών φορτηγών που έχει αναγκάσει τον πετρελαϊκό κολοσσό BP να κλείσει ορισμένα πρατήρια βενζίνης και έχει φέρει σε τόσο οριακό σημείο τις εφοδιαστικές αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς είπε ότι υπάρχει παγκόσμια έλλειψη οδηγών φορτηγών καθώς η πανδημία της COVID-19 οδήγησε σε αναστολή των εξετάσεων για οδηγούς φορτηγών, άρα η Βρετανία προχωρά τώρα σε διπλασιασμό αυτών των επαγγελματικών εξετάσεων. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα χαλαρώσει τους κανόνες για τη βίζα, είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις επιλογές.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ