Κοσμος

Μαρκ Μίλεϊ: «Ο Τραμπ μπορεί και να ήθελε πυρηνικό πόλεμο»

Αποκαλύψεις από το νέο βιβλίο του Μπομπ Γουντγουορντ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ/ © EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο αρχηγός του αμερικανικού στρατού Μαρκ Μίλεϊ φοβόταν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα εξαπέλυε πυρηνικό χτύπημα στη Κίνα μετά την ήττα του στις εκλογές.

Στους φόβους της ηγεσίας του στρατού των ΗΠΑ μετά την ήττα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020 αναφέρεται το νέο βιβλίο του βετεράνου δημοσιογράφου της Washington Post, Μπομπ Γουντγουορντ. 

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ φοβόταν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση μετά τις εκλογές, υποστηρίζει μεταξύ άλλων, το τρίτο βιβλίο του ανθρώπου που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Watergate. Το βιβλίο έχει τον τίτλο «Trump: Peril» και είναι γραμμένο με τον Ρόμπερτ Κόστα, έναν άλλο δημοσιογράφο της Post. 

Ο Γούντγουορντ και ο Κόστα διηγούνται ότι ο στρατηγός Μίλεϊ επικεφαλής του στρατού εξέφραζε ανησυχίες για την πνευματική σταθερότητα του Τραμπ μετά την ήττα του στις εκλογές. «Θεωρούσε βέβαιο ότι ο Τραμπ είχε υποστεί σοβαρή ψυχική διαταραχή, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία», σημειώνει το απόσπασμα. 

Ο Μίλεϊ φέρεται να πίστευε ότι ο πρόεδρος είχε γίνει μανιακός, ουρλιάζοντας στους αξιωματούχους και φτιάχνοντας τη δική του πραγματικότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών.  Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο Μίλεϊ ανησυχούσε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να «ξεφύγει» τονίζοντας στους συναδέλφους «Ποτέ δεν ξέρεις ποιο είναι το καμπανάκι ενός προέδρου».

Τα τηλεφωνήματα του στρατηγού Μίλεϊ στην Κίνα

Ο Γουντγουορντ υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι ο Μίλεϊ πραγματοποίησε «μυστικές τηλεφωνικές κλήσεις» στον Κινέζο ομόλογό του, Γεν Λι Ζουότσενγκ, για να τον διαβεβαιώσει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα χτυπήσει το Πεκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια κλήση πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020 - τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές. Η άλλη πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Στην πρώτη κλήση, ο Μίλεϊ φέρεται να είπε στον Λι: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι σταθερή και όλα θα πάνε καλά. Δεν πρόκειται να επιτεθούμε ή να πραγματοποιήσουμε καμία επιχείρηση εναντίον σας». Ο Μίλεϊ φέρεται να είπε στον Κινέζο στρατηγό ότι θα τον προειδοποιούσε εάν ξεκινήσει επίθεση.

Ο Γούντγουορντ και ο Κόστα λένε επίσης ότι ο στρατηγός γνώριζε τους παραλληλισμούς με την περίπτωση του Τζέιμς Σλέσινγκερ, του υπουργού Άμυνας που το 1974 έλαβε μέτρα για να προστατεύσει τη χώρα από ενδεχόμενη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου από τον Νίξον. Σημειώνεται ότι Γουντγουορντ και Καρλ Μπέρνσταιν έφεραν με τις αποκαλύψεις τους το τέλος του Νίξον.

Το δημοσίευμα του New Yorker για τον Τραμπ και τον Αμερικανό στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ

Η τελευταία φορά που ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ μίλησε με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ήταν στις 3 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με το περιοδικό New Yorker. Το θέμα της συνάντησης, στον Λευκό Οίκο, ήταν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τους τελευταίους μήνες, ο Μίλεϊ είχε επιδοθεί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να διασφαλίσει ότι ο Τραμπ δεν θα ξεκινούσε μια στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν, στο πλαίσιο της εκστρατείας του για να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 και να παραμείνει στην εξουσία. Ο στρατηγός φοβόταν κρυφά ότι ο Τραμπ θα επέμενε να εξαπολύσει ένα χτύπημα κατά ιρανικών στόχων που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Τα «εφιαλτικά σενάρια» μετά την ήττα Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές 2020

Υπήρχαν δύο «εφιαλτικά σενάρια», είπε ο Μίλεϊ σε συνεργάτες του, για την περίοδο μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, που οδήγησαν στην ήττα του Τραμπ αλλά όχι στην παραχώρησή του: Το ένα ήταν ότι ο Τραμπ θα προσπαθούσε «να χρησιμοποιήσει τον στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ για να αποτρέψει τη νόμιμη, ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Το άλλο ήταν μια εξωτερική κρίση που αφορούσε το Ιράν. Δεν είχε δημοσιοποιήσει τις απόψεις του την εποχή εκείνη, αλλά ο Μίλεϊ πίστευε οι ΗΠΑ έφτασαν κοντά - «πολύ κοντά»- σε σύγκρουση με την Ισλαμική Δημοκρατία. Αυτή η επικίνδυνη μετεκλογική περίοδος, είπε ο Μίλεϊ, οφειλόταν στο ότι ο Τραμπ αγκάλιασε το «Μεγάλο Ψέμα» που έμοιαζε με τον «Χίτλερ»- ότι δηλαδή οι Δημοκρατικοί του έκλεψαν τη νική στις εκλογές- ο Milley φοβόταν ότι ήταν η «στιγμή του Ράιχσταγκ» του Τραμπ, κατά την οποία, όπως ο Αδόλφος Χίτλερ το 1933, θα κατασκεύαζε μια κρίση, προκειμένου να εμφανιστεί ως σωτήρας και να σώσει το έθνος.

Για να αποτρέψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο Μίλεϊ είχε, από τα τέλη του 2020, πρωινές τηλεφωνικές συναντήσεις, στις 8 π.μ. τις περισσότερες ημέρες, με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μίντοους, και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την ελπίδα να περάσει η χώρα με ασφάλεια στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   
 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ