Κοσμος

ΗΠΑ: O στρατηγός Μίλεϊ είπε ότι δεν ενημέρωσε μυστικά την Κίνα

Μετά τον σάλο των δηλώσεων του για πυρηνικό πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ
O στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ © Photo by Mark Wilson/Getty Images/Ideal image

Ο στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ αντέκρουσε τα επιχειρήματα ότι παρέκαμψε την πολιτική ηγεσία προειδοποιώντας τη Κίνα για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου από τον Τραμπ.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, υποστήριξε χθες ότι τα τηλεφωνήματά του στην Κίνα για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου από τον απερχόμενο τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ήταν γνωστά στους αξιωματούχους της κυβέρνησης. 

Όταν ερωτήθηκε σχετικά, ο Μίλεϊ παραδέχθηκε ότι μίλησε στον Μπομπ Γούντγουορντ από την εφημερίδα «The Washington Post» για ένα βιβλίο σχετικά με την παρουσίαση του ρόλου που είχε ο στρατηγός στην προσπάθειά του να αποτρέψει μια κρίση αναφορικά με τους φόβους των Κινέζων ότι υπήρχε ενδεχόμενο ο Τραμπ να επιτεθεί στο Πεκίνο κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του.

Το βιβλίο παρουσίασε λεπτομερώς υποτιθέμενα «μυστικά» τηλεφωνήματα με τον στρατηγό Λι Ζουοτσένγκ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στις 30 Οκτωβρίου του 2020, αλλά και στις 8 Ιανουαρίου. Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης ότι ο Μίλεϊ υποσχέθηκε να προειδοποιήσει πρώτα την Κίνα, στην περίπτωση που ο ίδιος δέχονταν διαταγή για να επιτεθεί.

Ο Μίλεϊ επιβεβαίωσε τα τηλεφωνήματα και είπε ότι δεν ήταν μυστικά σε αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι ο ίδιος ενεργούσε ακολουθώντας οδηγίες μερικών από τους υψηλόβαθμους βοηθούς του Τραμπ για την αποκλιμάκωση κρίσεων. Ο στρατηγός παραδέχθηκε ότι προσπαθούσε να στείλει μήνυμα στο Πεκίνο ότι «δεν θα σας επιτεθούμε», μετά από πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Κίνα φοβόταν για το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας αμερικανικής επίθεσης.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν προκάλεσε τον Μίλεϊ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εκτελεστεί για αυτού του είδους τη συμπεριφορά απέναντι στην Κίνα.

«Αν ο αρχηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σας καλούσε και σας έλεγε “Κοίτα, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε στην Ταϊβάν”, και ο (Κινέζος πρόεδρος) Σι Τζίνπινγκ το ανακάλυπτε αυτό, θα εκτελούνταν» είπε ο Σάλιβαν, κάνοντας αναφορά στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας.

Ο Μίλεϊ υποστήριξε ότι τα τηλεφωνήματα ήταν συμβατά με το καθήκον που έχει για τη διασφάλιση της στρατηγικής ισορροπίας.

«Γνωρίζω, είμαι σίγουρος, ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε πρόθεση να επιτεθεί στους Κινέζους και είναι διατεταγμένη ευθύνη μου να διαβιβάζω προεδρικές διαταγές και προθέσεις», δήλωσε ο Μίλεϊ στην Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο ίδιος «δεν σκέφτηκε ποτέ να επιτεθεί στην Κίνα».

Ωστόσο, μετά τις αρχικές αναφορές για τα τηλεφωνήματα του Μίλεϊ στην Κίνα και τη δημοσιότητα γύρω από αυτά, ο Τραμπ είπε ότι ο Μίλεϊ θα πρέπει να απολυθεί αν αποδεχτεί ότι έγιναν.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ