Life

Και τώρα πώς θα κάνουμε παρέες στην εποχή του κορωνοϊού;

Αν νιώθεις πίεση και κρίση αυτοπεποίθησης με τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις μεγάλες παρέες, δεν είσαι μόνος

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια παρέα ατόμων.
Unsplash

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις στη μετα-covid εποχή μπορεί να φέρουν άγχος,κρίση αυτοπεποίθησης και δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές

Τα αλλεπάλληλα lockdown, ο εγκλεισμός, η έλλειψη κοινωνικών συναναστροφών και εκδηλώσεων για μεγάλο διάστημα, μας έχουν προκαλέσει ένα είδος αμηχανίας στο να παρευρισκόμαστε σε παρέες πολλών ατόμων. Ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει, οι μεγάλες ομάδες ατόμων είναι ασυνήθιστες και φαντάζουν μακρινές αναμνήσεις. Τους τελευταίους 18 μήνες μάλιστα, ως επι τω πλείστον, οι κοινωνικές συναναστροφές είχαν περιοριστεί σε παρέες από πέντε άτομα και κάτω.

Είναι φυσικό λοιπόν να νιώθουμε έξω λίγο έξω από τα νερά μας και κάπως «σκουριασμένοι» τώρα που έχουν επανέλθει οι κοινωνικές εκδηλώσεις και η δυνατότητα διασκέδασης.

«Οι ανασφάλειες μπορεί να είναι από το να σκέφτεσαι πως ακούγεται η φωνή σου, μέχρι το να νιώθεις περίεργα όταν πρέπει να κάνεις small talk με άτομα που έχεις γνωρίσει μόνο μέσα από το Zoom» λέει η σύμβουλος Natalie Trice. «Απλά θυμήσου, αν νιώθεις ανασφάλειες για τέτοιου είδους πράγματα, το πιθανότερο είναι να νιώθουν και οι άλλοι ανασφάλειες».

Αν ανησυχείς για το πως θα συμπεριφερθείς σε μια μεγάλη παρέα ατόμων, τι θα πεις ή τι θα σκέφτονται οι άλλοι, παρακάτω θα βρεις μερικές από τις συμβουλές που μοιράζονται οι ειδικοί για να επανέλθεις στην κοινωνικοποίηση της προ-covid εποχής.

Απόφυγε την υπερβολική σκέψη.

Όλοι είμαστε οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού μας. Μην αφήνεις τις αμφιβολίες και τις αρνητικές σκέψεις να σε εμποδισουν να περάσεις όμορφα.

«Προσπάθησε να μην υπεραναλύεις και μην σε νοιάζει τι μπορεί κάποιος να πιστεύει. Δεν μπορείς να διαβάσεις την σκέψη του άλλου, και αυτά που νομίζεις ότι πιστεύει για σένα, μπορεί να μην τα σκέφτεται καν» λέει η Natalie.

H ειδικός ψυχικής υγείας και συγγραφέας Kim Rutherford προσθέτει μάλιστα πως από την στιγμή που ξεκινάς να υπεραναλυεις, σταματάς να είσαι ο εαυτός σου. «Ακριβώς επειδή θα υπεραναλύεις συμπεριφορές στο μυαλό σου, δεν θα μπορείς να είσαι παρών στη συγκεκριμένη στιγμή, δεν θα μπορείς να αντιδράς με φυσικότητα στην κατάσταση που διαδραματίζεται. Αυτό μπορεί να μας κάνει να χάσουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις σκέψεις μας».

«Χτίσε ξανά» την αυτοπεποίθησή σου

Η αυτοπεποίθηση είναι σαν ένα μυ και τον τελευταίο χρόνο, είχαμε λίγες ευκαιρίες να τον χρησιμοποιήσουμε, λέει η Kirsty Lilley, μια ειδικός ψυχικής υγείας.

«Έχουμε συνηθίσει σε έναν πιο ήσυχο τρόπο ζωής. Οι ευκαιρίες για να περάσουμε χρόνο με τους ανθρώπους μας, ελαττώθηκαν, κάτι που έχει αποτέλεσμα κάποιες από τις ικανότητές μας που σχετίζονται με τις ανθρώπινες σχέσεις να έχουν ξεθωριάσει.

Έχουμε χάσει δηλαδή την αυτοπεποίθηση που μας βοηθά στις κοινωνικές μας σχέσεις, είτε έχει να κάνει με τη διασκέδαση είτε με τις δύσκολες καταστάσεις, και η χαλάρωση του lockdown μπορεί να μας προκαλέσει “υπερφόρτωση συναισθημάτων”. Το να διαπιστώνετε ότι αγωνίζεστε να ξεπεράσετε φαινομενικά απλά, καθημερινά πράγματα, μπορεί να είναι μια μάλλον απροσδόκητη έκπληξη.

Για αυτό, πάρτε τον χρόνο σας και βρείτε τρόπους για να εξασκήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Ξεκινήστε με μικρά και απλά πράγματα».

Η Natalie προτείνει μια μικρή προετοιμασία πριν από κάποια εκδήλωση, για να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας. «Μικρά πράγματα όπως το να φέρεις στη θύμηση σου κάποια φορά που ένιωσες άνετα στο πλήθος, να φορέσεις ένα φόρεμα που σε κάνει να νιώθεις όμορφα ή ακόμα και το να αρωματιστείς με την αγαπημένη σου κολώνια, μπορεί να σε βοηθήσει να ισσοροπήσεις και να είσαι πιο άνετος».

Πάρε τον χρόνο σου

Αν δεν είσαι έτοιμος να επιστρέψεις σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο, μην το κάνεις. Απλά, πάρε τον χρόνο σου για να επανέλθεις στην κατάσταση της προ-covid εποχής με σταθερούς ρυθμούς.

«Κάποιες φορές κάνουμε πράγματα επειδή φοβόμαστε να μη φανούμε τεμπέληδες ή επειδή αναγκαζόμαστε, ενώ δεν μας γεμίζουν και δεν πηγάζουν από μέσα μας» λέει η Kristy.

«Εάν συμπληρώνετε το κοινωνικό σας ημερολόγιο σε σημείο που νιώθετε αφόρητα, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ανισορροπίας. Αναρωτηθείτε αν δεσμεύεστε τόσο πολύ γιατί σας φέρνει χαρά ή επειδή ανησυχείτε μήπως χάσετε κάτι; Ίσως, όταν βλέπετε τους φίλους σας να βγαίνουν και ποστάρουν selfies στα social media, νιώθετε ότι πρέπει να κάνετε το ίδιο».

Προσπαθήστε να προγραμματίζετε τον χρόνο σας έτσι ώστε να βρείτε ισορροπία ανάμεσα στις κοινωνικές σας σχέσεις και τον χρόνο που αφιερώνετε στον εαυτό σας.

 

Βρείτε τρόπους να ισορροπήσετε την κατάσταση

Ως άνθρωποι, πάντα νιώθουμε καλύτερα όταν πιστεύουμε ότι έχουμε τον έλεγχο. «Οι άνθρωποι τείνουν να νιώθουν ασφαλείς όταν τα άγχη που αντιμετωπίζουν είναι προβλέψιμα» λέει η Kirsty. 

«Όταν νιώθεις νευρικός, εστίασε σε πράγματα που μπορείς να επηρεάσεις και να ελέγξεις. Για παράδειγμα, αποφάσισε από πριν πως αν πας σε κάποια κοινωνική εκδήλωση και νιώθεις άβολα, θα δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να φύγει.

Αν επιστρέψεις στο γραφείο για πρώτη φορά και νιώθεις νευρικός σχετικά με την προοπτική μιας ολόκληρης μέρας να συναναστροφής με τους συναδέλφους σου, προσπάθησε να σκεφτείς από πριν μερικούς τρόπους για να ανοίξεις συζήτηση.

Ακόμα και το να προετοιμάζεις μια κατάσταση στη φαντασία σου μπορεί να βοηθήσει. Η φαντασία είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο για να μας προετοιμάζει για δράση. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση και να τη βελτιώσουμε σταδιακά».

Κάνε ένα break

Το να κάνεις ένα διάλειμμα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επαναφέρετε και να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, τονίζει ο Aaron Surtees - υπνοθεραπευτής στο City Hypnosis.

«Το να να αποσυρθείς από μια κατάσταση προκειμένου να την εξετάσεις αντικειμενικά και να αλλάξεις το περιβάλλον σου για λίγο, θα σε βοηθήσει να εστιάσεις ξανά και να προχωρήσεις μαζί με τον κοινωνικό σου κύκλο. Είναι απίστευτα τρομακτικό να βρεθείς σε ένα πλήθος ανθρώπων ενώ έχεις περάσει τόσο καιρό χωριστά».

Μίλα

Το να μιλάς στον περίγυρο σου για τα συναισθήματα σου είναι μια ακόμη καλή συμβουλή. «Πρώτον, θα σε βοηθήσει να εκφράσεις τις σκέψεις σου και δεύτερον, μπορεί να βρεις ότι κάποιοι νιώθουν το ίδιο με σένα. Αυτό θα σου δώσεις δύναμη και στήριξη, θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις μια δύσκολη κατάσταση με ένα δίχτυ ασφαλείας που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το είχες αν παρέμενες σιωπηλός» λέει ο Aaron.

Μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου

«Δες αυτό δωμάτιο όπως είναι. Χάος. Αποδέξου ότι είναι χάος» λέει η Kim. 

Είναι εντελώς φυσιολογικό να νιώθεις νευρικός όταν υπάρχουν πολλά άτομα σε μια παρέα, όταν έχεις καιρό να βρεθείς σε τέτοια κατάσταση. Αλλά μην ξεχνάς ότι τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι ούτως ή αλλώς πιο έντονες. Επίσης, καλό είναι να θυμάσαι τι έχουμε περάσει όλο αυτό το διάστημα, αβέβαιες καταστάσεις και τις ξεπεράσαμε, πράγμα για το οποίο πρέπει να δώσεις τα εύσημα στον εαυτό σου.

«Μπορεί να αισθάνεστε ανόητοι που σας τρομάζει ένα απλό ταξίδι ή ακόμα και μια επίσκεψη στο σπίτι ενός φίλου σας. Το γεγονός ότι μέσα σε μια παγκόσμια πανδημία, το να προκαλείς τον εαυτό σου να κάνει κάτι τρομακτικό - όσο φαινομενικά μικρό κι αν είναι - είναι ένα επίτευγμα. Και είναι σημαντικό να γιορτάζουμε τα επιτεύγματά μας, γιατί όταν το κάνουμε, μπορούμε να βρούμε τη δύναμη να σπρώξουμε τον εαυτό μας να κάνει παραπάνω πράγματα» λέει η Κρίστι.

«Μην χάσετε την ουσία όλων όσων διαδραματίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κάντε πράγματα για να νιώθετε περήφανοι. Γιατί τελικά, η αυτοπεποίθηση χτίζεται αναγνωρίζοντας πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα και στο τι κάναμε για να τα ξεπεράσουμε».

Με πληροφορίες από metro.co.uk

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ