Κοσμος

ΟΗΕ: Μη αναστρέψιμες οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη © EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη © EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η έκθεση - κόλαφος του ΟΗΕ για το κλίμα έρχεται ως η τελευταία ηχηρή προειδοποίηση της επαπειλούμενης κλιματικής καταστροφής.

Tο κλιματικό σύστημα της γης αλλάζει σε ολόκληρο τον πλανήτη καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιδεινώνουν όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Η έκθεση κορυφαίων επιστημόνων για το κλίμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, προειδοποιεί με στοιχεία πως «αν δεν υπάρξουν άμεσες, γρήγορες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο περιορισμός της θέρμανσης στους 1,5 ή ακόμη και 2 βαθμούς δεν θα είναι εφικτός».

Τις επόμενες δεκαετίες οι άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα, πρωτοφανή ξηρασία, φονικές πλημμύρες, σαρωτικές φωτιές, λιώσιμο των πάγων και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες αλλάζουν το κλίμα της Γης με τρόπους «πρωτοφανείς» εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, με κάποιες από τις αλλαγές αυτές να είναι πλέον «αναπόδραστες και μη αναστρέψιμες» αναφέρουν οι επιστήμονες της Επιτροπής του ΟΗΕ.

 

Η έκθεση αυτή αποτελεί κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα

Όπως διαπιστώνεται στην έκθεση των 42 σελίδων, η οποία είναι γνωστή ως «Σύνοψη για όσους χαράσσουν πολιτική» (Summary for Policymakers), η ευκαιρία περικοπής της εξάρτησης της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα και η αποφυγή καταστροφικών συνεπειών που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή όπως τη βιώνουμε σήμερα, μειώνεται ραγδαία και δραματικά. 

«Η έκθεση αυτή αποτελεί κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα. Ο κώδων του κινδύνου είναι εκκωφαντικός και τα στοιχεία αδιάψευστα: Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και η αποδάσωση “πνίγουν” τον πλανήτη μας και θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ωστόσο, σε μια θετική σημείωση, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως οι εντατικές και συνεχείς μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως μεθανίου, μπορούν να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή. Οι ανθρώπινες ενέργειες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τη μελλοντική πορεία του κλίματος της Γης.

Σε αυτή την περίπτωση, τα οφέλη για την ποιότητα του αέρα θα φανούν γρήγορα, αλλά θα χρειαστούν 20 έως 30 χρόνια για να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία, καταλήγει η έκθεση της IPCC.

Με πληροφορίες από Guardia, BBC, New York Times

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ