Περιβαλλον

Κλίμα: Σας τα λέγαμε, δεν σας τα λέγαμε;

Οι ειδήμονες του ΟΗΕ για το κλίμα προετοιμάζουν τη Διάσκεψη της Γλασκόβης για το Κλίμα που θα γίνει τον Νοέμβριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κλίμα αλλάζει και οι ειδικοι προειδοποιούν
Πλανητής Γη - Υπερθέρμανση

Το κλίμα αλλάζει και οι ειδικοι προειδοποιούν για την κλιματική αλλαγή και την «τελευταία ευκαιρία» για την πρόληψη μεγάλων φυσικών καταστροφών.

«Εδώ και χρόνια, σας προειδοποιούσαμε για την απορρύθμιση του κλίματος», είπε η Patricia Espinosa στη χθεσινή προκαταρτική ομιλία της εν όψει της 26ης Διάσκεψης για το Κλίμα που θα γίνει τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη. Η Μεξικανή πολιτικός και διπλωμάτης, που είναι υπεύθυνη για το κλίμα στον ΟΗΕ από το 2016, χαρακτήρισε την 26η διάσκεψη «τελευταία ευκαιρία» για την πρόληψη μεγάλων φυσικών καταστροφών. «Δεν πρόκειται για πολιτική, πρόκειται για την ίδια την πραγματικότητα,» πρόσθεσε ο Petteri Taalas, υπεύθυνος του Διεθνούς Μετεωρολογικού Κογκρέσου o οποίος αυτές τις μέρες πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις Zoom με 700 αξιωματούχους από όλο τον κόσμο. «Η επιστήμη δεν μας δείχνει τον πλανήτη όπως θα θέλαμε να είναι αλλά όπως είναι.»

Έχουν περάσει επτά χρόνια από την τελευταία παγκόσμια εκτίμηση του κλίματος κατά την οποία είχαν διαπιστωθεί αστάθεια, υπερθέρμανση και αύξηση της συχνότητας των ακραίων φυσικών φαινομένων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Διάσκεψη του Παρισιού το 2015, 195 χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας σε 1,5°C μέχρι το τέλος του αιώνα: ωστόσο, αν δεν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα, κυρίως για τον περιορισμό των εκπομπών CO2, η προοπτική είναι αύξηση 3°C, πράγμα που συνεπάγεται αληθινό σοκ για τη φύση και τον άνθρωπο. Τα πορίσματα της νέας εκτίμησης του ΟΗΕ αναμένονται στις 9 Αυγούστου: θα αφορούν τον απολογισμό από το 2014 σχετικά με τη μέση θερμοκρασία στη Γη, τη στάθμη των ωκεανών και την ένταση και συχνότητα των θεομηνιών. Μια ακόμη επιστημονική έκθεση γύρω από τις αλλαγές που θα γίνουν στον πλανήτη μέσα στα επόμενα 30 χρόνια θα δημοσιευτεί στην αρχή του 2022, δηλαδή δεν θα είναι έτοιμη για τη Διάσκεψη του Νοεμβρίου. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν έχουμε καθυστερήσει υπερβολικά. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,1°C και οι κλιματολόγοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση είναι οριακά αναστρέψιμη με την προϋπόθεση ότι όλες οι χώρες θα μειώσουν δραστικά τις εκπομπές άνθρακα και ότι μέχρι το 2050 θα τις μηδενίσουν, ενώ παραλλήλως θα φυτέψουν συνολικά 3 δισεκατομμύρια δέντρα. 

Η προετοιμασία της διάσκεψης στη Γλασκόβη συμπίπτει με πλημμύρες στη Γερμανία, θύελλες σκόνης στην Κίνα και εκτεταμένη ξηρασία στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ