- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Δεν θα πάει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα
Πώς συνδέεται η απόφασή της με τα εμβόλια - Τι έγραψε η 18χρονη στο Twitter
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι παρών στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, εξηγώντας την απόφασή της με μήνυμα στο Twitter.
Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε πως δεν θα πάει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) που αναμένεται να διεξαχθεί στη Σκωτία τον Νοέμβριο, λόγω ανησυχιών ότι η ανισότητα στην πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19 θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές χώρες να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν.
«Η ανισότητα και η κλιματική αδικία είναι ήδη στην "καρδιά" της κλιματικής κρίσης» έγραψε η 18χρονη Τούνμπεργκ στο Twitter.
Και πρόσθεσε: «Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να εμβολιαστούν και να ταξιδέψουν ώστε να εκπροσωπηθούν ισότιμα, αυτό δεν είναι δημοκρατικό και θα επιδεινώσει το πρόβλημα». Η Τούνμπεργκ επέκρινε εκείνες τις χώρες που όπως είπε είναι απρόθυμες να μοιραστούν εμβόλια με εκείνες που έχουν μικρή πρόσβαση σε αυτά.
«Βέβαια θα ήθελα να συμμετάσχω στη #COP26 της Γλασκώβης» ανέφερε σε tweet της. Και συμπλήρωσε: «Αλλά όχι μέχρις ότου ο καθένας να μπορεί να λάβει μέρος με τους ίδιους όρους. Αυτήν τη στιγμή πολλές χώρες εμβολιάζουν υγιείς νέους ανθρώπους, συχνά εις βάρος ευπαθών ομάδων και εργαζομένων στην πρώτη γραμμή (κυρίως από τον νότο, όπως συνήθως...)».
Η ακτιβίστρια για το κλίμ αναφερόταν στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στα νησιά του Ειρηνικού και αναπτυσσόμενες χώρες στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η διάσημη ακτιβίστρια για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή
Η Τούνμπεργκ έγινε διάσημη το 2018 όταν ξεκίνησε μια μοναχική διαμαρτυρία εναντίον της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έξω από το σουδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, απέχοντας από τα μαθήματα του σχολείου τις Παρασκευές προκειμένου να απαιτήσει από την κυβέρνηση της χώρας της να αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.
Μέσα σε μερικούς μήνες, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια σπουδαστές σε 135 χώρες ξεκίνησαν τη δική τους διαμαρτυρία, συμμετέχοντας στην εκστρατεία της Τούνμπεργκ «Σχολική απεργία για το κλίμα».
Μιλώντας στο BBC για μια σειρά ντοκιμαντέρ, η Τούνμπεργκ είπε πως η διάσκεψη της Γλασκώβης, που αναμένεται να διεξαχθεί από την 1η έως τις 12 Νοεμβρίου, θα πρέπει να ακυρωθεί.
Η Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (η επίσημη ονομασία της είναι, U.N. Climate Change Conference of the Parties) έχει ήδη αναβληθεί έναν χρόνο λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο. Βέβαια, το καλύτερο θα ήταν να εμβολιαστούν όλοι το ταχύτερο δυνατό ώστε όλοι να μπορέσουν να λάβουν μέρος (στη σύνοδο) με τους ίδιους όρους» είπε η Τούνμπεργκ.
«Μια καθυστέρηση, ωστόσο, δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε αναβολή της επείγουσας δράσης για το κλίμα» είπε ακόμη. Και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις συνόδους ή οποιονδήποτε ή οτιδήποτε προκειμένου να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές (αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) μας. Η αλληλεγγύη και η δράση μπορούν να ξεκινήσουν σήμερα».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και ο ρόλος της Μποτσουάνας
Η αντιπαράθεση εκτείνεται από τα Στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, έως τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ
Μπαράζ επιθέσεων με drones και πλήγματα σε διυλιστήρια σηματοδοτούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας
Η συμπλοκή καθυστέρησε την προσγείωση
Από το περιβάλλον του Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την απομάκρυνσή της
Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Το ενοίκιο αυξάνεται από 450 σε 1.200 ευρώ.
Η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social
Τραγικός απολογισμός και τέσσερις αγνοούμενοι - Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα
Τι είχε αποκαλύψει ο αδελφός του συντρόφου της
Η απάντηση που προκάλεσε νέα ερωτήματα για την δικηγορική της επάρκεια
Η αντίδραση της 58χρονης γυναίκας όταν άρχισε να νιώθω μουδιασμένη τη γλώσσα της
Σφοδρή επίθεση και κατά των δημοσιογράφων
Συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό κενό του 2027 και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Η κατάθεση για το περιστατικό του 1999
«Η ευθύνη μου είναι να ακούσω, να απαντήσω σε εύλογες ανησυχίες και να προχωρήσω την Αλβανία μπροστά»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.